Αρχαιολογικοί χώροι

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας, είναι από τις καλύτερες και ποιοτικότερες όλης της Ελλάδας ! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Σήμερα, θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε μια από τις σημαντικότερες αρχαιότητες, ένα θαύμα της τεχνολογίας των αρχαίων προγόνων μας.

Φωτογραφικό ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Αρχαιολογικοί τόποι της Μάνης

Συγκεντρώσαμε αρχαιολογικούς τόπους της Μάνης σε ένα φωτογραφικό αφιέρωμακαι σας το παρουσιάζουμε!  

 Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης (Η γέφυρα του Ξηροκαμπίου)

Δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης, στον κάμπο της Λακεδαίμονος και πολύ κοντά στους πρόποδες του Ταϋγέτου βρίσκεται η κωμόπολη του Ξηροκαμπίου, αντίθετα με την ονομασία του, είναι μια πανέμορφη κωμόπολη «πνιγμένη στο πράσινο».

Ο Αρχαίος μυστικός διάδρομος  στο Ταίναρο

Αυτή η φωτογραφία δεν εικονίζει αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Είναι ένας αρχαίος δίαδρομος ,καθαρτήριο

Ονειρομαντείο Ταινάρου και ναός Ποσειδώνα Ασφάλειου

Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβος Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και της ηπειρωτικής Ευρώπης μετά τη Άκρα Ταρίφα (ή Πούντα Ταρίφα) της Ανδαλουσίας (Ισπανία).

Το Ανάγλυφο του Ηρακλή κοντά στην Κουτρέλα της Μάνης και η τεράστια φθορά του

 Στα "Κάστρα της Μαϊνης" (υποσημ σελ. 353), σε αναφορά σε μνημεία στην περιοχή γύρω από το Μέζαπο, διαβάζουμε: "... στην περιοχή αφθονούν οι υπόγειες κοιλότητες-σπηλιές, πολλές από τις οποίες είναι μεγάλες σε διαστάσεις με άγνωστο μήκος και ανεξερεύνητες.

Ιθώμη: Η Ιερή Κορυφή των Μεσσήνιων - Ναός Ιθωμάτα Διός

Η θέση της Ιθώμης, στη μέση του μεγάλου κάμπου, που χωρίς μεγάλο ύψος, 802 μέτρα, δίνει στο ύψωμα μια υπεροχή, σα να είναι το ψηλότερο όρος του Μεσσηνιακού χώρου.

Στην αρχαιότητα κάθε πόλη και κάθε ιερό έκτιζε το δικό της θέατρο. Στην Ελλάδα έχουν μετρηθεί 160 ανεσκαμμένα ή απλώς εντοπισμένα θέατρα, από τα οποία χρησιμοποιούνται για παραστάσεις τα 50.  

(1) Γενική άποψη του θεάτρου εκ των άνω.     Το αρχαίο θέατρο της Μάνης   Περιγραφή μνημείου  

  ΣΧΟΑΠ δηλαδή Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Τμήμα του σχεδίου που αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς όπως η Βάθεια)  

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσήνης και το Ιπποδάμειο σύστημα

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσήνης και το Ιπποδάμειο σύστημα  

Το Κάστρο της Κελεφάς

Photo: Φ.Καζάζης   Το κάστρο βρίσκεται δυτικά του χωριού Κελεφά και νότια του Οιτύλου. Κτισμένο στην νοτιότερη απόληξη της οροσειράς του Ταϋγέτου, δεσπόζει σε φυσική οχυρωματική θέση πάνω από τον όρμο του Οιτύλου.   Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία  

  Παρθενώνας... Το θαύμα των θαυμάτων και τα παράξενα μυστικά του     Υπάρχει ένας λόφος πολύ χαμηλός στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που δεν δείχνει και ιδιαίτερα σπουδαίος. Κάτι όμως τον κάνει και ξεχωρίζει:

  Γιατί μένει όρθιος 2.500 χρόνια ο Παρθενώνας... και χωρίς θεμέλια;   Το μυστικό αποκαλύπτεται μετά από μελέτες που δείχνουν ότι, παρά το γεγονός πως ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη δεν έχει καν θεμέλια, έχει τριπλή αντισεισμική θωράκιση.  

Μενελάιον Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, 5 χλμ. από τη Σπάρτη, υπάρχουν ερείπια του Μενελάιου, ιερού των θεοποιημένων Μενέλαου και Ελένης.   Χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι που προστατεύονται στη Λακωνία   Νομός Λακωνίας - Περιοχή Σπάρτης: