Πώς οι Γερμανοί λεηλάτησαν τους θησαυρούς μας και συνεχίζουν

 
Πώς οι Γερμανοί καταλήστεψαν τους θησαυρούς μας
 
Αναρίθμητες είναι οι λεηλασίες των ελληνικών αρχαιοτήτων την περίοδο της κατοχής από του Γερμανούς. Μάλιστα για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι θησαυροί μας αρκεί να λάβει υπόψη του τη δήλωση του δημοσιογράφου Γιώργου Λεκάκη στην εφημερίδα Real News, ότι μόνο τα κινητά κλεμμένα αντικείμενα είναι βάσει των καταλόγων πάνω από 8.500.
    Όσο για την αξία τους, αν πωλούνταν σήμερα σε οίκους δημοπρασιών αυτή θα έφτανε το 1 τρισ. ευρώ!
    Ο κατάλογος των λεηλασιών είναι μακρύς. Οι Γερμανοί δε σεβάστηκαν ούτε τον Παρθενώνα. Εγκατέστησαν μέσα στην Ακρόπολη αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες το 1941. Εγκατέστησαν διμοιρίες στρατιωτών που επιδόθηκαν σε απερίγραπτες κακουργίες. Πυροβολούσαν τα αγάλματα και χρησιμοποιούσαν ως αφοδευτήριο τα Προπύλαια.
    Το μουσείο της Λιβαδειάς το μετέτρεψαν σε συνεργείο επισκευής ποδηλάτων. Χρησιμοποίησαν επιστρατευμένους αρχαιολόγους για να ληστεύουν μουσεία, για να κάνουν ανασκαφές όπου θέλουν και να τρομοκρατούν την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, επιστρέφοντας τις αγωνίες των Ελλήνων αρχαιολόγων ως απαράδεκτες.
    Το 1944 όταν έφευγαν από την Αθήνα πυροβόλησαν στον Κεραμεικό και ακρωτηρίασαν το ανάγλυφο του Χάρωνος. Στη Θήβα, στη Χαιρώνεια και στην Τανάγρα άρπαξαν θησαυρούς, έδιωξαν τους δικούς μας από το μουσείο και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι. Στις Μυκήνες πυροβολούσαν τους Λέοντες της Πύλης και προκάλεσαν σημαντικές φθορές στον θησαυρό του Άτρεως.
    Όργια όμως έγιναν και στην Κνωσό όπου ο στρατηγός Ρίνγκελ κατάκλεψε το μουσείο καθώς νύχτα μέρα στρατιώτες μετέφεραν στην έπαυλή του κιβώτια με μινωικά, χάλκινα και λίθινα αγάλματα.
 
 Βασικός κανόνας του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι όποιος διαπράττει εγκλήματα πολέμου σε βάρος ενός κράτους ή των αμάχων κατοίκων του υποχρεούται να καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις των κρατών προσδιορίζονται από διεθνή όργανα και, συγκεκριμένα, από τις Διεθνείς Διασκέψεις Ειρήνης. Οι αποζημιώσει των αμάχων προσδιορίζονται από τα αρμόδια δικαστήρια.
 
 
Προκλητική σελίδα δημοπρασίας στο facebook
 
    Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής προξένησαν κατά την περίοδο 1941- 44 μεγάλες καταστροφές στην υποδομή του Ελληνικού κράτους και διέπραξαν πολλά και σοβαρά εγκλήματα σε βάρος των αμάχων πολιτών. Χιλιάδες εκτελέσεις, λεηλασία και πυρπόληση εκατοντάδων πόλεων και χωριών και πολλά συναφή εγκλήματα (τραυματισμοί, βιασμοί κ.λπ.].
 
    Ειδικότερα, οι Γερμανοί διέπραξαν τα εξής εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου:
 
α) Κατάσχεσαν όλα τα αεροπλάνα ms Πολεμικής και τns Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και το 94% των επιβατικών και το 74% των φορτηγών μας πλοίων.
 
β) Καταλήστεψαν όλες τις αποθήκες τροφίμων, όλα τα χρήσιμα μηχανήματα των εργοστασίων και τα προϊόντα και τα υλικά που είχαν στις αποθήκες τους.
 
γ) Έβαλαν σε εφαρμογή την ιδιόμορφη καταλήστεψη όλων των ιδιωτικών καταστημάτων, ακόμη και των περιπτέρων, με τη μέθοδο της έκδοσης γερμανικών μάρκων, τα οποία δεν είχαν καμμία αξία, είχαν όμως διατιμήσει το ένα μάρκο (κατοχής) ίσο με 50 κατοχικές δραχμές. Το ίδιο έκαναν και οι Ιταλοί, τυπώνοντας χαρτονομίσματα με τον τίτλο: «Μεσογειακή Δραχμή», την οποία διατίμησαν ίση προς16 κατοχικές δραχμές. Με τα χαρτονομίσματα αυτά, που είχαν βαρύγδουπους τίτλους ανύπαρκτων τραπεζών, χωρίς όμως καμμιά υπογραφή διοικητή ή προέδρου, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί στρατιώτες γύμνωσαν όλα τα μαγαζιά και τα περίπτερα από τα εμπορεύματα τους και στα χέρια των καταστηματαρχών απέμειναν χιλιάδες άχρηστα χαρτονομίσματα.
 
    Το ίδιο γινόταν και στην ύπαιθρο σε βάρος των αγροτών, τους οποίους όμως λήστευαν και χωρίς πλαστά χαρτονομίσματα, αρπάζοντας με τη βία τα προϊόντα και τα ζώα τους. Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής ληστείας ήταν ο λιμός του χειμώνα 1941-42, κατά τη διάρκεια του οποίου πέθαναν από την πείνα 600.000 περίπου Έλληνες και Ελληνίδες στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Χρήσιμο είναι να αναφέρουμε τις συνολικές απώλειές μας σε ανθρώπινες ζωές. Τελικά, οι Γκαουλάιτερς των Γερμανών και των Ιταλών, για να αποσύρουν τα άχρηστα αυτά χαρτονομίσματα από την κυκλοφορία, υποχρέωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος να τα αγοράσει αντί 530.824 λιρών Αγγλίας!
 
