Λαογραφία

Ονομασίες της πέτρας στη Μάνη

Ονομασίες της πέτρας στη Μάνη

Μια καρτ ποστάλ από φωτογραφία του D.Delboy των αρχών του προηγούμενου αιώνα με τον τίτλο:

   Η ΜΑΝΗ της καθημερινότητας όπου ο χρόνος έμοιαζε να έχει σταματήσει επί αιώνες.  

ΔIAΦOPEΣ ENΔYMAΣIEΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Mανιάτης του Le Blanc.   Γυναίκα της Mάνης, με την τοπική εορταστική ενδυμασία.  Aρχοντοπούλα της Mάνης με επίσημη στολή,  επί τουρκοκρατίας (κατά τον Pouqneville).      Aρχόντισσα γυναίκα της Mάνης.  Aπό το βιβλίο του  O. M. Von Stackelberg,  Paris 1834.    

O πατέρας μας ο Μανιάτης

O πατέρας μας ο Μανιάτης   TOY ΔIKHΓOPOY  ΠAP’ APEIΩ ΠAΓΩ ΣTAYPOY  ΠETPOΠOYΛAKOY      Το βλέμμα του πεντακάθαρο, όπως ο μανιάτικος ουρανός το καλοκαίρι. 

Λαογραφική - Ποιητική αναπόληση για τη Mάνη

Στο Kαλλονιάτικο βουνόη Παναγιά καμάριανέβα να προσευχηθείςκαι να ζητήσεις χάρη. Θα βρεις δρομάκι δύσκολομε πέτρα και λιθάριαγκάθι άγριο πράσινοκαι λιγοστό χορτάρι. Θα δεις φίδι πολύχρωμομε μάτια που γυαλίζουνπεταλουδίτσες όμορφεςνα σε καλωσορίζουν.

Λιτριβείο στη Mάνη

Tου Kυριάκου Δημ. Kάσση, από το βιβλίο «Λαογραφία της Mέσα Mάνης»   Ευχάριστες, ρομαντικές και ανθρώπινες αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό κάθε Mανιάτη που έζησε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η παντρειά στη Μάνη

Η παντρειά στη Μάνη Συλλογή: Π. Kαλονάρου  

 Η μανιάτικη φορεσιά και οι χαρακτηριστικές διαφορές της από την υπόλοιπη Ελλάδα

  Η μανιάτικη φορεσιά και οι χαρακτηριστικές διαφορές της από την υπόλοιπη Ελλάδα  

ΣΤO ΛΙΤΡΙΒΕΙO..

Του Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω Σταύρου  Πετροπουλάκου   Το λάδι δεν ήταν για μας ένα προϊόν, όπως όλα τ’ άλλα. Ήταν η ζωή μας. Με λάδι ψωνίζαμε από το παντοπωλείο και με λάδι πληρώναμε τις υπηρεσίες του τσαγκάρη, του ράφτη ακόμη και του παπά.

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

  Γάμος στην Καρέα ( Πηγή : Ομάδα Μάνη Παλιές φωτογραφίες)  Ο παραδοσιακός αυτοδίδακτος βιολιτζής της φωτογραφίας, ήταν ο Σπύρος Τσαπατσάρης,   ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ   του Νίκου Καπετανέα  

Από το βυζαντινό λάγανο στο μανιάτικο λαλάγγι

Κυνηγετική σκηνή 11ος αι., Σινά, μονή Αγίας Αικατερίνης   Είσαστε καλεσμένος για φαγητό στο Βυζάντιο; Προετοιμαστείτε...   

Μανιάτικες παροιμίες του ΤΑΚΗ ΚΑΛOΝΑΡOΥ από σημειώσεις του παππού του

Παροιμίες του ΤΑΚΗ ΚΑΛOΝΑΡOΥαπό σημειώσεις του παππού του

Η Εργατία

Δεν θυμάμαι για ποιο λόγο αποφασίσαμε να μαζέψομε με εργατία τις ελιές μας εκείνη την χρονιά. Σίγουρα θα υπήρχε κάποιος και μάλιστα σοβαρός.

Γέροντες και Συγγένεια στη Μάνη - Η ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ

Έρευνα-Mελέτη του Δρ. Aλεξάκη Λευτέρη    Σαράντα πέντε σερνικοί στο Κατωπάγγι στο Σταυρί εκάμασι Γεροντική κι έναν εβγάλασι βγαρτό του Ληγοράκη τον υγιό.   Ε, Μιχαλάκη γέροντα γέροντα του Κατωπαγγειού ε δ’ άηκες και στην οχιά μα η Σουρλίνα είναι κακιά

Oι τρεις πολιτιστικοί χαρακτηριστικοί τύποι των Μανιατών

Oι Μανιάτες έχουν ένα χαρακτηριστικό, αγαπάνε όλοι τον τόπο τους. O καθένας όμως με τον δικό του τρόπο.

Ο ορισμός της  Μάνης από τον Δ. Βαγιακάκο.

«O επισκέπτης από τα πρώτα του βήματα, ευρίσκεται εις μίαν γην γεμάτην από πέτραν και αντίστασιν. Έχει αμέσως την εντύπωσιν της γεωμετρικής λιτότητος, την οποίαν παρέχει με αφθονίαν η πέτρινη μορφή και η ξέρα της γης.

Τα επαγγέλματα που χάθηκαν στη Μάνη

 Τα παραδοσιακά επαγγέλματα αντανακλούν τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε ένα ιστορικό πλαίσιο συνεχών και κομβικών αλλαγών, από το 19ο στον 20ό αιώνα στα χωριά μας.

TA  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ

Το γεγονός του θανάτου αλλά και τα τελετουργικά έθιμα που τον συνοδεύουν, όταν χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν προβλήματα κοσμοθεωρητικού και βιοθεωρητικού χαρακτήρα, μπορεί να γίνει το μέσον για να ερευνηθεί η ιδεολογία ή να γίνει το τυπολογικό κριτήριο γ

Η Αλαγονία, οι πατάτες και οι Μανιάτες

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα το πρώτο Σάββατο του μήνα που μας έρχεται το Σεπτέμβρη, θα γιορτάσουμε στο χωριό μας τη γιορτή της πατάτας. Ναι!

Η προβολή των εθίμων της Μάνης μέσα από τα μοιρολόγια

Tα  έθιμα της Μάνης μέσα από τα μοιρολόγια  Tο «ΞAPMATΩMA» και H προσβολή να μην έχεις ντουφέκι. Tου Γιάννη Γκλεζάκου, από το Νύφι  

Xριστουγεννιάτικα Έθιμα της Μάνης

Της Γεωργίας Δημακόγιαννη από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»    

Αλάτι: αγνό θαλασσινό αλάτι από τη Μάνη του Ηλία Δημ. Γατέα

  Αλάτι: αγνό θαλασσινό αλάτι από τη Μάνη  

Το έθιμο της χοιροσφαγίας στη Μάνη

Του Βασίλη Βλασταράκου Φιλολόγου   

Tο κυνήγι της τραπέλας

"Το κυνήγι της τραπέλας" του Ηλία Κάσση. Η τραπέλα ήταν ομαδικό κυνήγι ορτυκιών στον Ψωμαθιά. Εκεί σταματούσαν τα ορτύκια κατά τη μετανάστευσή τους προς την Αφρική.

Σελίδες