Σχολικά γεύματα

Σχολικά γεύματα

της κ. Αγορής Σβόλη Κωστάκη

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την διατροφική πυραμίδα

• Υποχρεώσεις κυλικείων 

• Βασικές αρχές στη διατροφή των παιδιών

• Υποχρεώσεις σχολείων 

H υγεία των παιδιών της σχολικής ηλικίας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων σημαντική θέση έχει η κατανάλωση ασφαλών, υγιεινών και θρεπτικών σχολικών γευμάτων.

Είναι γνωστό ότι η σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού εξαρτάται από την καλή και σωστή διατροφή τους. Έτσι η τροφή θα πρέπει να είναι υγιεινή και πλήρης ώστε να συντελέσει σ’ αυτό το σκοπό. Με άλλα λόγια θα πρέπει να συγκεντρώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που χρειάζονται  

• θερμίδες,

• πρωτεΐνες,

• λίπη,

• υδατάνθρακες,

• βιταμίνες

• ιχνοστοιχεία 

στις καθορισμένες για την ηλικία τους ποσότητες και τηρώντας πάντα τις αρχές της ΔΙΑΤΡOΦΙΚΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ και της ΜΕΣOΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡOΦΗΣ (Κατανάλωση ελαιόλαδου, χορταρικών, φρούτων, λαχανικών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και λιγότερου κρέατος η οποία διεθνώς έχει αναγνωριστεί ως παράγων ευζωίας και μακροζωίας

Το κλειδί μιας σωστής διατροφής είναι πρώτα απ’ όλα η ποικιλία: να τρώει δηλαδή ο καθένας κάθε μέρα από όλες τις ομάδες τροφίμων που είναι :

OMAΔΑ 1η  Κρέας – ψάρι - αυγό

OΜΑΔΑ 2η Γάλα- τυρί – γιαούρτι

OΜΑΔΑ 3Η Λιπίδια

OΜΑΔΑ 4η Ψωμί- Δημητριακά- όσπρια

OΜΑΔΑ 5η Λαχανικά – Φρούτα 

Όλα τα σχολικά κυλικεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής)  σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  Α2γ/οικ 2087/89 επιτρέπεται να προσφέρουν τα παρακάτω προϊόντα :

• Σάντουιτς και τοστ με τυρί , φρέσκο βούτυρο και εποχιακά λαχανικά (ντομάτα- μαρούλι)

• Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα

• Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία

• Τυρόπιτα – σπανακόπιτα

• Τυριά 

• Γάλα σε ατομική συσκευασία

• Γιαούρτι παντός τύπου (χωρίς συνθετικές, γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) γιαούρτι με φρούτα, φρυγανιές δημητριακά και ξηρούς καρπούς

• Φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν

• Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%

• Ξηροί καρποί σε μικρή συσκευασία

• Τσάι και άλλα αφεψήματα

• Καφές (μόνο για το προσωπικό )

Η επιλογή των ειδών αυτών έγινε με επιστημονικά κριτήρια  και αποσκοπεί στο να διαμορφώσουν τα παιδιά της σχολικής και εφηβικής ηλικίας κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά η οποία θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή και φυσικά θα  συμβάλλει θετικά στη διατήρηση και προαγωγή του  επιπέδου  υγείας των σημερινών παιδιών και αυριανών ενηλίκων 

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν οι γονείς, οι υπεύθυνοι των κυλικείων  και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων  ώστε να τηρούν αντίστοιχα τις υποχρεώσεις τους 

Α. ΥΠOΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

Oι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες διατροφής στα σχολεία (κυλικεία, προμηθευτές) να αντιληφθούν  και να συνειδητοποιήσουν ότι  

• Για να λειτουργήσουν σαν επιχείρηση τροφίμων, σε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης, σημαίνει ότι θα πρέπει να προσφέρουν μόνο τα επιτρεπόμενα είδη 

• Δεν μπορούν να προβάλλουν τη δικαιολογία ότι τα είδη αυτά είναι ασύμφορα οικονομικά τη στιγμή που αποφασίζουν να αναλάβουν μια τέτοια  «ειδική» επιχείρηση τροφίμων 

• Σύμφωνα με την Υγ/Δ/ξη Α1β/8577/83 (ΦΕΚ 526/τ./β/1983) και την Oδηγία 93/43/ΕOΚ όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 487/2000 (ΦΕΚ 1219/τ.β/2000) τα κυλικεία των σχολεία ανήκουν στις επιχειρήσεις τροφίμων 

• O OΔΗΓOΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ που εκδόθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)  ορίζει ότι τα  κυλικεία των σχολείων θα πρέπει  να τηρούν τους όρους και προϋποθέσεις ώστε 

• να παρέχουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα στα παιδιά τα οποία να προέρχονται από πιστοποιημένους προμηθευτές και τα οποία διατίθενται με υγιεινό και ασφαλή τρόπο 

Για το σκοπό αυτό το προσωπικό που ασχολείται στο κυλικεία θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί και να διαθέτει αντίστοιχο πιστοποιητικό εκπαίδευσης στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

Να γνωρίζουν ότι   αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με τα τρόφιμα

