Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους

Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους

Η χρήση των δύο κυριότερων κατηγοριών φαρμάκων για την μείωση της χοληστερόλης, των στατινών και των φιβρατών, σχετίζεται με μια αξιοσημείωτη μείωση -κατά 34%- στον κίνδυνο εγκεφαλικού σε υγιείς ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Κριστόφ Τζουριό του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του ιατρικού ερευνητικού κέντρου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν σχεδόν 7.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 74 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.). Από αυτούς, το 27% έπαιρναν στατίνες ή φιβράτες.

Η μελέτη που διήρκεσε εννέα έτη (στο τέλος της οποίας 292 άτομα είχαν πάθει εγκεφαλικό και 440 άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια), έδειξε ότι οι στατίνες και οι φιβράτες, που μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα, μείωσαν πάνω από 30% τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη μελέτη, καθώς επίσης ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει μεν πως τα αντιλιπιδαιμικά όντως μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αποκάλυψε όμως μια θετική συσχέτιση. Έτσι, ανέφεραν ότι -εφόσον υπάρξει η σχετική επιβεβαίωση από άλλη έρευνα- ανοίγει ο δρόμος να χρησιμοποιηθούν τα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα για την πρόληψη του εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία. Παγκοσμίως -και ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες- αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η έρευνα δεν βρήκε ανάλογη θετική συσχέτιση των φαρμάκων για την χοληστερίνη, με την μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για έμφραγμα σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ των στατινών και των φιβρατών, όσον αφορά την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα άνω των 75 ετών, καθώς τα οφέλη αυτών των φαρμάκων είναι λιγότερο ξεκάθαρα στους ηλικιωμένους, ενώ συνδέονται και με πιθανές παρενέργειες, όπως ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η γνωστική διαταραχή κ.α. Αντίθετα, οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε εκατομμύρια νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για να μειώσουν την «κακή» χοληστερίνη τους (LDL).

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.