Έρχονται τα... Smart Cars!

Το μέλλον τη αυτοκίνησης αναμένεται πιο.. smart, καθώς κορυφαίες εταιρείες λογισμικών θα εμπλακούν δυναμικά. Ήδη η Google συμμαχεί με κορυφαίες «μπράντες» της αυτοκίνησης και η Apple θέλει την Tesla Motors...
 
 
 
 
Αυτοκίνητα που θα κάνουν ότι τους ζητάς, που θα σε πηγαίνουν όπου επιθυμείς χωρίς να χρειαστεί να ξοδεύεις τον πολύτιμο χρόνο σου οδηγώντας ο ίδιος και που θα τα ελέγχεις μέσω του «πανέξυπνου» κινητού σου, της ταμπλέτας σου ή ακόμα ακόμα από τα υπερεξελιγμένα gadgets σου;
 
Δεν είναι ουτοπικό, ούτε αποκύημα φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα που πλησιάζει και μάλιστα με αστραπιαίους ρυθμούς. Δείγματα, άλλωστε, είδαμε πρόσφατα και στην περίφημη έκθεση ηλεκτρονικών συστημάτων Consumer Electronic Show, στο Las Vegas.
 
Από αυτοκίνητα που παρκάρουν μόνα τους, μέχρι οχήματα που ελέγχονται από «έξυπνα» ρολόγια (σ.σ. περίπτωση BMW i3 και Samsung Galaxy Gear smartwatch).
 
Μην εκπλαγείτε αν στο κοντινό μέλλον η καρδιά της αυτοκίνησης χτυπά στη Silicon Valley του San Francisco, εκεί όπου τα κορυφαία μυαλά του σήμερα σχεδιάζουν και καθορίζουν το μέλλον και τις ανάγκες των κοινών θνητών όσον αφορά στην τεχνολογία.
 
Προσφάτως ανακοινώθηκε μια νέα συμμαχία στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Google, την NVIDIA και σημαντικά brand-names της παγκόσμιας αυτοκίνησης, όπως η Audi, η GM, η Honda, η ΚΙΑ, η Hyundai, με την επωνυμία Open Automotive Alliance (OAA). Σύμφωνα με τον Patrick Brady (Google's Director of Android Partner Engineering), η εν λόγω συμμαχία αποσκοπεί στην ακόμη καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση των εφαρμογών του λειτουργικού συστήματος Android στο αυτοκίνητο.
 
«Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν τα Android smartphones και tablets τους στο αυτοκίνητο, χωρίς ωστόσο η εμπειρία αυτή να ενδείκνυται για την οδήγηση. Δεν θα ήταν καλύτερο να μπορείς να έχεις μαζί σου τις αγαπημένες σου εφαρμογές και τη μουσική σου στο αυτοκίνητο με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια; Μαζί με τους συνεργάτες μας στη συμμαχία OAA, δουλεύουμε στην καλύτερη ενσωμάτωση του Android στο αυτοκίνητο για μια καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο διασκεδαστική οδήγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Brady.
 
Έχετε την εντύπωση ότι θα μείνουν μόνο εκεί;
 
H Google εξελίσσει εδώ και χρόνια το δικό της αυτόνομο αυτοκίνητο, που κινείται χρησιμοποιώντας χάρτες με μεγάλη λεπτομέρεια και σύστημα εντοπισμού θέσεως με μεγάλη ακρίβεια. Έχει καταφέρει μάλιστα να πείσει την πολιτεία της Νεβάδα να επιτρέπεται η αυτόνομη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους πρωτοτύπων, στο πλαίσιο της εξέλιξης της εν λόγω τεχνολογίας, κάτι που ισχύει επίσης στη Φλόριδα και την Καλιφόρνια.
 
Ή μήπως νομίζετε πως είναι τυχαίο ότι η συμμαχία αυτή έρχεται την ώρα που φουντώνουν και πάλι οι φήμες για την εξαγορά της Tesla από την Apple;
 
Oι δύο κορυφαίες εταιρείες στο χώρο των διαδικτυακών υπηρεσιών και της τεχνολογίας υπολογιστών αποτελούν αυτή τη στιγμή τα κορυφαία brand names, σύμφωνα με την ετήσια Brandz λίστα της εταιρείας ερευνών και αναλύσεων Milward Brown Optimor.
 
Συγκεκριμένα, το brand value της Apple για το 2013 ανήλθε στα $185 δισ. και της Google στα $113,7 δισ. σημειώνοντας αύξηση 1% και 5% αντίστοιχα συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
 
O Tim Cook βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, μετά τον θάνατο του Steve Jobs. Καλείται να αποδείξει πράγματα και να ικανοποιεί τις ορέξεις των μετόχων που αυτοί κι αν έχουν φαντασία. Ζητούν συνεχώς καινοτομικά προϊόντα και είσοδο της Apple σε άγνωστα γι΄ αυτήν χωράφια.
 
