Χωριά της Μάνης: Κέντρο Αβίας

Χωριά της Μάνης: Κέντρο

Το δημοτικό διαμέρισμα Κέντρου του Δήμου Δ. Μάνης, απαρτίζεται από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Βόρειου - Ανατολικού - της Χώρας και του Κέντρου. Βρίσκεται επί του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου και αριθμεί γύρω στους 270 κατοίκους. Απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από το Δ.Δ. Κάμπου.

Μνημεία: Πολλά και αξιόλογα μνημεία κοσμούν το γύρω χώρο. Ο ναός του Αγίου Νικολάου (14ος Αιώνας στο Βόρειο), Η Παναγία Χελμού (στη χώρα), ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (στα Μπίλιοβα), ο Προφήτης Ηλίας και άλλα αποτελούν δείγματα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου με αξιόλογες τοιχογραφίες αλλά με σημάδια όμως εγκατάλειψης και ερείπωσης.

Στο ναό του Αγίου Νικολάου γίνονται ορισμένες εργασίες αναστήλωσης και αναπαλαίωσης από την εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων ενώ στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με πρωτοβουλία των κατοίκων συντηρήθηκαν και επισκευάστηκαν ορισμένα τμήματα του ναού, προκειμένου να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα και τη φθορά του χρόνου.

Το φαράγγι του Ρίντομου, σπάνιο δείγμα φυσικής ομορφιάς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα φυσικά τοπία της χώρας μας. Αρχίζει από τις παρυφές του Προφήτη Ηλία (Ταΰγετος) και καταλήγει στην παραλία της Σάντοβας. Η μόνη εργασία που έχει γίνει είναι κάποια σήμανση για διευκόλυνση των πεζοπόρων και η τοποθέτηση γάντζων επί των βράχων για τους ορειβάτες.

Η ανάδειξη του φαραγγιού με τα ανάλογα έργα σύμφωνα πάντα με το φυσικό περιβάλλον θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και εισροής πόρων στην τοπική κοινωνία.

Ύδρευση: Το διαμέρισμα υδρεύεται από τις πηγές "Μάνα και Βρυσούλες" και από το νερό που βρέθηκε κατά τη διάνοιξη του φαραγγιού. Η καλλιέργεια των προαναφερόμενων πηγών θα εμπλουτίσει το υδάτινο στοιχείο με προοπτική αξιοποίησης του. Βασικό αίτημα των κατοίκων είναι η διασφάλιση των υδάτινων πόρων που να αντισταθμίζεται από άλλα οφέλη, όπως με την εκτέλεση κάποιων έργων στον ευρύτερο χώρο, που θα προσδιοριστούν ύστερα από διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Συγκοινωνία - Αγροτικοί δρόμοι: Η συγκοινωνία γίνεται μέσω του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας 2 φορές την εβδομάδα, αλλά δε καλύπτει όλους τους οικισμούς, ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να μην είναι πλήρης σε συνδυασμό και με τις ώρες που πραγματοποιείται. Η διαδημοτική συνεργασία με τη βελτίωση του δρόμου Κέντρο - Τσέρια για ευκολότερη πρόσβαση προς την Καρδαμύλη και τη θάλασσα καθώς και η οδική σύνδεση με το Δ.Δ. Πηγαδίων (σήμερα η επικοινωνία γίνεται μέσω κάποιου μονοπατιού) θα συντελούσε στην ανάπτυξη του Διαμερίσματος. Το αγροτικό δίκτυο κρίνεται ικανοποιητικό, το επικλινές όμως του έδαφος, έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση ου κατά τη περίοδο του Χειμώνα. Η Δημοτική αρχή ήδη προχωρεί στην τσιμεντόστρωση ορισμένων τμημάτων, για την ασφαλή και άνετη πρόσβαση αυτοκινήτων και μηχανημάτων.

Λατομείο: Είναι ένα θέμα που απασχολεί τη περιοχή εδώ και 10 χρόνια. Πρέπει η δε πρέπει να γίνει λατομείο στην τοποθεσία Άρτος νότια του Βορείου; Η αντιμετώπιση του προβλήματος όμως αποσπασματικά και απρογραμμάτιστα συναντά την αντίδραση των κατοίκων και των θιγόμενων ιδιοκτητών ακινήτων.

Μία σοβαρή πρόταση που θα ετίθετο υπό συζήτηση και θα ελάμβανε υπόψη της τόσο τους όρους, όσο και τα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως θα διατυπώνονταν από το τοπικό στοιχείο, θα έδινε λύση στο πρόβλημα της παραγωγής αδρανών υλικών που στερείται η περιοχή της Μάνης.

Απασχόληση κατοίκων: Οι κάτοικοι απασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών (για ιδία χρήση), την επαγγελματική κτηνοτροφία (4 έως 5 κοπάδια από γίδια) και την οικόσιτη. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1988 αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και χιλιάδες ελαιόδεντρα αποστερώντας ένα σοβαρό εισόδημα από τους κατοίκους.

Το Δ.Δ. φθίνει όπως και οι υπόλοιπες περιοχές του ορεινού όγκου της Μάνης. Ο μακροχρόνιος όμως προγραμματισμός δράσης για ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές και τα θαυμάσιο ξηρό κλίμα χωρίς μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για το ντόπιο και ξένο περιηγητή.

 

Κείμενα από http://www.maniatiki.gr/

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.