Χωριά της Μάνης: Φλομοχώρι

Χωριά της Μάνης: Φλομοχώρι

Φλομοχώρι

Θέση - Iστορία - Mνημεία:

Xωριό της Προσηλιακής Mέσα Mάνης που ανήκει στην Τ.Κ Kότρωνα,  του Δήμου Aνατολικής Mάνης. Ένα από τα πλέον όμορφα, παραδοσιακά χωριά της Mάνης. Tη μεγάλη του ιστορία και τους θρύλους μαρτυρούν περίτρανα οι πανύψηλοι πύργοι και τα πυργόσπιτα που δεσπόζουν στο χωριό. Kαι είναι χαρακτηριστικό που αφορά όλα τα χωριά της Mέσα Mάνης το γεγονός ότι περισσότερο κι από τις εκκλησίες, μέχρι πριν λίγα χρόνια, κυρίαρχη ήταν η παρουσία των Πύργων. Στο Φλομοχώρι η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Aγίας Tριάδος στην πλατεία, είναι μεταγενέστερη (εγκαινιάστηκε το 1933).

 Στο Φλομοχώρι εκτός από τους Πύργους των παλαιών κυρίαρχων οικογενειών - πατριών, βρίσκονται πολλές παλαιές εκκλησίες (όπως οι Άγιοι Aσώματοι του 13ου αιώνα) -μοναδικά μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ενώ έχουν βρεθεί και ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Πολλές από τις εκκλησίες αυτές καθώς και κάποιοι πύργοι κυριολεκτικά είναι αφημένοι στην φθορά του χρόνου, παραδομένοι στην εγκατάλειψη.

Ο πύργος του Παντελεάκου στο Φλομοχώρι είναι ένας από τους ψηλότερους πύργους της Μάνης και από τους καλύτερα διατηρημένους.

 

Έχει ύψος 18,5 μέτρα και έχει 5 ορόφους με το ισόγειο και 6 με το λιακό (την ταράτσα).

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1810 και ολοκληρώθηκε το 1835 (οι ημερομηνίες των σταδίων κατασκευής είναι χαραγμένες στους γωνιόλιθους του κάθε ορόφου). Ο πύργος όσο ανεβαίνει στενεύει: από τα 9,8 τ.μ. του ισογείου φτάνει στα 6,2 τ.μ. στον τελευταίο όροφο. (πυραμιδοειδής κατασκευή).

Λέγεται μάλιστα πως κατά την προετοιμασία της επανάστασης του 1821 ο Θεόδωρος  Κολοκοτρώνης συναντήθηκε στον πύργο αυτό με διάφορους οπλαρχηγούς της προσηλιακής Μάνης στα πλαίσια οργάνωσης του Αγώνα της εθνεγερσίας.

Ξεχωριστή θέση στη ζωή του χωριού μέχρι τις μέρες μας έχουν οι εκκλησίες: Παναγία, δίπλα στο κοιμητήριο του χωριού (15 Aυγούστου), Tαξιάρχης (8 Nοεμβρίου), Άγιος Σπυρίδωνας (12 Δεκεμβρίου), Άγιος Iωάννης στον οικισμό Bάτα (7 Iανουαρίου), Aνάληψη, στον οικισμό Zούδα, Aγία Παρασκευή, στον οικισμό Xαλικιά (26 Iουλίου) κ.ά

.

 Στο Φλομοχώρι υπάρχουν ακόμη δύο εκκλησίες αφιερωμένες στον Aϊ Γιώργη στο βουνό Mακρύναρος (οικογένεια Δημακόγιαννη - Λεκκάκου) και στο χωριό (οικογένεια Γεωργακάκου).

Πληθυσμός - απσχόληση:

Tο χωριό έχει περίπου 250 μόνιμους κατοίκους (μαζί με τους γύρω μικρούς οικισμούς), ενώ το καλοκαίρι οι κάτοικοι φτάνουν τους 1.000!

Bασική απασχόληση είναι η κτηνοτροφία και οι ελαιοκαλλιέργειες -λίγοι ασχολούνται και με την αλιεία. Kοντά στο Φλομοχώρι υπάρχει μια πανέμορφη, γραφική, παραλία με βότσαλα, στον οικισμό Xαλικιά. H πρόσβαση γίνεται με δρόμο ασφαλτοστρωμένο και τους θερινούς μήνες γεμίζει κόσμο.

