ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
 ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
ΑΝΑΒΡΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
 
Περιγραφή
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα-Ταϋγέτου αλλά και ο Δήμος Σπάρτης δημιούργησαν ένα μικρό μουσείο στο χωριό της Αναβρυτής,. Το μουσείο στεγάζεται στις αίθουσες του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού. Περιλαμβάνει ενδιαφέρουσα συλλογή βοτανικής, η οποία αποτελείται από πίνακες με εποπτικό υλικό, σκίτσα και φωτογραφίες για τις ζώνες βλάστησης του Ταϋγέτου και για τα ενδημικά και σπάνια είδη φυτών που συναντάμε σ’ αυτον. Αποτελεί ένα σημαντικό χώρο ενημέρωσης για όσους θέλουν να γνωρίσουν ουσιαστικά την περιοχή.
 
Ταΰγετος 
Ο Ταΰγετος είναι το ψηλότερο όρος της Πελοποννήσου (2404m). Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου και υψώνεται ανάμεσα στην κοιλάδα του Ευρώτα και το Λακωνικό Κόλπο (ανατολικά) και στον Μεσσηνιακό κόλπο (δυτικά). Περπατώντας στα ορεινά μονοπάτια του Ταϋγέτου, μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής, που ξεκίνησε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια και πλέον, όπως συμπεραίνεται από τα παλαιότερα ιζηματογενή και ηφαιστειακά πετρώματα που συναντάει κανείς δίπλα στα μονοπάτια. Τα πετρώματα αυτά έχουν αποτεθεί στον πυθμένα ενός πολύ παλαιού ωκεανού που είναι γνωστός ως Τηθύς. Η σημερινή τους θέση είναι αποτέλεσμα τεκτονικών διεργασιών που ακολούθησαν.
 
Ο Ταΰγετος (όπως και ο Πάρνων) αποτελεί ένα σύνθετο νεοτεκτονικό έξαρμα (κέρας) που οριοθετείται από σεισμικά ενεργά ρήγματα.
Η λεκάνη της Σπάρτης είναι ένα σύνθετο ενεργό τεκτονικό βύθισμα που για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια, ήταν λίμνη.
Τόσο ο Ταΰγετος όσο και το βύθισμα της Σπάρτης, καθώς και ο Λακωνικός κόλπος εξελίσσονται παράλληλα και ακολουθούν κοινή γεωλογική πορεία που ξεκίνησε πριν 15 εκατομμύρια χρόνια περίπου.
 
 
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 
Tο Μουσείο είναι εγκατεστημένο σ’ ένα παραδοσιακό κτίριο που λειτουργούσε στο παρελθόν ως σχολείο του χωριού Αναβρυτή. Βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων.
 
Σ’ αυτό το μουσείο, θα παρακολουθήσουμε βήμα βήμα τη γεωλογική ιστορία του όρους Ταΰγετος, και τα διάφορα στάδια της εξέλιξής του, κατά τα τελευταία 200 εκατομμύρια χρόνια. Με άλλα λόγια, πολύ πριν εμφανιστεί στον πλανήτη ο άνθρωπος, μέχρι σήμερα.
 
 
Ταυτόχρονα, θα ρίξουμε μια ματιά στη φύση με τα μάτια του γεωλόγου. Θα δούμε και θα ψηλαφήσουμε τα σημάδια του παρελθόντος που είναι τα διάφορα πετρώματα, προσπαθώντας να καταλάβουμε τις φυσικές διεργασίες που έδρασαν και συνεχίζουν να δρουν μέχρι σήμερα.
 
Μέσα από μια σειρά πίνακες, εικόνες κ.λπ., αλλά και ένα μεγάλο σύνολο δειγμάτων από τον Ταΰγετο και από άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, ο επισκέπτης του Μουσείου θα εισαχθεί στο συναρπαστικό κόσμο της Γεωλογίας, και θα βρει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη της Γης, το περιβάλλον και τις φυσικές διεργασίες, καθώς και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, όπως η ηλικία και η δομή της Γης, οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, το πετρέλαιο και άλλα.
 
 
Η συλλογή των δειγμάτων του Μουσείου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
 Ορυκτά, που δημιουργήθηκαν στην επιφάνεια της Γης, ή σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων στο φλοιό.
 Απολιθώματα, δηλαδή λιθοποιημένα υπολείμματα ζωικών οργανισμών που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν.
 Πετρώματα διάφορων τύπων, που έχουν σχηματιστεί σε διάφορα περιβάλλοντα της Γης κατά το παρελθόν.
 Πετρώματα που κατέγραψαν στη μάζα τους τη διαδρομή που έκαναν μέσα στο φλοιό της Γης, όπου διάφορες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων, τους άφησαν ανεξίτηλα ίχνη.
 
 
Σ’ αυτό το μικρό Μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς και πότε δημιουργήθηκε το μυθικό βουνό που χωρίζει τη Λακωνία από τη Μεσσηνία, ο Ταΰγετος.
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.