«Η Apple πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να καινοτομεί», τονίζουν οι αναλυτές μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των μετόχων της φίρμας. Κάποια έξυπνα, νέα και πρωτοποριακά gadgets όπως για παράδειγμα το iwatch ή η iTV δεν αρκούν. «Μπορεί να φέρουν μια αύξηση των συνολικών πωλήσεων της τάξης του 1 με 2% και να ικανοποιήσουν την αίσθηση των μετόχων αποδεικνύοντας πως η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί, αλλά είναι απίθανο να αποφέρουν μεγάλα έσοδα», εκτιμούν οι αναλυτές.
 
«Χρειαζόμαστε κάτι πραγματικά επαναστατικό από την Apple, που θα τοποθετήσει τον πήχη ψηλά. Με το iWatch και την iTV δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της ISI Group, Brian Marshall.
 
Στην παγκόσμια αγορά τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις τηλεοράσεων σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 100 δισ. δολάρια, ενώ στο χώρο της ωρολογοποιίας, τα ετήσια έσοδα από πωλήσεις κυμαίνονται στα 40 δισ. δολάρια.
 
Ποια είναι η λύση;
 
Υπάρχει μια μεγαλύτερη αγορά στην οποία κάθε χρόνο διακινούνται πακτωλοί χρημάτων: η αγορά του αυτοκινήτου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αποφέρει σε ετήσια βάση συνολικά έσοδα της τάξης των 1,6 τρισ. δολαρίων.
 
Η Aplle πρέπει να το «ψάξει» και να τρυπώσει στην αγορά αυτοκινήτου, ειδικά τώρα που η αυτοκίνηση μπαίνει σε μια νέα εποχή, υβριδική, πιο «καθαρή» για το περιβάλλον, όπου κυριαρχούν τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και τα «δικτυωμένα» οχήματα.
 
Κλειδί για το μέλλον της εταιρείας και της εμπιστοσύνης των μετόχων της δεν είναι το πόσα iphones θα πουλήσει ή τα κέρδη που θα έχει, ανέφερε ο έμπειρος αναλυτής Adnaan Ahmad στο γράμμα που απέστειλε στον πρόεδρο της Apple, Art Levinson και στον Tim Cook.
 
«Το θέμα είναι ποιοι νέοι δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν για την Aplle μέσα την επόμενη πενταετία και έπειτα», τονίζει ο Ahmad καλώντας τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας να προχωρήσουν στην εξαγορά της Tesla.
 
«Μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει ριζικά το προφίλ ανάπτυξης της Apple», πρόσθεσε τονίζοντας πως το brand θα ισχυροποιηθεί.
 
Η Tesla Μotors αποτελεί δημιούργημα του ιδιοφυούς Elon Musk, μετράει 10 χρόνια ύπαρξης και το 2013 σημείωσε για πρώτη φορά κέρδη. Ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 
Έχει ήδη το δικό της κομμάτι στην πίτα της (αμερικανικής κυρίως) αγοράς αυτοκινήτου και το ενδεχόμενο εξαγοράς της από την Apple αναμένεται να της δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, σύμφωνα με τον Ahmad.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο η δυναμική της «μπράντας» που μετράει, αλλά το μυαλό. Και το να συνεργαστείς με έναν περιζήτητο «innovator» όπως ο 42χρονος Νοτιοαφρικανός Musk, είναι το σημαντικότερο.
 
«Με τον Elon Musk μπορείς να ξεκινήσεις μια συνεργασία και να αποκτήσεις έναν νέο εμβληματικό συνεργάτη που θα ηγηθεί των καινοτομιών της Apple», καταλήγει ο Ahmad.
 
Η έδρα της Tesla Motors βρίσκεται στο Palo Alto της California και απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους. Προσφέρει τις υπηρεσίες της και την τεχνογνωσία της στην Toyota και την Daimler οι οποίες μάλιστα έχουν στην κατοχή τους μικρά ποσοστά της εταιρείας (10% το Toyota Group και 4% η Daimler), ενώ συνεργάζεται με την Panasonic στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης μπαταριών. Μεγαλομέτοχος της Tesla Motors και αυτός που κινεί τα νήματα είναι, όπως προαναφέραμε, ο Elon Musk που λέγεται πως κατέχει το 32% της εταιρείας, το οποίο κοστολογείται στα 18 δισ. δολάρια.
 
Στόχος της Tesla για το 2014 είναι να πουλήσει 40.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως.
 
Το μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις. Για κάποιους ευχάριστες, για άλλους, τους πιο ρομαντικούς "αυτοκινητικούς", δυσάρεστες.
 
Το βέβαιο είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν. Το τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα 5 - 10 χρόνια είναι πιθανότατα προαποφασισμένο εδώ και καιρό. Ασχέτως αν εμείς, οι κοινοί θνητοί, γνωρίζουμε ελάχιστα από αυτά. Το να βλέπεις πράγματα που κάποτε κοιτούσες με δέος στο πανί του κινηματογράφου, να γίνονται πραγματικότητα, είναι εν μέρει τρομακτικό, αλλά είσαι υποχρεωμένος να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα, στη νέα πραγματικότητα...
 
 
Πηγή: caranddriver.e-go.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.