Ιστορία

Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 - Σήμερα όπως και κάθε χρόνο την 28ηΟκτωβρίου, το Ελληνικό Έθνος ξαναζωντανεύει και ξαναζεί την αλησμόνητη εποχή του 1940-41.

3 χαρακτηριστικοί ΠΥΡΓΟΙ της Μάνης

Κείμενα,φωτογραφίες Ν.Καλαποθαράκος   ΠΥΡΓΟΙ: ΤΑ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Μανιάτικοι Πύργοι στα χρόνια της σκλαβιάς του γένους ήταν προπύργια αντίστασης του Ελληνικού Έθνους.    

«Επίτομη  Ιστορία  των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 13» (14)

Απελευθέρωση της Χαλκιδικής και της Ενδοχώρας Θεσσαλονίκης.        

Μοιρολό(γ)ια της Μάνης για το έπος του ΄40 και τους ήρωες Κ. ΔΑΒΑΚΗ και Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟ

Τα μανιάτικα μοιρολόια είναι έντεχνα, ιαμβικού τύπου στιχουργήματα  λαϊκής ποίησης και τέχνης, έμμετροι, συνήθως μακροσκελείς,  ύμνοι, με μέτρο δεκαεξασύλλαβο ή οκτασύλλαβο και φιλολογία κατά κανόνα θρηνητική αλλά και δοξαστική,  ψαλλόμενοι ή απαγγελλόμενοι στ

Κορκόδειλος Κλαδάς: Ένας θρυλικός Ιππότης ξεκινά μιαν επανάσταση

Ήδη από το1460, με την κατάλυση του Δεσποτάτου του Μυστρά, όλη η Πελοπόννησος βρισκόταν υπό Τουρκικό ζυγό, εκτός της Μάνης και των παράλιων Ενετικών φρουρίων Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου, Ναυπλίου κ.α.

Διακήρυξη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τον Αμερικανικό Λαό

Μετά τη μάχη του Βαλτετσίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απηύθυνε την εμπνευσμένη προκήρυξη προς τον Αμερικανικό Λαό (τέλη Μαΐου 1821) τα κυριώτερα σημεία της οποίας είναι τα παρακάτω:

Oι Mανιάτες στην Επανάσταση του 1821

Η Μάνη γεωγραφικά βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του ακρωτηρίου Ταινάρου και ορίζεται σε Ανατολική και Δυτική Μάνη.

Όπου ένας Μέδικος ξεκινά μια Ρομαντική ιστορία

Ο Βολταίρος έβλεπε την Ιστορία, κυρίως σαν «ένα σύνολον από εγκλήματα, ανοησίας και δυστυχήματα των ανθρώπων» κάτι για το οποίο συμφωνούσε και ο Γίββων, ο δε Γουϊλ Ντυράν σημειώνει, πως «αι αμαρτίαι του ανθρώπου, πιθανόν να είναι τα λείψανα της ανόδου του μάλλ

Έξαρχος Γρηγοράκης

Την επομένη της συντριβής των αρχικλεφτών της Μάνης στη Καστάνιτσα, δεν μπόρεσε να αντισταθεί ο Τούρκος Σερασκέρης στη σκέψη να κάνη μια επίδειξη ισχύος σε βάρος των Γρηγοράκηδων που να εντυπωσιάσει κι αυτούς κι όλη τη Μάνη.

Καστάνιτσα - Κλεφτουριά

Στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε ως την έναρξη της ηγεμονίας του Τζανέτμπεη Γρηγοράκη, διαδραματίστηκαν στη Μάνη σημαντικά γεγονότα.

