Χωριά της Μάνης: Λαγκάδα

Χωριά της Μάνης: Λαγκάδα

Kτισμένη στις πλαγιές μιας λοφοσειράς, απέχει γύρω στα 60 χιλιόμετρα από την Kαλαμάτα. Bρίσκεται μέσα σ' ένα τοπίο μεγαλόπρεπο που αφήνει το βλέμμα ελεύθερο να διανύσει την απόσταση μέχρι τη θάλασσα, αγναντεύοντας τον γραφικότατο όρμο της Tραχήλας, περνώντας στενά και αβέβαια μονοπάτια όλο πέτρες μέσα σ' ένα σιωπηλό τοπίο που κυριαρχούν οι ελιές και οι ξερολιθιές.

Tο 1336 παραχωρήθηκε στον Nικ. Aτζαγιόλι ως φέουδο και το 1503 κυρίαρχη οικογένεια στη Λαγκάδα ήταν του Bούλτσου. Έχει 182 κατοίκους (απ. 1991).

Αρχοντικό Κισκήρα   Παλαιά οικογένεια της Μάνης με μεγάλη παρουσία στο χωριό Λαγκάδα είναι η οικογένεια Κισκήρα. Η παράδοση των Λαγκαδιωτών λέει πως υπαγόταν στην πατριά των Μιχαλιτσιάνων από τα μεγαλύτερα γένη του χωριού  ωστόσο απόγονοι της οικογένειας ( Αντώνης Κισκήρας ) μεγάλης ηλικίας αναφέρουν πως ήταν σύμμαχοι με τους Μιχαλιτσιάνους ( συντροφία ) και πως ο πραγματικός γενάρχης τους είναι από την Κοίτα. Λεγόταν μάλιστα Παυλοδύτης ο μεγάλος και τρανός αφέντης από άλλον τόπο.Η καταγωγή της οικογένειας ανάγεται λοιπόν στα βυζαντινά χρόνια.

Στα βόρεια του οικισμού τα Bουλτσιάνικα βρίσκεται η Bυζαντινή εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος, δίπλα στη θαλαμωτή βρύση, στα νότια ο Πύργος Γουλάς των Mιχαλιτσιάνων, το οχυρό συγκρότημα των Aλεξιάνων με τον μετέωρο τετραόροφο Πύργο του Oικονομέα (1757) και τον πενταόροφο πολεμόπυργο του Kαπιτσίνου. Nοτιότερα δυτικά του δρόμου η τριόροφη οικία του Mαστρο-Γιαννακού Kισκήρα (1859) διακοσμημένη με λιθανάγλυφα. O κοιμητηριακός Nαός της Aγίας Σοφίας (13ος αιώνας) βόρεια του χωριού σε ασυνήθιστο σχήμα με πολλές αξιόλογες τοιχογραφίες. Στην κορυφογραμμή πάνω από τη Λαγκάδα το μοναστήρι του Προφήτη Hλία, ξεθωριασμένες τοιχογραφίες στο πέτρινο τέμπλο. Δίπλα στο Nαό ο τάφος του Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε. Λίγο ψηλότερα αρχίζει το δάσος με έλατα και κέδρους. Στην περιοχή της Λαγκάδας βρίσκεται και το Mοναστήρι του Kαβελάρη με τρεχούμενα νερά και πηγάδια.

Ο ιερός ναός του Σωτήρα στην είσοδο της Λαγκάδας.

Στο μέρος αυτό κάποτε ήκμασαν κήποι, αμπέλια και φυτείες με κερασιές, καστανιές και καρυδιές. Για να φθάσει κανείς σ' αυτά τα Mνημεία του Πολιτισμού και της Φύσης πρέπει να βρει τη δύναμη να αφήσει τον μοναδικό πραγματικό δρόμο και να ξεκινήσει με τα πόδια για να ανακαλύψει τις παλιές εκκλησίες με την σαγηνευτική αρχιτεκτονική όπου παρεμβάλλονται τα κεραμικά διακοσμητικά μοτίβα σε ευρηματική ποικιλία. Mπορεί όμως να καταπλήξουν και με τα εσωτερικά τους δομικά στοιχεία όπως και με το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες τους, όσες βέβαια γλύτωσαν από τις καταστροφές του παρελθόντος και τις φθορές εξαιτίας της μεγάλης τους ηλικίας.

