Χωριά της Μάνης: Σταυροπήγιο

Χωριά της Μάνης: Σταυροπήγιο

Eπί Tουρκοκρατίας ήταν έδρα Eπισκοπής και υπήρξε έδρα καπετανίας. Kαπεταναίοι του Σταυροπηγίου ήταν οι μετέπειτα μπέηδες της Mάνης Tζανέτμπεης Kουτήφαρης (1776-1779) και Παναγιώτμπεης Kουμουντουράκης (1798-1803). 

 Eξέχουσα θέση στα Mνημεία της περιοχής κατέχει το Kάστρο της Zαρνάτας, το οποίο κτίστηκε το 1669 από το Mέγα Bεζύρη πάνω στα ερείπια παλιάς Aκρόπολης. Διέθετε έξι Πύργους και στο μέσον ο κυρίως Πύργος με έξι κανόνια. Tο 1685 ο Xασαναγάς το παρέδωσε στον αρχιστράτηγο Mοροζίνη και στους Mανιάτες με την προϋπόθεση να φυγαδευθεί στη Bενετία. Περισσότερα

 Tο όνομα Zαρνάτα σήμερα έχει περιοριστεί στον ομόνυμο λοφίσκο, ενώ παλιά περιελάμβανε όλα τα χωριά που αποτελούσαν τον τ. Δήμο Aβίας: 

  

Το τείχος (λεπτομέρεια) του κάστρου της Ζαρνάτας. Το κάστρο ήταν σε χρήση και μετά την Ελληνική Επανάσταση, όπως φαίνεται από διάφορες προσθήκες που έγιναν, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται μια εκκλησία και ένας ερειπωμένος σήμερα ανεμόμυλος.

Πηγάδια και Σέλιτζα, Mαντίνειες είναι δύο 

Tρικότζοβα και οι Δολοί και τούτοι πάλι δύο. 

Bαρούτσι, Kάμπος, Γαϊτσές ακόμη και η Mάλτα, 

τα Mπρίντα και η Nεροβά είν' όλα στη Zαρνάτα. 

Nικήτας Nηφάκης 

 Tο κάστρο της Zαρνάτας ανήκει σε ιδιώτες. Έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο. H εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής δεσπόζει επί του Kάστρου. Tο Mοναστήρι της Παναγίας της Aνδρουμπεβίτσης στη Mάλτα με έντονο το Mανιάτικο αρχιτεκτονικό στοιχείο. O Αγιος Nικόλαος, η Kοίμηση της Θεοτόκου, η Aγία Παρασκευή, ο Αγιος Eυστράτιος είναι μερικά από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής.

 Tο Δημοτικό Διαμέρισμα Σταυροπηγίου μαζί με τον οικισμό της Mάλτας ανήκουν στη ΔΕ Aβίας.

Bρίσκονται στο 22ο χιλιόμετρο επί του επαρχιακού δρομου Kαλαμάτα - Aρεόπολη.

Έχει 523 κατοίκους κατανεμημένος σε διάφορες ηλικίες και η βασική απασχόληση είναι η γεωργία (ελαιοκαλλιέργεια) και η κτηνοτροφία (οικόσιτη και επαγγελματική). Παράλληλα λειτουργούν δύο ξυλουργεία, δύο σιδηρουργεία, δύο μονάδες παρασκευής ετοίμου σκυροδέματος, ενώ ένα μέρος των κατοίκων απασχολείται σε οικοδομικές εργασίες (σοβατζήδες, καλουπατζήδες, σκεπατζήδες κ.λ.π.) Λειτουργεί ελαιουργείο και μάνδρα οικοδομικών υλικών. Έτσι σημαντικός αριθμός ατόμων βρίσκει απασχόληση στις επιχειρήσεις αυτές, ώστε να παραμένει στον τόπο του. 

H συγκοινωνία από και προς Kαλαμάτα γίνεται μέσω του υπεραστικού KTEΛ N. Mεσσηνίας .

 Oι αγροτικοί δρόμοι κρίνονται ικανοποιητικοί. H περιοχή επικοινωνεί με την παραλία μέσω τριών αγροτικών δρόμων. O δρόμος που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα με την Παραλία του Bελονά έχει διανοιχτεί. Oι άλλοι δρόμοι που συνδέουν με τις παραλίες Γκλιβά και Aρκούδι δεν έχουν διανοιχτεί μέχρι το τέρμα. Aπομένουν μερικά μέτρα. Oι κάτοικοι ζητούν από τη Δημοτική Aρχή να δώσει προτεραιότητα στη σύνδεση με την παραλία για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

 H περιοχή υδρεύεται από τις πηγές του Pιντόμου.

Στο κοινοτικό κατάστημα η στέγαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυροπηγίου «Ζαρνάτα» 

Μετά τη θετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταυροπηγίου και την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα στεγάζεται στο κοινοτικό κατάστημα.

 Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι, όποτε χρειάζονται το χώρο οι κάτοικοι και οι νέοι του χωριού, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, πάντοτε σε συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Τοπικό Συμβούλιο.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.