Τραχανάς στο τηγάνι

Τραχανάς στο τηγάνι
 
Υλικά
1 ποτήρι νερού τραχανά ξινό
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
2/3 ποτηριού ντομάτα ψιλοκομμένη
½  ποτήρι κρασιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
Στο τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει πολύ και προσθέτουμε τον τραχανά. Τον καβουρδίζουμε μέχρι να γίνει καστανός και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το γυρίζουμε δύο τρεις φορές και προσθέτουμε προσεκτικά, χλιαρό νερό και φρέσκια ντομάτα περασμένη στο μούλτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να προσθέτουμε νερό, γιατί το πίνει γρήγορα.
Αφού μαλακώσει ο τραχανάς σε περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά, προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε, αφού το έχουμε αφήσει με λίγο ζουμί γιατί θα φουσκώσει και άλλο και πριν σερβίρουμε πρέπει να έχει περάσει, τουλάχιστον μισή ώρα.
Ο τραχανάς πρέπει να είναι πηχτός και να τρώγεται και με πιρούνι.
Σε άλλους αρέσει με τριμμένη μυζήθρα επάνω, σε άλλους με τυρί σφέλα, αλλά και με φέτα. Επίσης, μπορεί να μαγειρευτεί και χωρίς ντομάτα, για όσους προτιμάνε τις άσπρες μαγειροδημιουργίες. Και να προστεθεί κόλιαντρο, κρόκος Κοζάνης και μπούκοβο. Επίσης πολύ του πάει και ένα φύλλο δάφνης…
Είναι το Μανιάτικο κους κους με γεύση, μοναδικά χαρακτηριστική…
Χρόνος ετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 4-5
 
Πηγή: Βούλα Κυριακέα, «Συνταγές Μάνης»
Εκδόσεις "Αδούλωτη Μάνη"
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.