"Πύργαρος", ένας μεγαλιθικός πύργος στη Μάνη

"Πύργαρος", ένας μεγαλιθικός πύργος στη Μάνη

"Πύργαρος", ένας μεγαλιθικός πύργος στη Μάνη

 
Μεταξύ των παλαιομανιάτικων κτισμάτων της Μάνης συγκαταλέγεται και ένα περίπου τετραγωνικό κτίσμα στις δυτικές παρυφές του οικισμού Χαριά, κοντά στον Πύργο Διρού. Το ονομάζουν "Πύργαρο".
 
Οι διαστάσεις του είναι κατά προσέγγιση 6,5 Χ 5,2 μέτρα, με τη μεγάλη διάσταση κατά την φορά Α-Δ και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται περί κατοικίας. Το κτίσμα σώζεται σε ύψος 1,0-1,5 μέτρα. Η κάτοψη του, μολονότι ανάμεσα σε λιθοσωρό, διακρίνεται με σαφήνεια. Το πάχος του τοίχου είναι περί τα 1,3-1,6 μέτρα ενώ στη βάση του δεν διακρίνεται άνοιγμα. Στενό άνοιγμα ίσως υπήρχε αρχικά 1,5-2,0 μέτρα πάνω από το έδαφος για λόγους ασφαλείας και μάλλον στη Ν πλευρά. Γύρω από το κτίσμα κείτονται ωρισμένοι από τους μεγαλίθους που αποτελούσαν το οικοδομικό υλικό του, ενώ, στις ανατολική και βόρεια πλευρές του, λατύπη θυμίζει ότι οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν σαν έτοιμο λατομείο για την κατασκευή κατοικιών του γειτονικού οικισμού, (οι περισσότεροι από τους μεγαλίθους που αποτελούσαν το οικοδομικό του υλικού έχουν για πάντα εξαφανιστεί).
 
Το ύψος, (σε συνάρτηση με το πάχος του τοίχου), υπολογίζεται σε 4,5-6 μέτρα(*).
 
Η απομονωμένη θέση του σε περιοχή που εποπτεύει τον όρμο του Διρού και την γύρω περιοχή και που εγγύτατα δεν εντοπίζεται μεγαλιθικός οικισμός (του οποίου ο συγκεκριμένος πύργος να αποτελούσε μονάδα), προτρέπει στον χαρακτηρισμό του σαν πύργο-παρατηρητήριο/φρυκτωρία και σαν τέτοιος κατέχει ξεχωριστή θέση στα μεγαλιθικά μνημεία της Μάνης.
 
Μια κατά προσέγγιση αναπαράσταση φαίνεται στο σχέδιο που ακολουθεί. 
 
(*) Στα κτίσματα με ξερολιθιά από μεγάλες πέτρες το ύψος εμπειρικά υπολογίζεται 3-4 φορές το πάχος για οίκισμα και 2-3 φορές το πάχος για τείχος.
 
 
 
 
 
Κατά προσέγγιση αναπαράσταση του Πύργαρου (τομή Β-Ν)
 
Η χρονολόγηση των μεγαλιθικών μνημείων στη Μάνη δεν είναι απόλυτα σαφής. Αναγωγή στα Υστεροελλαδικά χρόνια είναι πιθανή.
 
Το μνημείο πρέπει να προστατευθεί ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Τι ενεργειες εχουν γινει για να προστατευθει το μνημειο .

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.