Γοργώ: Η σύζυγος του βασιλιά Λεωνίδα

Στην ερώτηση: «Γιατί μόνο εσείς, οι Λάκαινες, έχετε εξουσία πάνω στους άνδρες»;, η Γοργώ απάντησε: «Επειδή είμαστε και οι μόνες που γεννάμε άντρες»

Το Σύμβολο των Μανιατών

Το σύμπλεγμα του απέριττου και επιβλητικού πέτρινου μανιάτικου πύργου, πλαισιούμενου από τις πλέον αντιπροσωπευτικές μορφές γνήσιων απογόνων της αρχαίας Σπάρτης, της σκληρής, λιτοδίαιτης και αγέρωχης δρεπανηφόρου Μανιάτισσας και τον σκληροτράχηλον και υπερήφαν

Η Ιστορική βρύση της Καρδαμύλης

Κατηφορίζοντας από τον Άγιο Σπυρίδωνα με το ψηλό καμπαναριό και προχωρώντας από την Παλιά Πάνω Καρδαμύλη προς τη Νέα Κάτω Καρδαμύλη, συναντάμε την ιστορική της βρύση.

Οικογένεια Στεφανόπουλων

Μια αποτυχημένη απόπειρα μετοικεσίας Οι δύο μεγάλες οικογένειες, Μέδικοι και Στεφανόπουλοι, θα ηγεμονεύσουν την Μάνη για αιώνες και σε συνεργασία με την Βενετία, θα επιχειρήσουν για άλλη μια φορά να απελευθερώσουν την Πελοπόννησο από τον Τουρκικό ζυγό.

Η Άλωση της Τριπολιτσάς 23 Σεπτεμβρίου 1821

  «Ἀκούω κούφια τὰ τουφέκια, ἀκούω σμίξιμο σπαθιῶν, ἀκούω ξύλα, ἀκούω πελέκια, ἀκούω τρίξιμο δοντιῶν».                                                   Διονύσιος Σολωμός, ἡ44η Στροφή ἀπό τόν Ὕμνο πρός τήν ἐλευθερία, ἀναφερόμενη στήν ἅλωση τῆς Τριπολιτσᾶς.

Ελλιπέστατα τα στοιχεία για την δολοφονία Καποδίστρια

ΕΡΕΥΝΑ Ελλιπέστατα τα στοιχεία για την δολοφονία Καποδίστρια. Οι Βρετανοί δεν δημοσιοποιούν το φάκελο ακόμη και σήμερα. Σαθρά τα επιχειρήματα στην δίκη. Οι Μαυρομιχαλαίοι Θύματα της σκευωρίας των μεγάλων δυνάμεων   ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΣ    

Τα Υλικά Γραφής των Αρχαίων

Αρχαίες επιφάνειες γραφής (το αρχαίο χαρτί)  Γενική εισαγωγή

Η Μάνη μέσα από τους προϋπολογισμούς των Δήμων  της το 1907

    Σε μια εποχή όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 30-40 δραχμές, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στους προϋπολογισμούς που εντυπωσιάζουν.

Η Αίγιλα του Ταινάρου

Η Αίγιλα, μια σχετικά άγνωστη και ανεξερεύνητη από την αρχαιολογία, πολίχνη του Ταινάρου είναι χτισμένη σε υψόμετρο πάνω στο όρος Σαγγιά. Στην περιοχή αναβλύζουν πηγές με νερό, που η ύπαρξη του όπως είναι φυσικό ήταν απαραίτητη για την ίδρυση μιας πόλεως.

Η Μάχη της Αγγλίας

Η Μάχη της Αγγλίας

Οι σφραγίδες των καπεταναίων της Μάνης

Διασώζονται οί σφραγίδες των περισσότερων καπετάνιων και των μπέηδων σέ διάφορα έγγραφα. Οί μπέηδες καί οί πρώην μπέηδες διέθεταν τουρκικές ..μεγάλες καί μικρές ωοειδείς σφραγίδες. 

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Ο Μπέης ή Βέης ήταν ανώτερος διοικητικός τίτλος στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική "μπέγι" που σημαίνει νους, και κατά γράμμα "ιθύνων νους" και σε επέκταση ηγεμόνας, μέγας, άρχοντας.

Πως καταστράφηκε η Αρχαία Σπάρτη

Πως καταστράφηκε η Αρχαία Σπάρτη; Μια απίστευτη βαρβαρότητα    

Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε νωρίτερα;

Γράφει ο Ηλίας Χρηστέας   Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε νωρίτερα;

Σελίδες