Τοπικά Προϊόντα

Άγρια σπαράγγια και οβριές - Οι "αλήτες αριστοκράτες" της φύσης !

Τα σπαράγγια θεωρούνται- και είναι- ο αριστοκράτης των λαχανικών και αφθονούν στη Μάνη.

«Φάρμακο» το Μέλι...

Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Οι διαφορές συμβατικών και βιολογικών τροφίμων

   Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή των καταναλωτών στα βιολογικά τρόφιμα που, ενώ κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής... πλέον είναι διαθέσιμα και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.  

Αλάτι  από τη Μάνη με μαύρη τρούφα

To καλύτερο αλάτι για μαγειρική δεν είναι το κοινό επιτραπέζιο αλάτι.«Το να χρησιμοποιείς σωστό και καλό αλάτι κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση του τελικού πιάτου».  

Φραγκόσυκο : Η ελληνική υπερτροφή

Το φραγκόσυκο ανήκει στις υπερτροφές καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των

Μέλι Μάνης θυμαρίσιο και πως το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία και το λίπος.

Μελισσοκόμος κοντα στην Αρεόπολη φωτό: Ν.Καλαποθαράκος   Μέλι Μάνης Θυμαρίσιο

Ποιο, τελικά, είναι το καλύτερο λάδι;

Γράφει  Παραγωγός και επιχειρηματίας του χώρου Yπάρχουν πολλά λάδια σε όλη την Eλλάδα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες είναι και η ποιότητα, το πρώτο βασικό στοιχείο:    Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.    Aυτό σημαίνει: - Xαμηλή οξύτητα 0-0,8.

H βιοκαλλιέργεια της ελιάς

H βιοκαλλιέργεια της ελιάς Tης Bασιλικής-Pήνα-Kαλαποθαράκου   EΔAΦOΣ-KΛIMA-ΛIΠANΣH   Έδαφος  

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Tο Nο 1 στην πρόληψη ασθενειών και ενίσχυση των οστών

  Tο ελαιόλαδο είναι πηγή υγείας και ζωής. Eίναι ένα πλούσιο φυτικό προϊόν που όχι μόνο μας θρέφει σωστά, αλλά συμβάλλει στην πρόληψη πολλών παθήσεων. H κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τη χοληστερίνη.

Απορίες για τα ποτά: απαντά ο ειδικός.

Θα ήθελα να μάθω για τα ποτά (λικέρ, ουίσκυ, βότκα κλπ) τα ακόλουθα:   • Εάν έχουν ημερομηνία λήξης.   • Πόσο καιρό διατηρούνται (κλειστά ή ανοιχτά);;;   • Τα λικέρ διατηρούνται λίγο χρόνο (μήπως ζαχαρώνουν);;;

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου  

Τα Μάρμαρα της Μάνης: Rosso Antico, Nero Antico και υπόλευκο Διρού

Η μαρμαροφόρος περιοχή του όρους Σαγιά της Μάνης,που καλύπτει πολύ μεγάλες εκτάσεις (200 τετραγ. χιλιόμετρα) της νοτίου Μάνης, είναι η μοναδική περιοχή του ελλαδικού χώρου, στην οποία αναπτύσσεται ολόκληρη η ακολουθία των "πλακωδών ασβεστολίθων".

Αλατότοποι στη Μέσα και ΄Έξω Μάνη: τεχνογνωσία και προοπτικές διαχείρισης

Γιάννης Σαΐτας  Αρχιτέκτων - Εθνολόγος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Kέντρο Nεοελληνικών Eρευνών Κορνηλία Σαρκιά Αρχιτέκτων - Εθνολόγος Το αλάτι και οι αλυκές ως φυσικοί πόροι κι εναλλακτικοί πόλοι τοπικής ανάπτυξης

Σταφίδα ένας διατροφικός θησαυρός

Η σταφίδα αναφέρεται σε κείμενα της Αρχαίας Ελλάδας κυρίως για τη δυνατότητα που είχαν να παρασκευάζουν με αυτή κρασί ή ξύδι χωρίς να έχουν τα μέσα που αργότερα η πρόοδος της τεχνολογίας έδωσε στην ανθρωπότητα.Η σταφίδα υπάρχει στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογε

Σαν πας στην Καλαμάτα έχεις πολλά να γευτείς!

Ακόμα και μια διήμερη απόδραση αρκεί για να σου αποκαλύψει τους γαστρονομικούς θησαυρούς της και όχι μόνο η πόλης που “ακουμπά” στον Ταΰγετο και αγναντεύει τη Μεσόγειο.

Στις υπερτροφές η κάπαρη που αφθονεί στη Μάνη!

Στις υπερτροφές η κάπαρη που αφθονεί στη Μάνη!  Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου 

Η φάβα της Μάνης,μοιάζει με της Σαντορίνης,και η παραδοσιακή κουκόφαβα

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: «Χωρίς τα όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα»!

Οι καλύτερες ποικιλίες σύκων της χώρας μας

του Σταύρου Σφιχτέλλη, Γεωπόνου ΕΛ.Γ.Α Στη χώρα μας μπορεί να συναντήσει κανείς πάρα πολλές ποικιλίες σύκων. Όμως οι κυριότερες ποικιλίες που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και καλλιεργούνται σε συστηματικούς συκεώνες είναι:

Το φρούτο της Μάνης εν αφθονία!

Η εικόνα των Πύργων που κοσμούνται με την φραγκοσυκιά είναι μοναδική. 

Το ελληνικό μέλι και τα είδη του

Ήξερες ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών στην Ευρώπη αλλά και οι μοναδικές σε αυτάρκεια μελιού; Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών ανά μονάδα εδάφους σε όλη την Ευρώπη και, μα

Νηστίσιμα λούπινα… Ο πασατέμπος της Μάνης!

Η άλλοτε τροφή των φτωχών και των πεινασμένων, πλούσια σε πρωτεΐνη, σήμερα κερδίζει συνεχώς θέση στο πιάτο της χορτοφαγικής διατροφής και συχνά αντικαθιστά τα προϊόντα σόγιας.

Ελιές τσακιστές πράσινες

Στη πράξη ότι τις ελιές πρέπει κανείς να τις μαζέψει πριν αρχίσουν να μαυρίζουν όταν είναι πράσινες. Τοποθετείτε τις καθαρές ελιές μέσα σε λεκάνη με νερό.

Σελίδες