Σύγκλινα

Από το χοιρινό που σφάζεται συνήθως τον Δεκέμβριο, παρασκευάζονται τα σύγκλινα.

Κόβονται σε μεγάλες λωρίδες και αφού στραγγίσουν καλά, χαράζονται, αλατίζονται και τοποθετούνται σε σκάφη, όπου μένουν για 2 ημέρες σκεπασμένα με μία σανίδα και ένα μεγάλο βάρος.

Το αλάτι διαλύεται στα υγρά του κρέατος και γίνεται άρμη που καλύπτει το κρέας.

Ακολούθως, κρεμιούνται για να στεγνώσουν και μετά καπνίζονται σε ειδικούς χώρους με φωτιά από σπάκες (φασκόμηλο).

Τέλος, τοποθετούνται σε πήλινα δοχεία περιχυμένα με το λίπος τους (τη γλίνα) μέχρι να σκεπαστούν.

Διατηρούνται για 1 χρόνο.

Είναι ο καλύτερος μεζές για κρασί, τσίπουρο, ούζο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.