Σπανακόπιτα με λίγη φέτα και πολλά μυρωδικά της Μάνης

Σπανακόπιτα με λίγη φέτα και πολλά  μυρωδικά της Μάνης

Η φρέσκια γεύση των μυρωδικών μας το πράσο και το  άρωμα του Μανιάτικου ελαιόλαδου, κάνουν την πίτα κορυφαίο πιάτο.

Υλικά: 

1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμ.), 

2 κιλά σπανάκι, 

250 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη), 

4 μέτρια πράσα ή 2 μεγάλα

3 κρεμμύδια φρέσκα, 

½ ματσάκι άνηθο, (ψιλοκομμένο),

½ ματσάκι μάραθο  (ψιλοκομμένο),

2-3 καυκαλίθρες (ψιλοκομμένες), 

και μια χεριά (χούφτα) λάπαθα και αγγουρίτσα, 

φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 

ελαιόλαδο

Εκτέλεση: 

Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε και το στρίβετε με τα χέρια να φύγουν τα υγρά του. Το βάζετε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτετε τη φέτα, τον άνηθο, τις καυκαλίθρες, τα λάπαθα, την αγγουρίτσα μαζί τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,τα πράσα κομμένα, 2 με 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και το πιπέρι. Ανακατεύετε το μίγμα.

Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα (λαδωμένα ένα-ένα). Βάζετε το μίγμα της γέμισης. Απλώνετε ομοιόμορφα να πάει παντού και στο τέλος στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα (λαδωμένα ένα-ένα) στην επιφάνεια της πίτας. 

Μ' ένα μεγάλο μαχαίρι, χαράξτε την πίτα, προσέχοντας όμως να μην κάνετε βαθιές χαρακιές. Καλό είναι να χαράξετε μονάχα τα δυο-τρία πάνω φύλλα ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου.

Ψήστε την σπανακόπιτα για 45 λεπτά με 1 ώρα σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Αφαιρέστε το ταψί απ' το φούρνο κι αφήστε την να "κάτσει" για μισή ώρα.

Θα είναι καλύτερη με σπιτικό μανιάτικο  φύλλο

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.