Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε νωρίτερα;

Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε νωρίτερα;

Γράφει ο Ηλίας Χρηστέας

 

Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε νωρίτερα;

Ένας συγκερασμός ιστορικών γεγονότων και μετέπειτα υποθέσεων που οριοθετούν την απόφαση κύρηξης της Επανάστασης νωρίτερα απο αυτη που επιθυμούσαν οι Φιλικοί...και με προτεραιότητα την απελευθέρωση της Καλαμάτας...

Το 1820 είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη η 25η Μαρτίου. Είχε μάλιστα επιλεγεί ακριβώς επειδή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού.Παρ' ότι για διάφορους λόγους η επανάσταση είχε ήδη αρχίσει στη Μολδοβλαχία και ξέσπασε νωρίτερα σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, σε ορισμένες περιοχές άρχισε ακριβώς την προκαθορισμένη ημερομηνία με τις πολιορκίες των κάστρων, με εξέγερση ή τελετουργικά.Την έναρξη της εκστρατείας από την Καλαμάτα προς την Τριπολιτσά την 25 Μαρτίου αναφέρει και ο Νικηταράς στην πολύ περιληπτική διήγησή του.

Ας πάρουμε χρονολογικά τα γεγονότα ως εξής – μετά την κήρυξη της Επανάστασης στο Ιάσιο / Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη την 26η Φεβρουαρίου 1821...

● 10η Μαρτίου 1821 -Αγία Λαύρα Αχαΐας: Οι πρόκριτοι Αχαΐας, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων συνήλθαν στη μονή της Αγίας Λαύρας υπό την προεδρία του Παλαιών Πατρών Γερμανού και συνέστησαν την αχαϊκή τριανδρία που αποτελείται από τους Γερμανό, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο. Σκοπός της τριανδρίας είναι η οργάνωση και η προπαρασκευή του απελευθερωτικού αγώνα. 

●15η Μαρτίου 1821 -Περιοχή Βόρειας Γορτυνίας: Στη σημερινή θέση Χελωνοσπηλιά οι κλέφτες Χονδρογιάννης και Πετιώτης και συντρόφοι τους χτύπησαν τον Τούρκο εισπράκτορα Λαλιώτη που μετέφερε γρόσια του δημοσίου στην Τρίπολη. Σκοπός της ενέδρας ήταν να αρπάξουν τα χρήματα και να τα διαθέσουν για την Επανάσταση. Στην πράξη τους αυτή ήταν σύμφωνοι κι οι προύχοντες Ασημάκης Ζαΐμης και Ασημάκης Φωτήλας με τις ευχές των οποίων ενέργησαν οι κλέφτες. Κατά την εφαρμογή του σχεδίου, πυροβόλησαν τον Σεϊδή, αλλά αυτός κατάφερε να διαφύγει. 

●15η Μαρτίου -Καλάβρυτα: Ένοπλοι Έλληνες πυροβολούν τον βοεβόδα των Καλαβρύτων Ιμπραήμ Αρναούτογλου που πήγαινε στην Τρίπολη και σκοτώνουν δύο της φρουράς του. 

●16η Μαρτίου 1821 -Αγρίδι: Περιοχή βόρειας Αρκαδίας. Με εντολή του προκρίτου των Καλαβρύτων Σωτήρη Χαραλάμπη οι άνθρωποι του Σολιώτης και Πορδής χτύπησαν στο τούρκους εισπράκτορες φόρων και τρεις γραμματοκομιστές του Καϊμακάμη της Τριπολιτσάς προς τον Χουρσιτ Πασά. Και αυτό το τόλμημα αυτό των Ελλήνων έχει αναστατώσει τους κατακτητές.

●17 Μαρτίου 1821- Τσίμοβα (Αρεόπολη-Μάνη): Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε την έναρξη της επανάστασης. Μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών στήθηκε η πρώτη σημαία του ιερού αγώνα που φέρει στη μία επιφάνεια της το σπαρτιατικό πρόσταγμα Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ και στην άλλη της τις λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ. Στη συνέχεια ο Πετρόμπεης ανέβηκε στις Κιτριές που συνεδρίαζαν οι άλλοι καπεταναίοι της Μάνης. Η κήρυξη της επανάστασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, δάκρυα χαράς, κωδωνοκρουσίες και αμέτρητους πυροβολισμούς. 

