Πολιτισμός

Στο φως η αριστουργηματική σφραγίδα  του πολεμιστή της Πύλου

Ο τάφος του πολεμιστή στην Πελοπόννησο, στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, ήταν μία από τις μεγαλύτερες -και περισσότερο αναπάντεχες- αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2015.

«ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΑΙΑ»

  Ελένη Πετραία (2014) &    Δανάη (2015)   Δύο ταινίες του Άγγλου σκηνοθέτη Peter Huby που γυρίστηκαν σε Ταΰγετο, Μαντίνεια, Σάντοβα, Μάνη και Καλαμάτα. Με αναφορά στη μανιάτικη βεντέτα των αρχών του 19ου αιώνα.   

Η Γλώσσα της Μέσα Μάνης

  Tα μικρά παιδιά πάνε τα μαρτίνια για πότισμα το μεσημέρι κάτω από τον καυτό ήλιο.  Φωτ. Γ. Bουρλίτη, 1955.

Επικούριος Απόλλων. Ο ναός που περιστρέφεται... Ένα παγκόσμιο φαινόμενο των γνώσεων των αρχαίων

Επικούριος Απόλλων. Ο ναός που περιστρέφεται... Ένα παγκόσμιο φαινόμενο των γνώσεων των αρχαίων  

Η μνημειακή ζωγραφική του 18ου αι. στον Ταΰγετο Μεσσηνίας

Τα τυπολογικά, μορφολογικά και αισθητικά στοιχεία που εντοπίστηκαν στη μελέτη της ζωγραφικής των μνημείων στον Ταΰγετο Μεσσηνίας (Ναός Ταξιαρχών Λαδά, Καθολικό Αγίας Τριάδος, Ναός Αγίας Βαρβάρας Πηγών), που είναι όλα μνημεία του 18ου αιώνα, αναδεικνύουν τη στε

Η ΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

1. Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι από τις παλιότερες του κόσμου και της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν τα γραπτά τους μνημεία και η γλώσσα και η γραφή της έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του.  

Αναδρομή και αναβάθμιση στο Μουσείο νεότερης Σπάρτης

Δύο εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί απο την Πνευματική Εστία Σπάρτης με αφορμή και την Ημέρα των Μουσείων.   Δευτέρα 18 Μαΐου ώρα 7.00 μ.μ. Στέγη Πνευματικής Εστίας. Αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης”

Η αρχαία πόλη των Αιγιών στις όχθες του ποταμού Σμύνου

του Δημήτρη Ροζάκη  Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου   

Οδοιπορικό στα μυστηριακά τοπία της Μέσα Μάνης

Ο καθηγητής Χρίστος Γούδης πάλι μας ξαφνιάζει με τις ιδέες του σε αυτό το οδοιπορικό στην ιστορία της Μάνης. Το πρώτο μέρος με ουσιαστικά επιλεγμένες πηγές, παρουσιάζει την περιοχή ΤΗΓΑΝΙ του Μέζαπο και το ΤΑΙΝΑΡΟ με τις ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές.  

Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας:

Από τις σημαντικότερες επαρχιακές βλιοθήκες αλλά και πινακοθήκες    

Λέσχη Kινηματογράφου και Tέχνης Γυθείου

Tο 1997, στο Γύθειο, στο καφέ-μπαρ (και πρώην κιν/φο) «Pιβολί» δημιουργήθηκε η Kινηματογραφική Λέσχη Γυθείου.

Tο φωτογραφικό οδοιπορικό της δεκαετίας 1950-1960  Έκθεση στο Eλληνικό Kέντρο του Λονδίνου με τον EΔOYAPΔO HΛIOΠOYΛO την Τρίτη 16 Nοεμβρίου 2004 στα πλαίσια της 10ης επετείου του Eλληνικού Kέντρου

Νέα έκδοση για τη ΜΑΝΗ "ΔΕΣΜΟΣ" Μάνη από πέτρα & χρόνο Ο Φωτογράφος- Διευθυντής Φωτογραφίας,  Ανδρέας Ζαχαράτος,  παρουσιάζει το φωτογραφικό  λεύκωμα  “Μάνη από πέτρα & χρόνο”, από τις εκδόσεις ΔΕΣΜΟΣ.

  Η ταινία «Μια ξένη πέρασε» γυρίστηκε στη Μάνη. Είναι δραματική τη σκηνοθέτησε ο Ηλίας Μαχαίρας και το σενάριο είναι της Καίτης Δετζώρτζη.   Εταιρία παραγωγής: Κύκνος Φιλμ   Μουσική σύνθεση: Γιώργος Αρχοντίδης   Φωτογραφία: Ανδρέας Αναστασάτος  

Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ       Δραματική 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 108'  

Η Λέσχη Κινηματογράφου & Τέχνης Γυθείου εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν, έχει συμβάλλει καθοριστικά στα πολιτιστικά δρώμενα του Γυθείου.

  Το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους σχεδόν 90 εκ., απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος και επιστράφηκε στην Ελλάδα από το Κρατικό Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη. Θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ 27ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014     Δευτέρα 7 Ιουλίου & ώρα 9.00 μ.μ.   Κάρμεν Ρουγγέρη «Το Μαγικό Κλειδί»  

Πολιτιστικό Οδοιπορικό

   Νότια άποψη του συγκροτήματος Καπετανάκηδων στην Τριτότσοβα. Αληθινό κάστρο, με τείχη παχειά δυο και τρία μέτρα, όλο πέτρα κι ασβέστη. Με πολεμίστρες που παραμονεύουν, με μικρά παραθυράκια σιδεροδεμένα που βιγλίζουν.    ΑΦΙΕΡΩΜΑ    Πολιτιστικό Οδοιπορικό 

  Ο Αραχωβίτικος (Καρυάτικος) Χορός  

  Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό…     Ο φωτογραφικός μας φακός συνεχίζει την ξενάγησή του στους αγαπητούς αναγνώστες, παρουσιάζοντας γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα που άφησαν πίσω τους τη σφραγίδα τους με έργα ωφέλιμα για τον τόπο.  

  Στιγμιότυπο από τη γιορτή της Παναγίας των αμαρτωλών στις 15 Αυγούστου στον Πολυάραβο. 

  Αρχαίος χορός ο καλαματιανός  

Σελίδες