Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Ο Μπέης ή Βέης ήταν ανώτερος διοικητικός τίτλος στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική "μπέγι" που σημαίνει νους, και κατά γράμμα "ιθύνων νους" και σε επέκταση ηγεμόνας, μέγας, άρχοντας.

Ο τίτλος αυτός ήταν ανώτερος του Εφέντη (κύριος) και κατώτερος του Πασά, απαντώμενος επίσης και ως "Μπέη-εφέντη". Δίδονταν επίσημα σε ανώτερους αξιωματούχους, στα τέκνα των Πασάδων καθώς και σε ξένους ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως αντίστοιχος του Ηγεμόνα υποτελούς χώρας όπως στη Τυνησία αλλά και στη Μάνη που διορίζονταν από τον Σουλτάνο, όπου σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ο τίτλος καθίστατο κληρονομικός  κατ΄ αρρενογονία. 

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία  στην πινακίδα του αγάλματος της Αρεόπολης σε μετάφραση του τίτλου της τουρκικής ιεραρχίας μπέης  έχει αναγραφεί η λέξη ηγεμών.

Ο τίτλος είναι τουλάχιστον αδόκιμος αφού ο ίδιος δεν τον χρησιμοποιούσε για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλον χαρακτηρισμό.

Τα επίσημα έγγραφα που έχει υπογράψει ο Μαυρομιχάλης αναφέρουν “Πέτρος Μαυρομιχάλης Αρχιστράτηγός του σπαρτιατικού και μεσσηνιακού στρατού.”

Παραθέτουμε και το έγγραφο της προειδοποίησης στις ευρωπαϊκές αυλές που υπέγραψε στις 23 Μαρτίου 1821 για του λόγου το αληθές (φαίνεται η υπογραφή του.)

Ελπίζουμε στην επανόρθωση της πινακίδας με σεβασμό στην ιστορία του ένδοξου ηγέτη.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.