    Εκτός από τις παραπάνω ληστειες, πέτυχαν να κατάσχουν στην Κρήτη ένα μέρος του χρυσού, που ο Βασιλιάς και ο Τσουδερός πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδας, για να το μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, δεν είναι γνωστή η ποσότητα αυτού του χρυσού, πάντως ο κ. Πάγκαλοε, εκτός του λάθους του (είπε ότι οι Γερμανοί πήραν το χρυσό από την Τράπεζα της Ελλάδος), έκανε και τη δήλωση ότι δεν ζητάμε να μας τον επιστρέψουν, αλλά να ζητήσουν «συγγνώμη».
 
    Από την Τράπεζα της Ελλάδας οι Γερμανοί πήραν μια μεγάλη ποσότητα μεταλλικών νομισμάτων, που είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία από την κυβέρνηση Μεταξά, η οποία είχε επιβάλει την αναγκαστική κυκλοφορία χαρτονομι- σμάτων, ακόμη και για τα μικρά χρηματικά ποσά.
 
    Τέλος, οι Γερμανοί αφαίρεσαν (λήστεψαν) πολλούς αρχαιολογικούς μας θησαυρούς από τ’ Αρχαιολογικά μας Μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
 
 
 
Για να καταλάβετε τι έχει γίνει παραθέτουμε πρόσφατη είδηση επί του θέματος:
 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στο σφυρί από γερμανική εταιρεία αρχαιολογικοί θησαυροί της Κρήτης! – Δείτε τα ντοκουμέντα
 
Πωλούνται σε δημοπρασία, με χιλιάδες άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα, στα μέσα Οκτωβρίου 
Σα να πρόκειται για ιδιοκτησία της, γερμανική εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Μόναχο, βγάζει στο σφυρί αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας! Στα μέσα Οκτωβρίου η εταιρεία Gorny & Mosch, Giessener Münzhandlung βγάζει σε δημοπρασία χιλιάδες νομίσματα αρχαίων ελληνικών πόλεων, αλλά και άλλους θησαυρούς, από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση. Το πιο ακριβό αντικείμενο είναι ένα ασημένιο νόμισμα της Κνωσού, που θα πωληθεί με αρχική τιμή 30.000 ευρώ ή 38.700 δολάρια! Πρόκειται για στατήρα που αναπαριστά, από τη μια πλευρά, τον Μινώταυρο και από την άλλη τον Λαβύρινθο και κόπηκε το 440 πΧ.
 
 
Στην ίδια δημοπρασία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, βγαίνουν στο σφυρί και άλλα νομίσματα αρχαίων πόλεων της Κρήτης αλλά και βασιλείων της Αρχαίας Ελλάδας. Ανάμεσά τους, χρυσά νομίσματα με τη μορφή του Φιλίππου του Β” και του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και μια σειρά από αθηναϊκές γλαύκες. Επίσης ένας στατήρας της Δελφικής Αμφικτυονίας που κόπηκε για την ανακατασκευή του ναού του Απόλλωνα, ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 548 πΧ.  Η τιμή εκκίνησης είναι ίδια με αυτή του ασημένιου στατήρα της Κνωσού. 
 
 
Ανάμεσα στα νομίσματα της νεώτερης εποχής που θα πωληθούν στη δημοπρασία, είναι και δυο της εποχής της τελικής φάσης του Κρητικού Πολέμου (1667-69), τα οποία εμφανίζουν τη μορφή του Πάπα Κλήμη Θ΄, ο οποίος τέθηκε «πολιτικός επικεφαλής» της χριστιανικής Ευρώπης στην εκστρατεία υπεράσπισης του Χάνδακα από τις οθωμανικές δυνάμεις. 
Η συγκεκριμένη εταιρεία, εκπρόσωποι της οποίας εμφανίζονται οι Dieter Corny και Hans – Christoph von Mosch και έχει την έδρα της στην Maximiliansplatz 20 του Μονάχου, κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια, χωρίς να περιορίζεται στην πώληση αρχαίων νομισμάτων. Στις συλλογές της υπάρχουν αρχαία ελληνικά αγάλματα ακόμα και αντικείμενα από παλιότερες εποχές, που βγαίνουν στο σφυρί σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
 
 
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς μια ιδιωτική εταιρεία έχει στην κατοχή της χιλιάδες αντικείμενα, από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από κάθε γωνιά του αρχαίου κόσμου, τα οποία θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ολόκληρα μουσεία. Και βέβαια πως είναι δυνατό να πουλά τους θησαυρούς αυτούς σε ιδιωτικές συλλογές… Και αν δεν είναι αυτή μια δημόσια δημοπρασία προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, τότε τι είναι; 
 
 
Από την Κρήτη όλες τις εποχές, αλλά κυρίως μετά την επανάσταση του 1821, έφυγαν και πωλήθηκαν στο εξωτερικό σημαντικές αρχαιότητες. Σήμερα πολλά από τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται σε μουσεία της Αγγλίας, της Αμερικής, της Γερμανίας και αλλού, χωρίς η επίσημη ελληνική Πολιτεία να τα έχει διεκδικήσει ποτέ…  Πολύ περισσότερο που είναι αποδεδειγμένο ότι οι αρχαιολογικοί αυτοί θησαυροί ήταν προϊόν συστηματικής αρχαιοκαπηλίας… 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.