ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ: ΤΟ ΟΡΘΟΝ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ

ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ: ΤΟ ΟΡΘΟΝ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ

Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη

 

Στο φύλλο 20 της εφημερίδος «Η φωνή του Αγίου Νίκωνος» διάβασα το κείμενο του κ. Γεωργίου Λουριδά με τίτλο «Ηλίας Τσαλαφατίνος-ένας εκ των ημιθέων του 1821». Αν και διαφωνώ με την απονομή της ιδιότητος του ημιθέου, διότι πιστεύω πως όλοι, και σε όλες τις ιστορικές περιόδους, που προσφέρουν ανιδιοτελώς υπηρεσίες στην Πατρίδα μας δεν θα επιθυμούσαν τέτοια χαρακτηρισμό, είμαι υποχρεωμένος να δώσω τα στοιχεία που έχω στο αρχείο μου, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο προαναφερθείς ήρωας του 1821 λεγόταν ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ και υπέγραφε ως ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ.

Εκτός αυτού και πολλοί άλλοι, παρόλο που γνωρίζουν πλέον από τα συνεχή δημοσιεύματά μου, το αποδεικνυόμενο ορθόν του επωνύμου, το οποίο επέλεξε ο Ήρωας, συνεχίζουν με αχαρακτήριστο πείσμα να τον αποκαλούν με το παιδικό του παρατσούκλι, επειδή λέει «έτσι τον έμαθαν από τους προγόνους τους» και «το πως υπέγραφε είναι δικαίωμα του». Κάποιος μάλιστα τον αποκαλεί Τσαλαφατινός. Δηλαδή με απλά ελληνικά «δεν μας νοιάζει το πώς είναι το επώνυμό του, εμείς θα συνεχίσουμε να τον ονομάζουμε όπως μάθαμε». 

Ποίος ο λόγος τότε να ερευνούμε την ιστορία; Ποίος ο λόγος να μελετάμε ιστορικά κείμενα; Ποίος ο λόγος της υπάρξεως των Γενικών Αρχείων του Κράτους;  

Αυτή η αδικαιολόγητη και ανιστόρητη επιμονή στο λάθος επώνυμο με στεναχωρεί αφάνταστα.

Δεν αμφιβάλει κανείς πως το παρατσούκλι Τσαλαφατίνος προέρχεται από το τσαλαφός=απερίσκεπτα ενθουσιώδης, ορμητικός. Έτσι μάλλον ήταν ο Ηλίας μικρός. Μεγάλωσε όμως και το παρατσούκλι του έγινε επώνυμο. Ποιος σοβαρός μανιάτης θέλει να τον αποκαλούν Τσαλαφό ή προκειμένου περί του ήρωα, Τσαλαφατίνο; Ο Ηλίας συνειδητά μετέτρεψε το Τσαλαφατίνος σε Σαλαφατίνος για να αποσείσει το προσβλητικό «τσαλαφός». Υπέγραψε σε όλα τα έγγραφα ως Σαλαφατίνος και οι συνομιλητές του, Μανιάτες και φίλοι τους, έτσι τον αποκαλούσαν και τον έγραφαν στα χειρόγραφά τους. (Πως θα αντιδρούσε άραγε ένας σύγχρονος Μανιάτης με ιστορικό επώνυμο, αν τολμούσαν να του αλλάξουν έστω και τον τονισμό του επωνύμου του; Και για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα του π.χ. σεβαστού μου Γιώργου Δημακόγιαννη, μπορεί κάποιος να τον ονοματίσει Δημακογιάννη; Όχι βέβαια. Άλλο συμβολίζει και σημαίνει το πρώτο επώνυμο και άλλο το δεύτερο. Άσε που το δεύτερο δεν είναι μανιάτικο αλλά της πάνω Μεσσηνίας.)