●20η Μαρτίου 1821 -Καρύταινα Αρκαδίας: Οι Γεώργιος και Δημήτριος Πλαπούτας συγκέντρωσαν τους κατοίκους για να χτυπήσουν τους Τούρκους. Η σύναξη είχε μεγάλη επιτυχία και ο ενθουσιασμός ήταν απερίγραπτος. 

●21η Μαρτίου 1821- Καλάβρυτα: Ο Σωτήρης Θεοχαρόπουλος, Νικόλαος Σολιώτης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μαζί με άλλους ενθουσιώδεις ενόπλους, πήραν ένα παλιό κανόνι από την μονή της Αγίας Λαύρας, πολιόρκησαν τα Καλάβρυτα και η τουρκική φρουρά παραδόθηκε.

●21η Μαρτίου 1821- Πάτρα: Στην Πάτρα διεξάγονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κανείς δεν γνωρίζει πια θα είναι η συνέχεια. Απλή ανταρσία ή γενική επανάσταση.

●22α Μαρτίου 1821 -Πάτρα: 650 ένοπλοι αγωνιστές με αρχηγούς τον Σωτήρη Χαραλάμπη, τον Α. Φωτήλα, τον Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον Νικόλαο Σολιώτη και τους Πετιμεζαίους επιτέθηκαν εναντίον των Τούρκων που είχαν καταφύγει στους πύργους και τους ανάγκασαν να παραδοθούν. Αυτή ήταν η πρώτη πολεμική επιτυχία της επανάστασης. Παράλληλα, ξεσηκώθηκε η Πάτρα από τους Φιλικούς Παναγιώτη Καρατζά, Βαγγέλη Λειβαδά και Ν. Γερακάρη αναγκάζοντας τους Μουσουλμάνους να κλειστούν στο φρούριό της.στην οποία έχουν καταφύγει πολλές ελληνικές οικογένειες. Αναφέρονται πολλά θύματα.

●22α Μαρτίου 1821 -Καλαμάτα: Αιφνιδιαστικά ο γιος του Πετρόμπεη, μαζί με τους θείους του και δύναμη μανιατών, μπήκαν στη Καλαμάτα και κατέλαβαν επίκαιρα σημεία.

●23 Μαρτίου 1821 -Καλαμάτα: Ο Πετρόμπεης επικεφαλής 2.000 Μανιατών, μπήκε στην Καλαμάτα και έγινε δεκτός με ενθουσιασμούς από τους κατοίκους της πόλης. Μαζί με τους μανιάτες εξεστράτευσε και ο Θ. Κολοκοτρώνης. Μ’ αυτούς ενώθηκαν οι Αναγνωσταράς, Παπαφλέσσας, Νικηταράς και Κεφαλάς. Ο βοεβόδας Αρναούτογλου τρομοκρατημένος από την αιφνίδια επίθεση, παραδόθηκε με όλη τη φρουρά του. Η Καλαμάτα είναι πλέον η πρώτη ελεύθερη πόλη!

●24η Μαρτίου 1821 –Καλαμάτα (βλ. ξεχωριστό κεφάλαιο): Σε συγκινητική δοξολογία δίπλα στον ποταμό της Καλαμάτας Νέδωνα, οι μανιάτες κι οι μεσσήνιοι πολεμιστές έδωσαν τον όρκο της ελευθερίας. Πρώτος ορκίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και σαν αρχηγός είπε: 

«ίνα αμύνω την πατρίδα και μόνος και μετά πάντων Και τα ιερά τα πάτρια τιμήσω»

Στη συνέχεια οι άλλοι αρχηγοί είπαν: 

«ίνα μη καταισχύνομεν τα όπλα τα ιερά, ούτε εγκαταλείψωμεν τον παραστάτην όσω αν στοιχίσωμεν»

«Ελευθερία ή Θάνατος»

Μέσα σε απέραντο ενθουσιασμό συνεστήθη η μεσσηνιακή γερουσία που συνέταξε και την πρώτη προκήρυξη προς τις ευρωπαϊκές αυλές. Η προκήρυξη αποτελεί και το πρώτο επίσημο έγγραφο της Ελλάδας που αναγεννιέται. 

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής: 

Αί χείρες μας, αί οποίαι ήσαν δεδεμέναι μέχρι τού νύν από τάς σιδηράς αλύσους τής βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη καί έλαβον τά όπλα κατά τών τυράννων. Οι πόδες μας, οί περιπατούντες έν νυκτί καί ημέρα είς τάς αναγκαρεύσεις τής ασπλαγχνίας, τρέχουν είς απόκτησιν τών δικαιωμάτων μας.

