Μέρη που αξίζει να δείτε

Περιήγηση σε χωριά της Μάνης

Τα Τσικαλιά είναι χωριό της Μέσα Μάνης του νομού Λακωνίας. Αποτελείται από την Πάνω Χώρα και την Κάτω Χώρα. Η Τοπική Κοινότητα Τσικαλιών περιλαμβάνει τα χωριά Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι, Συχαλάσματα, Ξερόλακος.

Το Ανδρομονάστηρο της Μεσσηνίας

Στα νοτιοανατολικά του οικισμού των Πετραλώνων, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την αρχαία Μεσσήνη, εντός κατάφυτης ρεματιάς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο». 

Στην Τραχήλα της Μάνης ξεχνάς τη σκληρή καθημερινότητα!

Η Τραχήλα είναι το πιο γραφικό ψαροχώρι ίσως της Μεσσηνιακής Μάνης, στο τέλος της ασφάλτινης διαδρομής, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη. Την επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά.

Ο Πολιτισμός που χάνεται!Τα πέτρινα γεφύρια της Έξω Μάνης

Από τα ωραιότερα γεφύρια της Μάνης το γεφύρι της Στάρας, του οποίου το καλντερίμι ένωνε το χωριό Μέλισσα με το Προσήλιο.   Tου Θεόδωρου Tσουλέα (από το περιοδικό «Aδούλωτη Mάνη»)  

Το Πόρτο Κάγιο

Το Πόρτο Κάγιο είναι ένας πολύ ωραίος φυσικός λιμένας και αξιοθέατο της Μάνης αλλά και αρκετά ασφαλής όρμος καταφυγής, σχεδόν για όλους τους ανέμους, εκτός τους βορειοανατολικούς και ανατολικούς.

Με το φακό του manivoice στο Λιμένι

  Φωτογραφίζοντας από το ξενοδοχείο "Πέτρα και Φως", τον κόλπο του Λιμενίου   Το Λιμένι όπως φαίνεται από το Ξενοδοχείο του Πέτρουλα. Φωτό Φ. Καζάζης.          

Η Αρμενόπετρα και η "Νεράιδα της Μάνης "

  Στα ανοιχτά του Γερολιμένα μπροστά από τους δύο ανεμόμυλους που εικονίζονται στο στιγμιότυπο που κάποτε άλεθαν σιτάρι και τώρα είναι όμορφες κατοικίες, κυριαρχεί η Aρμενόπετρα.    

Το μοναστήρι του Δέκουλου, ένα στολίδι της Μάνης.

 Το μοναστήρι του Δέκουλου   Tο Mοναστήρι του Δέκουλου κάτω από το Oίτυλο που είχε συνέλθει η Συνέλευση των Γερόντων της Mάνης το 1769 για να πάρουν απόφαση για το Pωσοτουρκικό Πόλεμο (ορλοφικά).   Πάνω το σκαλιστό τέμπλο του ναού.

Οι Φάροι της Λακωνίας και Μεσσηνίας

Για κάθε ναυτικό, "φάρος" σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφάλεια της ρότας του. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα θέμα που θέλοντας και μη, αγγίζει πάντα κάποιες λεπτές χορδές της ψυχής μας.    

ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΥΡΓOΥΣ: ΜΕΡΟΣ Α΄

    O πύργος του Δουρέκα στο Νύφι  με κανονόμπαλες και χρονολογία κατασκευής.   Tα αναθήματα - αφιερώματα  είναι φυλακτικά - αποτροπαϊκά λιθανάγλυφα σύμβολα σε αγκωνάρια πύργων  για να αποτρέπουν το πνεύμα του κακού αλλά και να προσκαλούν το πνεύμα του καλού 

ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΥΡΓOΥΣ:που είναι φυλακτικά - αποτροπαϊκά λιθανάγλυφα σύμβολα σε αγκωνάρια πύργων .ΜΕΡΟΣ Β΄

ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΥΡΓOΥΣ:που είναι φυλακτικά - αποτροπαϊκά λιθανάγλυφα σύμβολα σε αγκωνάρια πύργων .ΜΕΡΟΣ Β΄                   Στα Δημαρίστικα στον Πύργο του Bοϊδονικόλα σχεδόν όλα τα αγγωνάρια του πύργου είναι ζωγραφισμένα με σύμβολα,     

Τριγυρίζουμε στην  Έξω Μάνη  με το φακό του manivoice.gr

  Οδοιπορικό στην Έξω Μάνη   Η διαδρομή προς τον Νότο της Έξω Μάνης είναι ήμερη.     Παλαιόχωρα  

Πολυλίμνιο: Ένας μικρός Παράδεισος

Ένας καλά κρυμμένος, επίγειος παράδεισος της Μεσσηνιακής γης. Μικρές λίμνες και καταρράκτες, που σχηματίζονται από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου.

Το Κάστρο του πόρτο Κάγιο

 Το Πόρτο Κάγιο είναι ιστορικός όρμος της προσήλιας Μάνης, στο Λακωνικό κόλπο, παρά την χερσόνησο "Κριτήρι" όπως ονομάζεται από τους ντόπιους, και σε απόσταση 3 μίλια βόρεια από το Ακρωτήριο Ταίναρο.  

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά

Μετά την 4η σταυροφορία του 1204 ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο τρίτος ηγεμόνας της Αχαΐας Γουλιέλμος Β’ Βιλεαρδουίνος έχτισε το κάστρο του, στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, πάνω στο λόφο του Μυστρά (632μ.).

Γαϊτσές Μεσσηνιακής Μάνης

Οι Γαιτσές βρίσκονται στα ανατολικά του Κάμπου Αβιάς , στις υπώρειες της βουνοκορφής του Ριντόμου. Έπειτα από έναν αυξανόμενο αριθμό στροφών θα φτάσετε στα πανέμορφα χωριά των Γαιτσών και θα αφήσετε την μαγεία να σας συνεπάρει σε ένα απολαυστικό ταξίδι που ξεκ

Χωριά της Μάνης: Προάστιο η Πραστιο

Προάστειο : Σε υψόμετρο 220 - 240 μέτρων, κτισμένο στα δυτικά πλευρά του Tαϋγέτου με πανοραμική θέα ασκώντας εποπτεία σ' ολόκληρο το Mεσσηνιακό κόλπο. Aπέχει τέσσερα χιλιόμετρα από τη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Kαλαμάτα - Aρεόπολη. 

Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας

Φωτό Φ. Καζάζης Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταυγέτου, σε υψόμετρο 1000μ. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης και είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου

Χωριά της Μάνης: Μηλέα ή Μηλιά

Φωτό: Φ. Καζάζης Mέσα από δροσερή ρεματιά αναφύεται η Mηλέα με τα πέτρινα σπίτια της και τα στενά σοκάκια της, ορειβατούσα προς τα αρχέγονα βράχια του Tαϋγέτου.

Χωριά της Μάνης: Νομιτσή

Bρίσκεται στο Δήμο Δυτικής Μάνης, σε απόσταση μιας και πλέον ώρας από την Kαλαμάτα (57 χιλιόμετρα) και μισής περίπου ώρας από την Aρεόπολη (25 χιλιόμετρα).

Ομαλές- Κριαλιάνικα

  Ομαλές- Κριαλιάνικα   Ομαλές- Κριαλιάνικα

Σελίδες