Πράγματι οι περισσότεροι που τον αναφέρουν, ιστορικοί και απομνημονευματογράφοι,  τον αναφέρουν ως Τσαλαφατίνο ή Τζαλαφατίνο. Το Τσαλαφατίνος ή Τζαλαφατίνος έχει να κάνει με την μανιάτικη προφορά του ονόματος από Μανιάτες και μη εκείνης της εποχής. Στο πρώτο, καθόσον γνωρίζω, έγγραφο που υπογράφει ως Σαλαφατίνος είναι αυτό της επιστροφής του βαθμού της αντιστρατηγίας, δηλαδή 14.6.1823. Δηλαδή έγκαιρα ο Αγωνιστής είχε αλλάξει το επώνυμό του από Τσαλαφατίνος σε Σαλαφατίνος.

Σήμερα δεν υπάρχει διχογνωμία για το αληθές επώνυμο από την στιγμή που έχω δημοσιεύσει την υπογραφή του Σαλαφατίνου και είναι ξεκάθαρο πλέον το ορθόν του επωνύμου, που είναι και ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ.  Το όνομα κάποιου δεν είναι αυτό που προφέρουν οι άλλοι ή αυτό που ακούσαμε να λένε συντοπίτες μας, αλλά αυτό που χρησιμοποιεί και υπογράφει ο ίδιος. Αυτό βέβαια το κάνουν οι σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την ιστορία του 1821. Οι άλλοι που προτιμούν τον μύθο από την ιστορία, διαιωνίζουν κάτι που είναι λάθος και προσφέρουν κακές υπηρεσίες σε εκείνο που υποτίθεται πως σέβονται. Ισχυρότερη απόδειξη για το πώς πραγματικά ονομαζόταν ο εξ Οιτύλου σπουδαίος Αγωνιστής, δεν υπάρχει άλλη από την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ.

Παρουσιάζω λοιπόν ξανά την υπογραφή του Ηλία Σαλαφατίνου την οποίαν βρήκα σε έγγραφο στα ΓΑΚ, με ημερομηνία υπογραφής 29 Δεκεμβρίου 1853. Ο Σαλαφατίνος υπογράφει ένα κείμενο, με άλλον γραφέα, στο οποίο λέει περίπου πως «ότι οποιοδήποτε κείμενο είχε παρουσιαστεί μέχρι τότε και δεν φέρει την υπογραφή του, δεν ήταν με την έγκρισή του». Υπογράφει δε και το κείμενο, περί ου ο λόγος και μας δίνει για μια, μοναδική μέχρι στιγμής, φορά την υπογραφή του.

Όμως σε πολλά έγγραφα που έχω δημοσιεύσει, οι συγγραφείς που παίρνουν ιστορικές πληροφορίες από τον ίδιο τον Σαλαφατίνο, γράφουν χειρόγραφα και τον αναφέρουν ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟ. Ιδού το έγγραφο από την μάχη του Πολυτζάραβου που στο κάτω μέρος μονογράφει ο Ηλίας.

 

Ο γιός του Ματθαίος, εγγράμματος ως ειρηνοδίκης, υπογράφει ως ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ. Οι απόγονοί του ΟΛΟΙ Σαλαφατίνος λέγονται. Και στην αμερικάνικη, αφού όλοι πλέον ζουν εκεί, εκτός της Τίνας Σαλαφατίνου η οποία μετά το θάνατο του πατέρα της Δημητρίου αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στην Καλαμάτα, εκδοχή γραφής του ονόματος, Salafatinos  γράφονται.

Όλοι οι άρρενες και οι ανύπανδρες γυναίκες ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΉΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ που κληρονόμησαν. Και βέβαια διαθέτω αποδείξεις ταυτοτήτων για αυτούς αλλά και εξιστόρηση της οικογένειας από τον Δημήτριο Χρ. Σαλαφατίνο, ο οποίος απεβίωσε και ετάφη στο Οίτυλο την 1.11.2012.

Συστήνω ανεπιφύλακτα στους ασχολούμενος με τον Αγωνιστή να χρησιμοποιούν σωστά το επώνυμό του και όχι όπως το ήξεραν διαβάζοντάς το λάθος. Είναι προσβολή για τον Ήρωα να χρησιμοποιούν λάθος το επώνυμό του αυτοί που υποτίθεται πως τον θαυμάζουν, τον τιμούν και θέλουν να ασχολούνται μαζί του.-

 

Χρήστος Νικ. Ζερίτης

11.4.2013

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.