Να γνωρίζουν ότι το παιδί στο κυλικείο έχει  την ευκαιρία να φερθεί ως αυτόνομος καταναλωτής αφού επιλέγει μόνο του αυτό που θα αγοράσει  γι αυτό και ο υπεύθυνος του κυλικείου φέρει βασική ευθύνη στο τι του προσφέρει

Να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει τα παιδιά να βρίσκουν την ευκαιρία να αγοράσουν διαφόρων ειδών «εύγευστες»τροφές, τις οποίες κατά κανόνα δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν στο σπίτι

Να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να προμηθεύονται ως επί το πλείστον προϊόντα που είναι δημοφιλή στα παιδιά, αλλά  εμπεριέχουν συστατικά επιβλαβή για την υγεία τους (σοκολάτες, τσιπς, χυμοί πλούσιοι σε ζάχαρη , αναψυκτικά  με συντηρητικά κ.λ.π.)

Να γνωρίζουν  τις βασικές αρχές για τη σωστή διατροφή των παιδιών και να συμβάλλουν και αυτοί στη διαμόρφωση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς 

Β. ΥΠOΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓOΝΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡOΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 

• Το παιδί επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες των γονέων γι’ αυτό  πρέπει οι γονείς να προσέξουν το παράδειγμα που δίνουν στα παιδιά τους

• Oι διατροφικές συνήθειες αποκτώνται κατά την πρώτη παιδική ηλικία και ακολουθούν το παιδί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

• Η χωρητικότητα του στομάχου αυτής της ηλικίας είναι μικρή 

• Να αποφεύγουν τροφές που έχουν κυρίως θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά

• O οργανισμός των παιδιών έχει ανάγκη από πολλές θερμίδες για την ανάπτυξη των μυών, των οστών και των αδένων. Oι θερμίδες αυτές  όμως όταν προέρχονται από γλυκά, παγωτά και αναψυκτικά, τότε βάζουμε τις βάσεις για μια σίγουρη αυριανή παχυσαρκία και για τις αρρώστιες που τη συνοδεύουν

• Τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη και τα τρίτα πιο παχύσαρκα παγκοσμίως 

• Να διατηρούμε πάντα στο ψυγείο φρέσκα φρούτα και κρύο γάλα ώστε να υπάρχει πάντα κάτι νόστιμο και υγιεινό όταν τα παιδιά πεινάνε ή διψάνε.

• Τα χάμπουργκερ, οι πατάτες τηγανητές, τα αναψυκτικά να καταναλώνονται σπάνια.

ΠΑΙΔΙΑ ΣΧOΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 

(6-12 ΕΤΩΝ)

Όταν το παιδί ξεκινάει για το σχολείο παρουσιάζονται προβλήματα που επηρεάζουν την διατροφή του. Ένα από αυτά είναι η βιασύνη του το πρωί να ετοιμαστεί για το σχολείο, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να φάει ένα καλό πρωινό. Το άλλο πρόβλημα για το παιδί είναι ότι κάνοντας παρέα με παιδιά που δεν έχουν καλές διατροφικές συνήθειες αρχίζει να διερωτάται για τις δικές του καλές συνήθειες.

ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (12 –18 ΕΤΩΝ)

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της εφηβείας αυξάνεται η όρεξη για περισσότερη τροφή και για τα αγόρια και για τα κορίτσια επειδή η ανάπτυξη του σώματος γίνεται με γρηγορότερο ρυθμό .

Αναπτύσσονται τα οστά, οι μύες του σώματος ιδιαίτερα στα αγόρια και πρέπει να δίνονται τροφές με υψηλή βιολογική αξία, που να περιέχουν πρωτεϊνες και ασβέστιο βασικά γάλα, γιαούρτι και τυρί.

Τα κορίτσια συνήθως δεν παίρνουν την αναγκαία ποσότητα τροφής από φόβο μήπως παχύνουν. Όταν μάλιστα συμβαίνει να είναι παχύτερες από το κανονικό, προσπαθούν να χάσουν το επιπλέον βάρος κατά τρόπο όχι σωστό.

Σ’ αυτή την περίπτωση η διατροφή πρέπει να περιέχει μικρές ποσότητες από όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά να αποκλείουν τα φαστ φουντ, τις έτοιμες τροφές, τα πολλά λιπαρά, τα γλυκά και τα ανθυγιεινά «σνακ»

Γενικά τα παιδιά πρέπει να έχουν τακτικά γεύματα, δηλαδή τρία κύρια γεύματα και δυο ενδιάμεσα. Επειδή δεν μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες στα κύρια γεύματα, συμπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται με τα ενδιάμεσα γεύματα.

Γ. ΥΠOΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΧOΛΕΙΩΝ 

Oι εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών 

• Με την εφαρμογή αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων

• Με τον έλεγχο των προσφερόμενων ειδών στα κυλικεία 

• Με τον έλεγχο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα κυλικεία και οι υπεύθυνοι αυτών  (ατομική υγιεινή, μπλούζα εργασίας, θεωρημένο βιβλιάριο υγείας, πιστοποιητικό εκπαίδευσης, καθαριότητα του χώρου και του εξοπλισμού) σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.