Στο «βάθρο» των πρωταθλητών η Πελοπόννησος για τη διαφθορά

Στο «βάθρο» των πρωταθλητών η Πελοπόννησος για τη διαφθορά

«Ζουν και βασιλεύουν» οι υποθέσεις διαφθοράς στον Δημόσιο τομέα, όπως φανερώνει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) για το έτος 2016, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες για κάθε είδους ατασθαλία στο Δημόσιο. Στην έκθεση αποτυπώνονται για μία ακόμα φορά οι οικονομικές παρατυπίες, η παραβίαση διοικητικών διαδικασιών, τα ζητήματα πολεοδομίας και δημοσίων έργων κ.α.

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά, για μια ακόμα χρονιά, αναδεικνύονται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι δήμοι, ενώ τρίτη αναφορικά με τις καταγγελίες για διαφθορά κατατάσσεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πίσω από τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η επικεφαλής της Αρχής Μαρία Παπασπύρου, παρουσιάζει ελέγχους που έγιναν κυρίως μετά από σχετικά πορίσματα-εκθέσεις των υπηρεσιών και επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2016 ήταν ένα έτος, το οποίο χαρακτηρίστηκε από σημαντικές νίκες στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, ως αποτέλεσμα της αδιάκοπης και μεθοδικής δράσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της συντονισμένης και συγκροτημένης συνεργασίας του με όλους τους αρμόδιους φορείς ελέγχου και επιθεώρησης. Εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και προκειμένου να αποτυπωθεί συνολικά η εικόνα του έργου της αντίστοιχης διεύθυνσης, καθυστερήσαμε τη δημοσίευση της παρούσας έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 1.688 υποθέσεις που χειρίστηκε ο ΓΕΔΔ το 2016, οι 923 (54,7%) αφορούσαν οικονομική διαχείριση, 212 (12,6%) παραβίαση διοικητικών διαδικασιών και 120 (7,1%) πολεοδομικά θέματα.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες για τις οποίες έγιναν οι περισσότερες καταγγελίες, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς του Δημοσίου, δηλαδή, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (46,3%), οι δήμοι (22,2%) και τα υπουργεία (7%).Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων ανά φορέα, πρωταθλητές είναι η Αττική (27,2%) και η Κεντρική Μακεδονίας (18,7%), ενώ τρίτη είναι η Πελοπόννησος με 7%.

Πηγή: Lakonikos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.