Αρνητικά και θετικά των δασικών χαρτών

Αρνητικά και θετικά των δασικών χαρτών

Γράφει ο Ν.Καλαποθαράκος

• Δεν θίγεται η ιδιοκτησία των πολιτών.

• Καθορίζονται -ΜΟΝΟ- οι χρήσεις γης!

• Επιχειρεί να ορίσει τι είναι Καλλιεργήσιμη γη, Βοσκότοπος, Δάσος, Δασική έκταση, Αστικό και πολεοδομικό της χώρας. Βέβαια υπάρχουν και ασάφειες.

• Σταματάει η ασυδοσία, που αφορά: 

-στους καταπατητές

-στους διαφόρους συνεταιρισμούς ιδιοποίησης δημόσιας δασικής γης

-κάποιων υπόπτων λειτουργών

-στις αυθαιρεσίες των αυτοδιοικητικών αρχών.

-στην δίκαιη τακτοποίηση των επιδοτήσεων για αγρότες ώστε να μην πληρώνουν άδικα οι φορολογούμενοι.

Εκτιμούμε ότι:

α) θα υπάρξει ζήτηση γης για τουριστική επέκταση, γιατί πολλοί επιλέγουν να ζήσουν στην Ελλάδα για λόγους ποιότητας γεωκλιματικών συνθηκών.

β) θα υπάρξει πιθανή βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη στη βάση της αύξησης της οικοδομής ως ατμομηχανής της οικονομίας μας. 

Ποιά πρέπει να είναι η σχέση αστικού χώρου με τις άλλες χρήσεις γης;

α)Μπορεί να οικοδομηθεί όλη η Ελλάδα;

β)Σε ποιό περιβάλλον θα ζήσουν οι επόμενες γενιές;

γ) Επιβάλλεται να διατηρήσουμε την πολιτισμική μας ταυτότητα ως έθνος.

Κρίσιμα Σημεία

1) Να τακτοποιηθεί το θέμα των επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ για όποιους τις ελάμβαναν σε όποιες εκτάσεις δήλωναν και περιελάμβαναν και τη δημόσια γη χωρίς να είναι ιδιοκτησία τους. (Τους παραχωρείται η ευχέρεια να νοικιάσουν ή να αγοράσουν δημόσια γη)

2) Να καθοριστούν τα όρια επέκτασης των οικισμών που οι δήμοι και πολεοδομίες δεν προχωρούν για διάφορους λόγους.

3) Να σταματήσει επιτέλους το καθεστώς του “ότι δηλώσω έχω”. Με αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν λάθη και δεν θα εξαφανιστούν τα δάση από τις γεωργικές εκτάσεις.

4) Να τακτοποιηθεί το καθεστώς των εγκαταλελειμένων γεωργικών εκτάσεων που σήμερα δασώθηκαν που βέβαια είναι φαινόμενο κοινό σε όλες τις Μεσογειακές χώρες ως το οικονομικό αποτέλεσμα της σύγχρονης γεωργίας, τα “ορεινά” νησιώτικα δυσπρόσιτα κ.λπ. εγκαταλήφθηκαν, ενώ τα πεδινά, επίπεδα κ.λπ. εντατικοποιήθηκαν ή και εκχερσώθηκαν.

 Διευκρίνιση: Νόμοι

Άρθρο 39 του Ν.4280/14 (Το άρθρο 67 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 67 Αγροί που άλλαξαν μορφή)

Αγροί που άλλαξαν μορφή 

1α. Εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου, αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση του αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, εφόσον ο ιδιώτης προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

β. Όσες από τις εκτάσεις της περίπτωσης α’ έχουν σήμερα μορφή δασικής έκτασης και στερούνται των παραπάνω τίτλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση κατόπιν αδείας του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, χορηγούμενης της άδειας επί τη βάσει αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών, δυνάμει τίτλου ιδιοκτησίας μεταγενέστερου μεν της 23ης Φεβρουαρίου 1946, όχι όμως νεότερου των δέκα ετών μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος. Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, η πράξη αναδάσωσης ανακαλείται.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Οι αιτιάσεις για απαλλοτρίωση περιουσιών που ακούγονται, είναι άλλες δίκαιες και άλλες άδικες αναφέρουν λάθη, άλλοι ζητούν έγκριση καταπατήσεων και πάει λέγοντας.

Κάποιες κραυγές υποκρύπτουν επίδοξους μεγαλοκαταπατητές, και άλλες, δίκαιες αυτές, δεν έχουν επαρκείς τίτλους ή αποδεικτικά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί τόσα χρόνια τα εγκαταλελειμμένα κτήματα που δασώθηκαν δεν ξεχερσώθηκαν για να καλλιεργηθούν; Γιατί δεν ήταν προσοδοφόρα. Τώρα θέλουμε να τα πουλήσουμε οικόπεδα. Να χαθεί η Ελλάδα μέσα σε μια γενιά ξεπουλήματος; Ε όχι αυτό, δεν είναι σωστό. Πρέπει να προστατεύσουμε τη γη και την Ελλάδα, από όλους τους επιτήδειους.

 

ΤΕΛΟΣ: Οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο ήταν προαπαιτούμενο από το πρώτο μνημόνιο που είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση.

Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους προβλήματα και ατέλειες, που πρέπει να διορθωθούν τα οποία δεν ανατρέπουν τους δασικούς χάρτες π.χ. •Για τη ΔΑ κατηγορία, να μπορεί να εξαγοραστεί από τον ιδιώτη με χαμηλό τίμημα και άτοκες δόσεις χωρίς να απατείται τεχνοκοοικονομική μελέτη παρά μόνο τεχνική έκθεση συντασόμενη από την δασική υπηρεσία.

Αυτές οι εκτάσεις αφορούν τις δασικές εκχερσώσεις οι οποίες είχαν επιδοτηθεί ως καλλιεργήσιμες.

Το όλο νομοσχέδιο δίνει μεγάλο βάρος στις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν το καλύτερο διαχειριστικό παρελθόν. Προτείνουμε τις μικτές επιτροπές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.