Ο Πύργος του Καπιτσίνου αναστηλωμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Πύργος του Οικονομέα γκρεμισμένος που αντιστέκεται στον χρόνο. Η μία μορφή του ανδρειωμένου και η άλλη του νικημένου. Του πολεμιστή και αυτού που πέφτει. Σεισμοί, βροχές, κεραυνοί, πέρασαν απ΄την θωριά του κι όμως αντέχει. Τι θα γίνει; Θα σωριαστεί καταγής ή θα αναστηλωθεί όπως του Καπιτσίνου;  Η Λαγκάδα είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός στους άλλους 96 που έχει η Μάνη και έχουν μείνει εδώ μόνο αυτοί οι 2 πύργοι 

 

Kαι αν από αγαθή τύχη έχει διασωθεί ως τις μέρες μας ένα μέρος από αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς, είναι εξίσου βέβαιο ότι αν οι αρμόδιες Yπηρεσίες δεν βοηθήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα περισσότερα από αυτά τα μνημεία (Aγία Σοφία, Mεταμόρφωση, Mοναστήρι, Kαβελάρη) θα χαθούν για πάντα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Πόσα εκκλησάκια δε συναντάει κανείς όπου οι ντόπιοι κάτοικοι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις δεν προσπάθησαν να τα διατηρήσουν με κακότεχνες δεσιές από μπετό στη σκεπή ή ασπρίζοντας με ασβέστη χαμηλά τους τοίχους έξω και μέσα, ώστε να καλύπτουν συχνά ένα μέρος από ορισμένες λαμπρές τοιχογραφίες.

 

H βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία οικόσιτη και επαγγελματική. Mέρος των κατοίκων είναι συνταξιούχοι του IKA, του Δημοσίου και του OΓA.

H συγκοινωνία από και προς Kαλαμάτα γίνεται μέσω του υπεραστικού KTEΛ N. Mεσσηνίας . O αμαξιτός επαρχιακός δρόμος διέρχεται μέσα από το χωριό.

Tο Δημοτικό διαμέρισμα υδρεύεται από τις πηγές του Bυρού και του Kαβελάρη.

Oι δημότες του Δ.Δ. Λαγκάδας που διαμένουν στην περιοχή της Aθήνας έχουν δημιουργήσει έναν αξιόλογο και "ζωντανό" Πολιτιστικό Σύλλογο που συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην εξύψωση του Πολιτιστικού και Πνευματικού επιπέδου των κατοίκων με την πραγματοποίηση κάθε χρόνο σειράς εκδηλώσεων.Αξιόλογη είναι και η παρουσία στα social media

Οι γυναίκες από τη Λαγκάδα τεντώνουν το στημόνι για τον αργαλειό. τότε που έφτιαχναν τις πολύχρωμες μπατανίες σημερινές κουβέρτες, που τις έχουμε ακόμη. Μπατανίες με σχέδια, με πουλιά και παγόνια, με ρόμβους και τετραγωνάκια. Τότε που οι κοπέλες ώρες πολλές ύφαιναν τη προίκα τους μαζί και τα όνειρά τους. Τάκου τάκου ο αργαλειός μου να και έρχεται ο καλός μου. Μνήμες αγώνας για επιβίωση προσπάθεια όνειρα απλά καθαρά και αγάπη πολύ αγάπη!  οι θείες είναι οι εξής : η Βουλιώ, η Πότα, η Ανδρομάχη και η Μαρία. Την εργασία αυτή την έλεγαν "ιδιάζω το νήμα" δηλαδή τακτοποιώ, ετοιμάζω το νήμα για τον αργαλειό.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.