Συνταγές

Γίγαντες φασόλια με σύγκλινο Μάνης

Ένα πιάτο-πειρασμός Γίγαντες φασόλια με σύγκλινο Μάνης   Η παράδοση συναντά τη γευσιγνωσία...            Υλικά συνταγής - 500 γραμμάρια γίγαντες φασόλια - 100 γραμμάρια πράσο - 20 γραμμάρια άνηθο ψιλοκομμένο - 50 γραμμάρια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Xόνδρος με σύγκλινο Μάνης

Ο χόνδρος είναι ένα φαγητό που γίνεται στους γάμους, σε πανηγύρια ή σε γιορτές. Φτιάχνεται από τον καρπό του σταριού, τον οποίο κόβουμε με τον χειροκίνητο μύλο από μυλόπετρες, έτσι ώστε να κόβεται ο σπόρος σε 3-5 κομμάτια και όχι να γίνεται αλεύρι.Αυτό το προϊ

Αγκιναρόπιτα με σύγκλινο από την Μαίρη Παναγάκου

Αυτή η πίτα περιέχει μερικά από τα πιo χαρακτηριστικά Μανιάτικα προιόντα.  Υλικά για 16 κομμάτια  8 αγκινάρες με τ' αγκάθια  5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα  3 κλωνάρια μάραθο ψιλοκομμένα  4 φύλλα χωριάτικα  1/2 ποτήρι Μανιάτικο ελαιόλαδο  200 γρ γιαούρτι 

Μανιάτικες συνταγές για κρίταμο και κάπαρη.

Μανιάτικες συνταγές για κρίταμο και κάπαρη.   Κάπαρη   Μαζεύουμε τα φύλλα ή τις κορφάδες της κάπαρης γύρω στο Μάϊο, Ιούνιο και αρχές Ιουλίου.    1) Πλένουμε τα φύλλα με κρύο νερό για να καθαριστούν    

Κατσικάκι Μάνης με μάραθο και πατάτες στον ξυλόφουρνο

ΥΛΙΚΑ: • 2 κ. Κατσικάκι • 1 μεγάλο ματσάκι Μάραθο • 12 Αγγινάρες • 2 κ. Πατάτες • 3 σκελ. Σκόρδο • Ελαιόλαδο • 2  Λεμόνια κομμένα στη μέση • 5-6 κλαδάκια Φρέσκια Ρίγανη • Ξερή Ρίγανη • Αλάτι & Πιπέρι  

Σύγκλινο ομελέτα με βρούβες στο φούρνο.

Σύγκλινο ομελέτα με βρούβες     Υλικά: ½ κιλό βρούβες 7 αυγά 1 φλιτζάνι σύγκλινο ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι κεφαλογαβριέρα τριµµένη ½ φλιτζάνι γάλα½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 κουταλάκι βούτυροαλάτιπιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο     Εκτέλεση:

Λιωτήρι Μάνης

Ελιοτυρόπιτα λίγο διαφορετική αλλά πεντανόστιμη! Τι χρειαζόμαστε 4 φλ. περίπου αλεύρι 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 αυγό 1 φλ. τυρί φέτα τριμμένη 1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι 2 κ.σ. βιτάμ λιωμένο 20 ελιές, όποιες σας αρέσουν ρίγανη, πιπέρι 1/2 φλ. νερό Εκτέλεση

Ομελέτα με άγρια χόρτα Μάνης

 Ομελέτα με άγρια χόρτα Μάνης   Υλικά: ½ κιλό σπαράγγια ή άγρια χόρτα Μάνης 5 αβγά 250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα   Εκτέλεση:

Αποξηραμένα σύκα: Πως τα φτιάχνουν στη Μάνη.

Αποξηραμένα σύκα Πως τα φτιάχνουν στη Μάνη. Κουραστικό αλλά το αποτέλεσμα θεϊκό. Χρησιμοποιούμε  μαυρόσυκα, που είναι πιο γλυκά και έχουν πολλούς χυμούς.    

