Σε άψογα ελληνικά έγραφε ο Ισαάκ Νεύτων

 
Σε άψογα ελληνικά έγραφε ο Ισαάκ Νεύτων
Παρακάτω δημοσιεύουμε 4 σελίδες από το προσωπικό σημειωματάριό του
 
Το σημειωματάριο αυτό άρχισε να το τηρεί ενώ ήταν στο προπτυχιακό στο Trinity College, και χρησιμοποιήθηκε από το 1661 μέχρι το 1665 περίπου (βλέπε επιγραφή του). Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του με αυξανόμενη την καταγραφή των εξερευνήσεων του στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική. Κρίθηκε ακατάλληλο  για να τυπωθεί από τον εκτελεστή της διαθήκης του Νεύτωνα και παρουσιάστηκε στη Βιβλιοθήκη από τον πέμπτο κόμη του Πόρτσμουθ το 1872. 
 
 
 
Το σημειωματάριο περιέχει πολλές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο άκρες. Η παρουσίαση εμφανίζει το σημειωματάριο σε μια λογική σειρά ανάγνωσης. Δείχνει το εξώφυλλο-κάλυμμα, τα 30 φύλλα που ακολουθούν και στη συνέχεια μετατρέπει το σημειωματάριο ανάποδα δείχνει το οπισθόφυλλο και τις σελίδες που ακολουθούν. Πλήρεις μεταγραφές είναι διαθέσιμες για φύλλα 88R-135R, ένα διάσημο τμήμα του χειρογράφου, όπου ο Νεύτωνας οργανώνει το σύστημα γραφής του σύμφωνα με την «Questiones quaedam Philosophiae» (ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα). Το σημειωματάριο φωτογραφήθηκε αφού  αποσυναρμολογήθηκε  το 2011.
 
 
 
 
Στο Πλατωνικό έργο “Φαίδων” ή περί ψυχής, ο Σωκράτης περιγράφει αφενός την γη από ψηλά και αφετέρου δίνει τον νόμο της Παγκόσμιας Βαρύτητος: «έχω πεισθεί λοιπόν, ότι η γη είναι σφαιρική και δεν έχει ανάγκη ούτε αέρος ούτε άλλου στηρίγματος για να μην πέσει. Αλλά αρκεί δια να συγκροτείται η ομοιογένεια του ουρανού αυτού, προς εαυτόν σε όλα τα σημεία και η ισορροπία αυτής της ίδιας της γης, επειδή κάθε πράγμα που ισορροπεί εντός ομοιογενούς περιβάλλοντος που και αυτό τελεί εν ισορροπία δεν μπορεί να κλίνει προς καμία πλευρά και θα παραμείνει ακλινές δηλ. αμετακίνητο».
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.