Στη γραφική Καρδαμύλη

Στη γραφική Καρδαμύλη
 
Στη γραφική Καρδαμύλη
Του Ντίνου Κιούση
 
Στην όχι και τόσο μακρινή αλλά πανέμορφη Μάνη βρέθηκα αυτή τη φορά για μια περιήγηση στην Καρδαμύλη και τη γύρω περιοχή. Μάνη ονομάζεται όλη η χερσόνησος του Ταίναρου και χωρίζεται σε Λακωνική και Μεσσηνιακή Μάνη. Η Καρδαμύλη ανήκει στη δεύτερη και είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Λεύκτρων, ένας οικισμός γραφικότατος και παραθαλάσσιος με αρκετό «μερίδιο» τόσο στην αρχαία όσο και στη νέα ελληνική ιστορία. Στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του 1931 διαβάζω:
 
«Η Καρδαμύλη ήτο αρχαιοτάτη πόλις της Λακωνίας. Είχε κτισθή επί αποκρήμνου βράχου «πέτρας ερυμνής» (Στράβων C, 360) εις απόστασιν ενός και ημίσεος χιλιομέτρου (8 αρχαίων σταδίων) από της ανατολικής παραλίας του Μεσσηνιακού κόλπου και παρά την όχθην κατερχομένου εκ του Ταϋγέτου χειμάρρου και εθεωρείτο πόλη οχυροτάτη». Εις τον Ομηρον (Ιλ. Ι, 150 και 192) γίνεται μνεία αυτής «ως μιας των 7 πόλεων, τας οποίας είχε υποσχεθή ότι θα δώση προς τον Αχιλλέα ο Αγαμέμνων, εάν θα ήθελε ν' αποβάλη την εναντίον του μήνιν διά την αφαίρεσιν της Βρισηίδος... Κατά τους χρόνους του Αυγούστου η Καρδαμύλη ήτο το επίνειον της Σπάρτης, παραχωρηθείσα υπό του ειρημένου αυτοκράτορος εις ταύτην, διότι ήτο αποκλεισμένη των παραλίων του Λακωνικού κόλπου. άτινα ανήκον εις το κοινόν των Ελευθερολακώνων. Πιθανότατα και κατά τους προϊστορικούς και πρωτοϊστορικούς χρόνους η Καρδαμύλη ήτο το επίνειον της Σπάρτης, συγκοινωνούσα μετ' αυτής δι' οδού αγούσης διά του επί της οροσειράς του Ταϋγέτου ωραίου δάσους της Βασιλικής. Διά της οδού ταύτης φαίνεται ότι είχεν επιδράμει εις την αρχαίαν Φάριν της Λακωνικής, ο Μεσσήνιος ήρως Αριστομένης και αρχαιότερον οι Αχαιοί και οι Καδμείοι είχον εισχωρήσει εις την κοιλάδα του Ευρώτα».
 
Στους μεταβυζαντινούς χρόνους η Καρδαμύλη γνωρίζει μεγάλη ακμή σαν επίνειο του Μυστρά. Αρκετοί Βυζαντινοί βρίσκουν καταφύγιο εδώ, γι' αυτό και πολλά από τα σημερινά ονόματα έχουν βυζαντινές ρίζες.
Αυτό που θα δείτε σήμερα στην Καρδαμύλη, όπως και στην υπόλοιπη Μάνη, είναι κυρίως «ενθυμήματα» της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
 
Η Καρδαμύλη ήταν ένα από τα κυριότερα κέντρα τού Αγώνα του '21. Υπήρξε ή έδρα της Εφορείας της Σπάρτης με βασικά στελέχη τον Διονύσιο Μούρτζινο, τον Τζαννετάκη Γρηγοράκη και τον Γιάννη Μαυρομιχάλη. Από δω προετοίμασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον γενικό ξεσηκωμό τον Μάρτιο του 1821, ενώ το 1826 ο Ιμπραήμ βομβάρδισε την Καρδαμύλη, για αντιπερισπασμό στη θρυλική αντίσταση των Μανιατών στη Βέργα του Αλμυρού.
 
Αφήστε το αυτοκίνητό σας στην κεντρική και μοναδική πλατεία και ακολουθήστε τον μικρό ανηφορικό δρόμο προς την Παλιά Καρδαμύλη. Εκεί θα συναντήσετε τον ερειπωμένο τριώροφο Πύργο του Τρουπάκη Μούρτζινου, ο οποίος είναι κτισμένος το 1807. Γενάρχης των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων θεωρείται ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, ο οποίος φέρεται πως εγκαταστάθηκε στη περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα. Το επίθετο Μούρτζινος ήταν παρωνύμιο. Στις 6 Γενάρη 1821 ήρθε από τη Ζάκυνθο ο Κολοκοτρώνης και φιλοξενήθηκε εδώ σ' αυτόν τον πύργο περίπου δυόμισι μήνες, μέχρις ότου μαζί με τους αγωνιστές της Ανδρούβιστας και άλλους αρχηγούς ξεκίνησαν για την κατάκτηση της Καλαμάτας.
 
 
Μπαίνοντας στο Κάστρο από τη μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη σάς «υποδέχεται» ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (1700-1734), με «δανεικά» υλικά από αρχαία κτίσματα κι ένα κομψό τετραώροφο καμπαναριό, επτανησιακού στυλ.
 
Από το Κάστρο έχετε εξαιρετική θέα στην Καρδαμύλη και στην είσοδο του φαραγγιού του Βυρού. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και μπορείτε να το επισκεφθείτε. Αν το διασχίσετε θα δείτε τις πηγές του ομώνυμου ποταμού καθώς και τους τάφους των Διόσκουρων. Επίσης για όσους είστε αθλητές ή απλώς φυσιολάτρες, από την Καρδαμύλη ξεκινούν πολλά μονοπάτια προς κάποιες κορυφές του Ταϋγέτου.
 
 
Μια πολύ όμορφη βόλτα είναι στην παραλία της Καρδαμύλης.
Και βέβαια αν έχετε διάθεση μπορείτε να επισκεφθείτε και τα Σπήλαια του Διρού ή την Αρεόπολη.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.