Η κεφαλή μας, ή κλίνουσα τόν αυχένα υπό τόν σκληρόν ζυγόν, τόν απετίναξεν ίδη καί άλλο δέν φρονεί ειμή τήν ελευθερίαν της. Ή γλώσσα μας, ή αδυνατούσα νά προφέρη λόγον εκτός τών ανωφελών παρακλήσεων πρός εξιλέωσιν τών τυράννων, κράζει τώρα μεγαλοφώνως καί κάμνει ν’ αντηχή ό αήρ τό γλυκύτατον τής ελευθερίας όνομα. Εν ενί λόγω, απεφασίσαμεν ή νά ελευθερωθώμεν ή νά αποθάνωμεν.

-Το απόγευμα αποχώρησε από την πόλη ο Κολοκοτρώνης με 300 Μανιάτες που του παραχώρησαν ο Πετρόμπεης και ο Παναγιώτης Μούρτζινος, για να προχωρήσει προς την Αρκαδία και να εξαπλώσει την επανάσταση σε όλο το Μωριά.

Προηγουμένως:

-6 Μαρτίου 1821: Φθάνει στην Καρδαμύλη απο τη Ζάκυνθο και γιλοξενείται στον Πύργο-οχυρό του Μούρτζινου-Τρουπάκη ο Θ.Κολοκοτρώνης ο οποίος σε συνεργασία με τους καπεταναίους της περιοχής προετοιμάζει τα σχέδια του, ενω παράλληλα εκπαιδεύει 300 Μανιάτες – η πρωτη δύναμη του αγώνα.

-8 Μαρτίου 1821 : Στον Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, εκκλησία του 1730, στις Κιτριές (Μάνη) , υπογράφεται το Εθνικό Συμβόλαιο, με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να αναλαμβάνει αρχηγός του αγώνα, μετα την απόφαση που έλαβαν οι συγκεντρωθέντες Μανιάτες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι.

Ένας πρόσθετος λόγος που ενδεχομένως συναινεί στην συντομότερη κύρηξη της Επανάστασης, είναι ότι οι Τούρκοι σχεδίαζαν αφανισμό των κατοίκων του Μοριά, όπως μαρτυρεί επιστολή του Σουλτάνου...( αρχείο οικογ Καρακίτσου):

-Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τουρκοκρατίας, ο Κατσαραίος ονόματι Παναγιώτης Καρακίτσος, διορισμένος από το τουρκικό κράτος επιστάτης (αποθηκάριος), θεώρησε σκόπιμο να διανείμει τα εφόδια του τουρκικού κράτους -των οποίων ήταν φρουρός, στους Έλληνες, προφασιζόμενος στις τουρκικές αρχές, ότι αυτά εκλάπησαν από τους κλέφτες. Αλλά η δικαιολογία αυτή δεν έγινε πιστευτή από τον πασά της Ανδρούσας και συνέπεια τούτου ο Παναγιώτης Καρακίτσος σουβλίστηκε στην θέση Παλουκόραχη, τοποθεσία του χωριού Σκάλα ( 4 χιλιόμετρα από το Κατσαρού) το 1806. Κατά τον σουβλισμό του Παναγιώτη Καρακίτσου ήταν παρών και ο μικρός του γιος Ιωάννης –13 ετών, ο οποίος επιχείρησε να προσφέρει νερό στον ψυχορραγούντα πατέρα του, αλλά ο Τούρκος φρουρός πέταξε τον σκούφο του μικρού με τον οποίο μετέφερε το νερό και τον έδιωξε βιαίως. Ο μικρός όμως Ιωάννης επιχείρησε εκ νέου να προσφέρει στον πατέρα του νερό με το τσαρούχι του, αλλά ο Τούρκος φρουρός πέταξε το τσαρούχι και εμπόδισε και αυτή την προσπάθεια του μικρού. Από τότε ο μικρός Ιωάννης Καρακίτσος έχει ζωηρό στη μνήμη του το μαρτυρικό θάνατο του πατέρα του. Απομακρύνθηκε από το χωριό φοβούμενος τους Τούρκους , αλλά όταν ανδρώθηκε και πλησίαζε η επανάσταση, μυημένος κατά πάσα πιθανότητα από τους Φιλικούς, αποφάσισε να εκδικηθεί με τη βοήθεια του πιστού φίλου και παντοτινού συντρόφου του Δρούλια.

