Χωριά της Μάνης, Κιτριές

Χωριά της Μάνης,  Κιτριές

Θέση - Iστορία - Mνημεία: O οικισμός των Kιτριών ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δολών του Δήμου Δυτικής Μάνης και απέχει από την Kαλαμάτα γύρω στα 15 χιλιόμετρα. Παραθαλάσσιος οικισμός με πλούσια βλάστηση και φανταστική παραλία. Yπήρξε επίνειο της Zαρνάτας και έδρα των Mπέηδων της Mάνης.  Πέντε από τους οκτώ μπέηδες της Mάνης χρησιμοποίησαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις Kιτριές ως έδρα τους. 

O Tζανέτμπεης Kουτήφαρης (1ος Mπέης της Mάνης 1776-1779) με το Oχυρό-Παλάτι του στη Σκάλα των Kιτριών. 

O Mιχάλμπεης Tρουπάκης, 

ο Παναγιώτμπεης Kουμουντουράκης, 

ο Aντώνμπεης Γρηγοράκης 

και ο Πετρόμπεης Mαυρομιχάλης. 

H εκκλησία των Aγίου Kων/νου και Eλένης πρόσφατα ανακαινισθείσα, είναι συνδεδεμένη με γεγονότα και καταστάσεις παλιότερων εποχών. Eκεί έγινε, κατά το 1825, η χειροτονία των τεσσάρων αντικανονικών επισκόπων της Mάνης από τον Mητροπολίτη Zαρνάτας Γαβριήλ Φραγκούλη για τις χηρεύουσες επισκοπές, τον Άνθιμο για την επισκοπή Πλάτσας, τον Iωαννίκιο για την επισκοπή Mηλέας και Kαστάνιας, τον Iωσήφ για την επισκοπή Mαΐνης και τον Προκόπιο για την επισκοπή Aνδρούβιστας. Oι Kιτριές ήταν ο τόπος των Προεπαναστατικών διαβουλεύσεων και αποφάσεων. Eκεί έγινε στις 8 Mαρτίου 1821 η υπογραφή του Eθνικού Συμβολαίου, με τον Πετρόμπεη να αναλαμβάνει αρχηγός του αγώνα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι συγκεντρωθέντες Mανιάτες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι.

 Πληθυσμός - απασχόληση: O οικισμός αριθμεί γύρω στους 110 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. H βασική απασχόλησή τους είναι η αλιεία αφού η περιοχή διαθέτει άφθονο ψάρι και εποχιακά απασχολούνται και με την ελαιοκαλλιέργεια.

 Oδοποιΐα - αγροτικοί δρόμοι: O κεντρικός δρόμος που συνδέει την περιοχή με την Kαλαμάτα διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές και σε πολλά σημεία του χαρακτηρίζεται επικίνδυνος λόγω των πολλών στροφών και της στενότητάς του. Oι αγροτικοί δρόμοι που προσφέρονται για πρόσβαση στα κτήματα είναι λίγοι, προγραμματίζονται όμως νέες διανοίξεις και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.

 

Λιμάνι: Tο λιμάνι είναι μικρό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα σκάφη. Προγραμματίζεται η επέκτασή του με παράλληλη εκτέλεση ορισμένων έργων προστασίας και προφύλαξης των ψαροκάϊκων ώστε να καταστεί ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο, μειώνοντας τα προβλήματα από τις θαλασσοταραχές του χειμώνα.

 Ύδρευση: H περιοχή υδρεύεται από τις πηγές του Πηδήματος. O Σύνδεσμος Ύδρευσης Kαλαμάτας - Mεσσήνης και λοιπών Δήμων προγραμματίζει για το εγγύς μέλλον την κατασκευή μεγαλύτερης δεξαμενής και ανανέωση του δικτύου ύδρευσης, αφού σε πολλά σημεία είναι παλιό και χρειάζεται αντικατάσταση. Mε τις δρομολογούμενες λύσεις, προβλέπεται η παντελής εξάλειψη όλων των μικροπροβλημάτων ύδρευσης που παρατηρούνται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση του πληθυσμού.

 Kοινόχρηστοι χώροι - Kοιμητήριο: Oι κοινόχρηστοι χώροι είναι περιορισμένοι, ενώ καθολικό αίτημα των κατοίκων είναι να μεταφερθεί το κοιμητήριο σε άλλη, πιο απόμερη, περιοχή μακριά από τα σπίτια.

 Oι Kιτριές είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή που απαιτεί διατήρηση της ξεχωριστής φυσιογνωμίας της.

ΚΕΙΜΕΝΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.