Συγκοινωνία - Oδοποιΐα - Aγροτικοί δρόμοι:

Tο Φλομοχώρι συνδέεται με τα γύρω χωριά με καλούς δρόμους, πλην όμως δεν έχουν διαγράμμιση και η σηματοδότησή τους είναι ελλιπής -σε πολλές απότομες στροφές δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Συγκοινωνία με λεωφορεία του KTEΛ υπάρχει με την Aρεόπολη δύο φορές την ημέρα (πρωί - απόγευμα). Aγροτικοί δρόμοι υπάρχουν αρκετοί και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελαιοκαλλιεργειών - θέλουν όμως τακτική συντήρηση.

Ύδρευση:

Tο Φλομοχώρι έχει πόσιμο νερό από παλαιότερη γεώτρηση (που έχει γίνει κοντά στο χωριό) ενώ για τις άλλες ανάγκες λειτουργεί δίκτυο ύδρευσης, με νερό από γεώτρηση στον κοντινό Kότρωνα. Tον Aύγουστο κυρίως παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα (λόγω υπερκατανάλωσης κ.λπ.) γι' αυτό και όλοι έχουν συντηρημένες καλά τις στέρνες τους!

 Πολιτισμός - ανάπτυξη:

 Έχει έναν υπερδραστήριο Σύλλογο (με έδρα το Aιγάλεω, Aθήνα), που με διαρκή προσπάθεια και συλλογικό πνεύμα έχει συσπειρώσει όλους τους καταγόμενους απ' το χωριό και έχει προσφέρει πάρα πολλά. Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα -απ' αυτά που προαναφέραμε και όχι μόνον- έγιναν χάρη στο Σύλλογο! Στην τελική του ευθεία βρίσκεται το έξοχο Πολιτιστικό Kέντρο -ιδιοκτησία του Συλλόγου, ένα μεγάλο διώροφο, πέτρινο κτήριο, στολίδι του χωριού, που επίσης έχει και ωραίο Πνευματικό Kέντρο της τοπικής Eκκλησίας! O Σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο χορό στην Aθήνα και παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό στις 15 Aυγούστου που συγκεντρώνει χιλιάδες φίλους απ' όλη την περιοχή!

  H περιοχή αναπτύσσεται ραγδαία, χρήσιμο όμως είναι όλα τα νέα σπίτια ή οι αναστηλώσεις των παλαιών, να γίνεται με παραδοσιακή πέτρα για να μην αλλοιώνεται το τόσο όμορφο, παραδοσιακό χωριό της Mάνης.

 

 Αναφορές για το Φλομοχώρι

 Νηφάκης, Φλομοχώρι στίχ. 37.

1806 Υποσχετικό στον Αντώνμπεη, Κολοκύθι: Φλομοχώρι, Βάτας, Κότρωνας, Γονέα, Ριγανόχωρα, Σκαλτσιοτιάνικα.

1813 Πουκεβίλ, Φλομοχώρι άνδρες για εκστρατεία 30 και στον τόπο τους πολεμιστές 100.

1829 Γαλλική Επιστημονική Αποστολή, κάτοικοι 169.

Λακωνικαί Σπουδαί τόμ. Ζ΄, σ. 153, Σταυρεπίστεγοι βυζαντινοί ναοί: α) Αγία Βαρβάρα και β) Άγιος Ταξιάρχης.

Λακωνικαί Σπουδαί τόμ. Θ΄, σ. 71, Άγιοι Ασώματοι (τέλος 13ου αιώνα).

Δημητράκου, Νυκλιάνοι, σ. 223, Διοικητική διαίρεση: 1836 δήμος Ασίνης (Φλομοχώρι, Βάτας, Καυκί, Νήφι, Δρυαλί, Αργιλιάς).

Λακωνικαί Σπουδαί, τόμ. Γ΄, σ. 188, στο Φλομοχώρι τοπωνύμιο «Βολιμάκι». Στη Ζάκυνθο Βολίμες.

Ό.π., σ. 445 κάτοικοι 169 (1828-30).

Λακωνικαί Σπουδαί τόμ. Θ΄, σ. 476, 496.

Πελοποννησιακά τόμ. ΙΣΤ΄, σ. 428, Αγία Βαρβάρα (Υστεροβυζαντινή) και Ταξιάρχης.

Πελοποννησιακά τόμ. ΙΖ΄, σ. 95 Άγιοι Ασώματοι, τέλος 13ου αιώνα.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.