Eφόσον δεν μπορεί να απορροφηθεί το παραγόμενο ρεύμα,γιατί θα ΠΡΕΠΕΙ να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Μάνη;

 
Δημοσιεύουμε την απόφαση  Υ Π ’ Α Ρ Ι Θ Μ. 699/2012 της Ρυθιστικής Αρχής Ενέργειας που χαρακτηρίζει την Πελοπόννησο  ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο
για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ, δεδομένης της υπέρβασης των ως άνω ορίων από τις ήδη εκδοθείσες δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης για έργα ΑΠΕ.
Το σύνολο των εγγράφων διεβίβασε η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ. 
Επομένως το ερώτημα που προκύπτει, εφόσον δεν μπορεί να απορροφηθεί το παραγόμενο ρεύμα είναι γιατί θα ΠΡΕΠΕΙ να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Μάνη;
 
 
 
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που ετοιμάζει νέο αναπτυξιακό νόμο σημειώνουν :
«Θέλουμε τις ΑΠΕ, αλλά δεν θα έχουν την προνομιακή θέση του παρελθόντος, καθώς έχει συνεκτιμηθεί ότι δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο νέος νόμος θα απευθύνεται «στις παραγωγικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία».
 
«Η λογική είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που διασφαλίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το νέο αναπτυξιακό δόγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνυπάρχει με την προσφορά κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή και με τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία» συνεχίζουν. 
 
Γιατί το ΣτΕ απορρίπτει ακυρωτικές αιτήσεις των φορέων.
 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο εγκαινίασε μια σειρά διαλέξεων για τα θέματα δικαίου που σχετίζονται με τη χωροταξία, το περιβάλλον και την πολεοδομία. Στην πρώτη από αυτές τις διαλέξεις,η Σύμβουλος Επικρατείας κα Αικ. Σακελλαροπούλου ανέπτυξε το θέμα «Χωροταξία και Ενέργεια». Προφανώς η επιλογή της  κας Σακελλαροπούλου δεν ήταν συμπτωματική. Υπήρξε εισηγήτρια σε τρία τουλάχιστον σημαντικά θέματα που αφορούσαν την ενέργεια ή το περιβάλλον :H κα Σακελλαροπούλου εξήγησε γιατί το ΣτΕ απορρίπτει αρκετές φορές τις ακυρωτικές αιτήσεις των σωματείων και των φορέων, επιτρέποντας τη συνέχιση των έργων.
 
Επί της ουσίας: η κα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την επικρατούσα σήμερα αντίληψη στο ΣτΕ , ότι οι προσφυγές προσεγγίζονται από καθαρά νομική πλευρά, μην ελέγχοντας την τεχνική διάσταση των θεμάτων, αφού (Σ.Σ. εν αντιθέσει με το ευρωπαϊκό παράδειγμα) το ΣτΕ δε διαθέτει επιτελείο από ειδικούς οι οποίοι θα τεκμηρίωναν αυτήν την πλευρά του θέματος. Έτσι η τεχνική πλευρά των χωροταξικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, στο σύνολό του ή σε επιμέρους τοπικές περιπτώσεις, περνάει σε δεύτερη μοίρα και το ΣτΕ θεωρεί δεδομένα τα αναγραφόμενα στις χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες που συνοδεύουν την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, αν συμφωνούν με το πλαίσιο που θέτει το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι a priori αποκλείονται γνωματεύσεις τεχνικού τύπου, ή η εξέταση της πραγματικής ωφελιμότητας των έργων αυτών με βάση τα ισχύοντα μέχρι σήμερα συμπεράσματα από την εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δε λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία από τα πέντε χρόνια ισχύος του Ειδικού Χωροταξικού. Αποκλείονται επίσης από τις αποφάσεις του ΣτΕ οι τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις που μπορεί να έχει ένας φορέας ή ο τεχνικός κόσμος για την περιβαλλοντική και ενεργειακή διάσταση των συγκεκριμένων έργων .
Είναι χαρακτηριστική η εισαγωγική αναφορά του κ. Σπίρτζη, προέδρου του ΤΕΕ, που εξέφρασε την απορία/ενστασή του για το γεγονός ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν έπαιξε κανένα ρόλο στον τεχνικό και χωροταξικό σχεδιασμό που αφορα τις ΑΠΕ. ¨
Είναι πολύ σοβαρό θέμα ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ συντάχθηκε και ενεργεί ερήμην του τεχνικού κόσμου, των χωροτακτών ή ειδικών περιβαλλοντολόγων, που πολλές ενστάσεις είχε και συνεχίζει να έχει  για το πλαίσιο αυτό. Ενστάσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνονται από τον τρόπο με τον οποίο  εντάσσονται οι ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τρόπο απρογραμμάτιστο και σχεδόν τυχαίο
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.