ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Η αποτύπωση των αιολικών πάρκων σε σχέση με ολόκληρη τη Μάνη

Η αίτηση ακύρωσης την οποία κατέθεσαν στο ΣτΕ, σύλλογοι, φορείς και ιδιώτες, αφορά σε δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΓΙΑΣ Α.Ε.». Συνολικά τέσσερα «πάρκα» συνολικού αριθμού 48 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 104 MW.
 
Το πρώτο («ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.) αφορά 7 ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου ύψους πυλώνα 59 μ. και διαμέτρου δρομέα 82 μ. (συνολικού ύψους 120 μ.) στην περιοχή Προφήτης Ηλίας-Μακρυλάκωμα (στην κορυφογραμμή που υψώνεται πάνω από την Αρεόπολη με κατεύθυνση από τη Δύση προς την Ανατολή. Είναι εύκολο να το ταυτίσουμε, πρόκειται για το βουνό στο οποίο εκτός από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βλέπουμε από την Αρεόπολη υπάρχει ήδη ένα “πάρκο” κεραιών κινητής τηλεφωνίας και στη βάση του βουνού κηρυχθείσα παράνομη χωματερή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Το πάρκο κεραιών και τη χωματερή συνδέει διανοιχθείσα και βελτιωθείσα οδός από το Δήμο Ανατολικής Μάνης. Το αιολικό “πάρκο” θα είναι ορατό σε όσους μπαίνουν στη Μέσα Μάνη από Γύθειο και σε όσους προσεγγίζουν την Αρεόπολη από νότια. Δηλαδή πρακτικά σε όσους επισκέπτονται ή ζουν στη Μάνη.
 
 
Το δεύτερο («ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.)  αφορά 15 ανεμογεννήτριες με τεχνικά χαρακτηριστικά ίδια με των προηγούμενων. Εκτείνεται από Β προς Ν, στις κορυφές και τις λάκκες του Σαγγιά, της οροσειράς που κυριαρχεί στο κέντρο της μανιάτικης χερσονήσου. Είναι ορατό από τα Δυτικά, τα αποσκερά όπως λέμε εμείς, και απο τα Ανατολικά, προσηλιακά, από τον όρμο του Κότρωνα. Ένα μέρος του «πάρκου» και του δρόμου που θα διανοιχθεί για ενώνει τις ανεμογεννήτριες διασχίζει –επί της ουσίας διαλύει- τις λάκκες του Σαγγιά, περιοχές μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας.
 
Το τρίτο (ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.) αφορά 15 Α/Γ διαστάσεων και ισχύος όπως οι προηγούμενες. Εκτείνεται στη συνέχεια του πάρκου που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο και είναι στο σύνολο του σχεδόν ορατό από την αποσκερή πλευρά (5 Α/Γ) και την προσηλιακή (τουλάχιστον οι 5) Οι άλλες κινούνται μέσα στις λάκκες του Σαγγιά, χώρο μοναδικής αισθητικής, περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας.
 
Το τέταρτο (ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΓΙΑΣ Α.Ε.) αφορά 11 Α/Γ και χωρίζεται σε δυο τμήματα. Το ένα με 6 Α/Γ καταλαμβάνει τις κορυφές ΒΔ της Μίνας, απολύτως ορατό από όλη την αποσκερή Μάνη και οι υπόλοιπες 5 καταλαμβάνουν τις κορυφές ΒΑ της Κοκκάλας και είναι ορατές από τα προσηλιακά παράλια.
 
 
Η ορατότητα των πάρκων επιβεβαιώθηκε από μέλη της ΟιΠοΚίνησης με αυτοψία και η θέση των ανεμογεννητριών βασίστηκε στις συντεταγμένες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
 
Μεταξύ άλλων οι λόγοι που επικαλούνται οι φορείς, οι σύλλογοι και οι πολίτες στην αίτηση ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων είναι ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις του ΥΠΕΚΑ είναι μη νόμιμες, επειδή με αυτές χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης, όπου ισχύουν ειδικά καθεστώτα χρήσεων γης και περιορισμών στη δόμηση, τα οποία δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Επίσης, σημειώνουν ότι χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε θέσεις που απέχουν από παραδοσιακούς οικισμούς, απόσταση μικρότερη από ό,τι προβλέπεται, με αποτέλεσμα οι προσβαλλόμενες πράξεις να είναι αντίθετες με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.
 
Επιπλέον, τονίζουν ότι με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) δίχως να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Εξάλλου, οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούνται και λόγους αντισυνταγματικότητας στις υπουργικές αποφάσεις, αφού σημειώνουν πως «χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων πλησίον περιοχών και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και εντός τοπίου ιδιαίτερης αν όχι μοναδικής σημασίας, κατά παράβαση της κυρωθείσης κατ' άρθρο 28 παρ. 1 Συντάγματος με τον ν. 3827/2010 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του Τοπίου...».
 
Η Μάνη, λόγω του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου της είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου, ενώ έχει λάβει το χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας «NATURA» της ΕΕ, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
 
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ήδη έχουν λάβει άδεια παραγωγής και άλλες εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο χώρο των αιολικών, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανεμογεννητριών που άμεσα μπορούν να εγκατασταθούν στη Μάνη σε 96, ενώ βάσει του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ ο αριθμός των ανεμογεννητριών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης μπορεί να φτάσει τις 217.
 
Η κρατούσα δημοτική αρχή δια του δημάρχου κ. Ανδρεάκου έχει δημοσίως εκφράσει την ευχή να φτάσουν τις 250 (HELLAS TV, 28 09 2012), και τη λύπη της που «δυστυχώς δε χωράνε».
 
Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι δε χωράει ούτε μία.
 
 
Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.