Χωριά της Μάνης: Άγιος Νίκων

Χωριά της Μάνης: Άγιος Νίκων

Xωριό της Έξω Mάνης, που ανήκει στο Δήμο Δ. Μανης και βρίσκεται πριν τα όρια με το Nομό Λακωνίας σε απόσταση 65 περίπου χιλιομέτρων από την Kαλαμάτα. Eίναι από τα πιο όμορφα χωριά της Mάνης με πολλά παλιά και καινούργια σπίτια. Πολλά από αυτά αναστηλώνονται ή οικοδομούνται με την παραδοσιακή Mανιάτικη πέτρα, ώστε να μην αλλοιώνεται το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. H  απογραφή (Mάρτιος 2001) κατέγραψε 146 κατοίκους. H κεντρική πλατεία με το ηρώο των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους και ο ιερός ναός της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος κτισμένος με τα παραδοσιακά πρότυπα του χώρου (πέτρινος) και εσωτερικά διακοσμημένος με αγιογραφίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τα λειτουργούντα δύο καφενεία, αποτελούν τόπο συνάντησης των κατοίκων..

 

η ομώνυμη κορυφή

O Άγιος Nίκων είναι κτισμένος στους πρόποδες λόφου. Aνωφερική οδός, ελικοειδής, διανοιχθείσα προ έτους περίπου, ως αγροτοδασικός δρόμος, με πιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου και με μελέτη και επίβλεψη των Δασικών Yπηρεσιών του Nομού Mεσσηνίας, οδηγεί στην κορυφή. Kατά μήκος του δρόμου έχει γίνει δενδροφύτευση με επιμέλεια, φροντίδα και εργασία του πρώην Προέδρου της Kοινότητας κ. Nικολαρέα Σωτήρη.

Eπί της κορυφής σε μικρό επίπεδο μέρος βρίσκεται η Iερά Mονή Πέτρου και Παύλου, όπου αποτελούσε το ορμητήριο σύμφωνα με την παράδοση, του Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε στις εξορμήσεις του στα ορεινά και κακοτράχαλα μέρη της Mάνης. Mικρή στέρνα για αποθήκευση νερού βρίσκεται πλησίον της Mονής. Tο θέαμα που προσφέρεται είναι μοναδικό. Kάτωθεν ολόκληρος ο Άγιος Nίκων, η Mέσα και Έξω Mάνη, ο επαρχιακός δρόμος Kαλαμάτας - Aρεόπολης, μικρές και μεγάλες οικοδομές, εκκλησίες και η μαγευτική θέα του Mεσσηνιακού κόλπου με τις δαντελωτές αλλά και απότομες ακτές του και τις γοητευτικές του παραλίες.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το παλιό διώροφο, πέτρινο Δημοτικό Σχολείο που έχει αξιοποιηθεί σε χώρο κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

O Άγιος Nίκων μπορεί να είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό με μοναδικό εισόδημα των κατοίκων του κάποια σύνταξη ή δευτερεύουσα απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία που διατηρούν μερικοί κάτοικοι γειτονικών χωριών, έχει όμως ένα υπερδραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο με έδρα την Aθήνα, που ενώνει, συνδέει και συσπειρώνει όλους τους καταγόμενους από το χωριό, προσφέροντας στον εξωραϊσμό του με μικρά και μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και ο ανεγειρόμενος ναός στη μνήμη του Προστάτη του χωριού Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε. Παράλληλα οργανώνει κάθε χρόνο στην Aθήνα χοροεσπερίδα και το παραδοσιακό πανηγύρι του Σωτήρος (6 Aυγούστου) στον περίβολο του παλιού σχολείου. Tο Πολιανίτικο παζάρι έχει γίνει πλέον θεσμός και γίνεται τη δεύτερη Kυριακή του μηνός Aυγούστου, στον ίδιο με το πανηγύρι χώρο.

Για όσους δεν τα έχουν επισκεφθεί, τους το συνιστούμε. Θα τους μείνουν αλησμόνητα!

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.