Μετέβη στη τοποθεσία «Κουτούπι», δυτικά του Κατσαρού, στο ύψωμα του Αγιολιά, απ’ όπου, ως γνώριζε, θα περνούσε ο υπηρεσιακός ταχυδρόμος από τη δημόσια οδό Τρίπολης – Ανδρούσας και καιροφυλακτούσε μέχρις ότου ο ταχυδρόμος ονόματι Τάρταρης έφτασε ως εκεί έφιππος μαζί με έναν συνοδό, όπου συνελήφθη από τους Καρακίτσο και Δρούλια.

Κατά τη σωματική έρευνα που έγινε, βρέθηκε στο φέσι του Τάρταρη έγγραφο το οποίο δε μπορούσαν να διαβάσουν αφού δεν γνώριζαν τουρκικά. Οι Καρακίτσος και Δρούλιας σκέφτηκαν να μάθουν το περιεχόμενο του εγγράφου από τον Πουλόπουλο, Κοτσάμπαση από την Σκάλα, στον οποίο και το παρουσίασαν.

Ο Πουλόπουλος διαβάζοντας το περιεχόμενο του εγγράφου ταράχτηκε πάρα πολύ και αφού το δίπλωσε γρήγορα το παρέδωσε στους κομιστές αμέσως και χωρίς καμιά εξήγηση, με την εντολή να φύγουν γρήγορα χωρίς να πουν πουθενά ότι πέρασαν από αυτόν.

Από την ταραχή του Πουλόπουλου υποπτεύθηκαν οι Καρακίτσος και Δρούλιας ότι κάτι σπουδαίο θα περιείχετο σε αυτό και αναχώρησαν για την Πολιανή, όπου είχαν πληροφορία ότι ήταν συγκεντρωμένοι οι λοιποί Καπεταναίοι. Εκεί έμαθαν ότι το έγγραφο τούτο ήταν φιρμάνι προς τον πασά της Ανδρούσας για γενική σφαγή των Ελλήνων της περιοχής του....

 

---------------------------------------------

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΙΡΑΔΕΣ

(ΔΙΑΤΑΓΜΑ)

Αυτά τα ιοβόλα ερπετά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της Πελοποννήσου, άτινα ονομάζονται Έλληνες προεστοί, να εξαφανιστούν δια πυρός και μαχαίρας. Τα κτήματά τους ας διανεμηθούν εις τους πιστούς Οθωμανούς. Αι οικίαι τους να συντριβούν τοιουτοτρόπως ώστε ούτε αλέκτωρ να εκφωνεί εις το μέλλον. Να μεταδοθεί τάχυστα εις άπαντα τα φρούρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της Πελοποννήσου. Η μέρα εκτελέσεως ορίζεται η 31η Μαρτίου 1821.

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

------------------------------------

Αυτό το έγγραφο κατά πάσα πιθανότητα έφερε ο γενναίος Καρακίτσος στον Παπαφλέσσα ώστε να επισπεφθεί η κύρηξη της Επαναστάσεως. Ο Καρακίτσος με το Δρούλια ακολουθήσανε τον γερο- Κολοκοτρώνη και πήραν μέρος σε όλες τις μάχες. Αργότερα βοήθησαν και τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι. Με πολλές πληγές και οι δυο τους γυρίσανε στο Κατσαρού και πέθαναν αφού πρόλαβαν και είδαν την Ελλάδα ελεύθερη σε προκεχωρημένη ηλικία.

- Για τα παραπάνω εις τα οποία είναι ολοφάνερη η άδολη πιστότητά τους, σχετικές πληροφορίες μας έδωσε ο τέως οπλαρχηγός του ελληνοτουρκικού και βορειοηπειρωτικού αγώνα που υπηρετούσε στο σώμα το Ρώμα Απόστολος Καρακίτσος εγγονός του πολεμιστή Γιάννη Καρακίτσου και φίλος αχώριστος του Λορέτζο Μαβίλλη που σκοτώθηκε στα Δρίσκα.

ΑΠΟ ΤΗΝ εξαιρετική σελίδα του facebook ΜΑΝΗ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ XΘΕΣ-ΣΗΜΕΡΑ-ΑΥΡΙΟ που επιμελείται ο δημοσιογράφος Ηλίας Χρηστέας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.