Το 2015 ξεκινάει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου - δείτε τις μακέτες το έργου

 
Το 2015 ξεκινάει η Πανεπιστημίου - Παρουσιάζουμε το έργο
 
Η ζωή των Αθηναίων στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι καλύτερη μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πανεπιστημίου, τονίζει ο γγ Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, περιγράφοντας, παράλληλα, καρέ-καρέ το πώς θα γίνει το έργο
 
Είναι ένα φιλόδοξο έργο, αλλά πολύ καλά μελετημένο, με μελέτες που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση. Αφορά όλο το ιστορικό κέντρο, βέβαια θα το αφορά και κυκλοφοριακά. Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από την Αμαλίας και θα φθάσουν μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου. Οι δρόμοι, όπως είναι η Ρήγα Φεραίου, ή η Πεσμαζόγλου, θα είναι πεζόδρομοι, η Ομόνοια θα αποκτήσει τη νεοκλασική της μορφή, όπως ήταν παλαιότερα, θα γίνει ανάπλαση της Πλατείας Δικαιοσύνης και το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν κλείνουμε την Πανεπιστημίου.
Η Ακαδημίας θα έχει αντίστροφη κίνηση, δηλαδή τα αυτοκίνητα δεν θα ανεβαίνουν, αλλά θα κατεβαίνουν και αυτό στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προανέφερα. Η Σταδίου θα συνδεθεί με την Πειραιώς. Από την Πειραιώς θα έρχονται και θα κατευθύνονται προς το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Δεν κλείνουμε το κέντρο. Θα υπάρχουν διαμπερείς κινήσεις, π.χ. η Μπενάκη, η Ομήρου για τα λεωφορεία θα επιτρέπουν και τη διαμπερή κίνηση σε κάποια σημεία. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει πρόσβαση για τα ΙΧ να ξεφορτώνουν, για τα λεωφορεία, για τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας των καταστημάτων» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
 
Ερ: Άρα, η Σταδίου παραμένει όπως είναι και η Ακαδημίας θα παίζει τον ρόλο της Πανεπιστημίου;


Απ: Ακριβώς. Γιατί η Σταδίου θα συνδεθεί με την Πειραιώς. Από την Πειραιώς θα έρχονται και θα κατευθύνονται προς το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου.  


 
 
Ερ: Θα φυτευτούν περίπου 800 δένδρα και φυτά στην Πανεπιστημίου. Θα είναι φυτά της αττικής γης;


Απ: Οι αρχιτέκτονες κήπου έλαβαν υπόψη το τι φύεται στην Αττική και τα δένδρα θα είναι αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις μελέτες, το καλοκαίρι π.χ. θα έχουμε μια μέση πτώση της θερμοκρασίας έως 2-3 μονάδες. Επίσης, θα γίνει ένα έργο αντιπλημμυρικό, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σίγουρα το μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσα από το οποίο ουσιαστικά καλύπτουμε ένα επιπλέον πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας. Τα φυτά που θα φυτευτούν, θα είναι φυτά που ταιριάζουν με τα φυτά τα οποία φύονται και στην Αττική. Δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις ξένες με το αττικό τοπίο.  


 
 
Ερ: Μιλάμε για ένα γραμμικό πάρκο, δηλαδή, μήκους 1,5 - 2 χλμ...


Απ: Ναι, όπου όμως θα υπάρχει πρόσβαση για τα λεωφορεία, για τα αυτοκίνητα, να ξεφορτώνουν κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα γίνει επέκταση του τραμ από την Πλατεία Συντάγματος στην Πλατεία Ομονοίας και μετά στην Πλατεία Αιγύπτου, και μάλιστα στο μεγαλύτερο μήκος του χωρίς γραμμές εναέριες, γιατί θα τροφοδοτείται η κίνησή του από συσσωρευτές. Δηλαδή, μιλάμε για ένα απολύτως περιβαλλοντικό έργο. Δεν κόβουμε το κέντρο της Αθήνας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την Ακαδημίας, την Πλατεία Ομονοίας, τη Μάρνη, την Πατησίων, την Πειραιώς, την Αγίου Κωνσταντίνου θα γίνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουμε πρόβλημα. Επίσης, το τμήμα της Πατησίων από τη Μάρνη έως την Ομόνοια θα δοθεί στα μαζικά μέσα μεταφοράς.  


 
Ερ: Βρισκόμαστε μπροστά στη νεοκλασική τριλογία: Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών Ακαδημία. Πώς σχεδιάζετε να αναδείξετε τα κτίρια αυτά που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» και του ελληνικού πολιτισμού;


Απ: Με αυτήν καθ΄αυτήν την πεζοδρόμηση αναδεικνύονται περισσότερο. Αλλά θα γίνουν παρεμβάσεις στα δάπεδα, προφανώς, σε όλο τον χώρο, επιπλέον φυτεύσεις, θα υπάρχουν υδάτινα στοιχεία, διαφορετικός φωτισμός που παίρνει υπόψη την αρχιτεκτονική τριλογία. Το συγκεκριμένο έργο είναι το τρίτο έργο μιας κατασκευαστικής τριλογίας για την Αττική, που περιλαμβάνει επίσης την ανάπλαση του φαληρικού όρμου και το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό από το Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό, και αφού κάνει στάση στην Ακαδημίας, εκεί που είναι τα λεωφορεία.


 
 
Ερ: Θα κάνετε κάποια παρέμβαση στην Πλατεία Ομονοίας; Πολλοί παραπονιούνται ότι έχει πέσει πολύ μπετόν και πολλοί θυμούνται τα σιντριβάνια...

Απ: Θα πάρει τη νεοκλασική της μορφή, όπως ήταν αρχικά. Διότι θα κλείσει ουσιαστικά, θα γίνει ένα πάρκο με υδάτινα στοιχεία, ένας χώρος αναψυχής. Βέβαια, παίρνοντας υπόψη και το κυκλοφοριακό θέμα, που αφορά στην Πλατεία Ομονοίας. Όλες οι μελέτες και όλες μας οι κινήσεις παίρνουν υπόψη το κυκλοφοριακό θέμα.  
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.