Αυθεντικές Μανιάτικες Συνταγές: Σύγκλινο

Το σύγκλινο είναι χοιρινό καπνιστό που το έχουν καπνίσει με φασκόμηλο. Παρασκευάζεται στη Μάνη και τρώγεται σκέτο σαν μεζές η σε ομελέτα.  Το βρίσκουμε στα κρεοπωλεία της Μάνης. Υλικά:

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ:  1 κιλό κολοκυθοκορφάδες 1 μάτσο άνιθο 1μάτσο δυόσμο φρέσκο 3-4 πολύ τρυφερά κολοκυθάκια 1 ώριμη ντομάτα  1 κούπα λάδι 1/2 κιλό τυριά κίτρινα ή 4 μεγάλα κομμάτια σφέλα αλάτι , πιπέρι   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

Πορτοκαλοσαλάτα Μανιάτικη και τυρί Σφέλα Μεσσηνίας

ΥΛΙΚΑ: • 2-3 μέτρια ώριμα πορτοκάλια • ½ κρεμμύδι ξερό κομμένο • 6-8 ελιές πράσινες • 150 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο • Πιπέρι και αλάτι • 80 γρ. σίγκλινο Μάνης κομμένο σε κύβους • 80 γρ. χονδροτριμμένη σφέλα Μεσσηνίας   Παρασκευή:

Το γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα.

Το γουρουνόπουλο γάλακτος με την κριτσανιστή πέτσα και το ζουμερό κρέας να αχνίζει είναι μια από τις  μικρές πολυτέλειες της ζωής.

Γουρνόπουλα ή Μπουζοπούλα  ψητή

Μπουζοπούλα η γουρνοπούλα ψητή    Η παραδοσιακή γουρνοπούλα µε την τραγανή πέτσα, ψητή στη σούβλα.   Υλικά 1/2 κιλό αλάτι χοντρό ένα γουρουνάκι γύρω στα 50 κιλά 4-5 κουταλιές της σούπας ρίγανη   Παρασκευή Η προεργασία γίνεται από το προηγούμενο το βράδυ.

Λαλάγγια παραδοσιακά

Στην Λακωνία - τόπο καταγωγής μου - συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τις γνωστές λαλαγγίδες ή λαλάγγια ή ακόμα και καλιχέρες όπως τις έλεγε η γιαγιά μου . Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη η ονομασία λαλαγγίδες προέρχεται από την λέξη λαλάγγη, που σημαίνει τηγανίτα.

Μακαρονάδα Μανιάτικη

 Γράφτηκε από την  Κωνσταντίνα Δρακουλάκου Μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική μακαρονάδα που κρύβει μεγάλη νοστιμιά!  

Κοτόπουλο φιλέτο με γλυκιά κολοκύθα

Υλικά 300gr κοτόπουλο φιλέτο 200gr γλυκιά Κολοκύθα 1 σκελ. σκόρδο 300gr πατζάρι 100gr κρεμμύδι ξερό 100gr καρότο 60ml λευκό κρασί φρέσκο θυμάρι φρέσκο δεντρολίβανο 50ml ελαιόλαδο 75 gr βούτυρο φρέσκο 150ml ζωμός κοτόπουλου αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση

Τρεις πεντανόστιμες αγιορείτικες συνταγές

ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ: Μάγειρας στο Άγιον Όρος - ασκητεύει στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας το οποίο κτίστηκε το 1518 και υπάγεται στην Μονή Κουτλουμουσίου.   ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

Γαλοχυλοπίτες

Υλικά 1 κιλό γάλα (κατά προτίμηση φρέσκο) 300 γρ. λαζάνια 4 κουταλιές λάδι 1 κουταλιά αλάτι 2 ποτήρια νερό Εκτέλεση

Σπανακόπιτα με λίγη φέτα και πολλά  μυρωδικά της Μάνης

Η φρέσκια γεύση των μυρωδικών μας το πράσο και το  άρωμα του Μανιάτικου ελαιόλαδου, κάνουν την πίτα κορυφαίο πιάτο. Υλικά:  1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμ.),  2 κιλά σπανάκι,  250 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη),  4 μέτρια πράσα ή 2 μεγάλα 3 κρεμμύδια φρέσκα, 

Μανιάτικη ανοιχτή τυρόπιτα (Της Κυριακής του Πάσχα)

Υλικά: Για την γέμιση 750γρ. ανάλατο τυρί η ανθότυρο 3 αυγά 2 - 2,5 φλιτζάνια γάλα                                                                             Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο  Για το φύλλο 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 αυγά

Σελίδες