Αρεόπολη-Σπήλαια Διρού

Αρεόπολη-Σπήλαια Διρού

Επιμέλεια ενότητας: Πουλίκος (Παύλος) Β. Κουράκος

 
Προχωράμε πάντα νότια, 2 χλμ. μετά την Αρεόπολη ο δρόμος διακλαδίζεται αριστερά προς την ανατολική Μάνη, εμείς όμως συνεχίζουμε ευθεία, για τον Πύργο του Διρού. Αφού περάσουμε τον οικισμό Χαριά με το αξιοπρόσεχτο οχυρό συγκρότημα και τους πύργους των Αραπάκη, τον οικισμό Καλού και μερικούς άλλους γραφικούς οικισμούς, φτάνουμε στον Πύργο του Διρού.
Εδώ το καλοκαίρι του 1826 οι γυναίκες της Μάνης με τα δρεπάνια του θερισμού απόκρουσαν τους άνδρες του Ιμπραήμ πασά και τους καθυστέρησαν μέχρι να έρθουν οι άνδρες που μάχονταν στην Βέργα τον κύριο όγκο των δυνάμεων των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ. Στις 23 Ιουνίου 1826 στο Διρό μεταξύ Τσίμοβας (Αρεόπολη) και Πύργου αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 3500 στρατιώτες, τους αντιλήφθηκαν κάποιες γυναίκες και με κωδωνοκρουσίες ειδοποίησαν παπάδες, γέρους και παιδιά για την εισβολή.
Στον οικισμό του Πύργου αξίζει, εκτός των άλλων, να δείτε το τοιχισμένο συγκρότημα και τον πύργο Σκλαβουνάκου στον συνοικισμό Πετρόλακο.
Τα σπήλαια του Διρού είναι 4 χλμ. από τον Πύργο προς την θάλασσα. Είναι τα ωραιότερα σπήλαια της Ευρώπης, πασίγνωστα σε όλον το κόσμο, επισκεφθείτε τα, θα μείνετε έκπληκτοι. Βέβαια δείτε στο παρακείμενο νεολιθικό μουσείο τα ευρήματα του σπηλαίου Αλεπότρυπα.
Ο επισκέπτης αφού θα βγει έκθαμβος από τα σπήλαια, μπροστά είναι η παραλία του Διρού πεντακάθαρη, σε προκαλεί να κολυμπήσεις στα νερά σας. Στην παραλία και στον οικισμό του Πύργου Διρού, βρίσκεις ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, μαγαζιά και ταβέρνες, εφάμιλλα της Αρεόπολης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.