Τα αεροπλάνα του μέλλοντος θα έχουν «αισθήσεις»

 
Ένα ειδικό σύστημα σχεδιασμένο από την BAE Systems θα δίνει  στα αεροσκάφη την δυνατότητα να «αναγνωρίζουν» τις ζημιές τους, όπως οι άνθρωποι τους τραυματισμούς. 
 
Η εταιρεία BAE Systems ύστερα από μελέτες κατάφερε να αναπτύξει έναν μηχανισμό για τα αεροσκάφη, αντίστοιχο με την ικανότητα των ανθρώπων να «αισθάνονται» τους τραυματισμούς. Με ανάλογο τρόπο, τα αεροσκάφη πλέον θα μπορούν να «αισθάνονται» ζημιές, σύμφωνα με το BBC.
 
Πρόκειται για μια επιχείρηση που συνεργάζεται με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Όπως έγινε γνωστό, για να επιτευχθεί το εν λόγω αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες μικρο-αισθητήρες στο εξωτερικό του αεροσκάφους. Με τον τρόπο αυτό, ήταν δυνατός ο εντοπισμός προβλημάτων προτού ακόμη αυτά προκύψουν.
 
Οι εξελιγμένοι μικρο-αισθητήρες που αξιοποιήθηκαν για το πείραμα μπορούσαν να μετρήσουν την ταχύτητα του ανέμου, τη θερμοκρασία, αλλά και κάθε κίνηση στο εξωτερικό του αεροσκάφους.
 
 
«Παρατήρησα πόσο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας που είναι ενσωματωμένος στο στεγνωτήριό μου, ο οποίος προειδοποιεί το χρήστη για κάθε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της συσκευής, και σκέφτηκα ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μεγάλους, ογκώδης και ακριβούς αισθητήρες με μικρότερους, φθηνότερους και σαφώς πιο εξελιγμένους ακόμη και στο εξωτερικό αεροσκαφών» υπογράμμισε η Λίντια Χάιντ, η γυναίκα που σκέφτηκε πρώτη την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τα αεροσκάφη.
 
«Κατά τον ίδιο τρόπο, αυτοκίνητα και σκάφη μπορούν να καλυφθούν από χιλιάδες μικρο-αισθητήρες δημιουργώντας ένα «έξυπνο δέρμα» που θα μπορεί να «αισθάνεται» τον κόσμο γύρω του και να εντοπίζει προβλήματα προτού ακόμη αυτά εμφανιστούν» πρόσθεσε η ίδια.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.