ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  ΣΤΗ ΜΑΝΗ
 
 
ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  ΣΤΗ ΜΑΝΗ
 
ΜΟΝΟ ΑΝ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ
Όλοι έχουμε το ενδιαφέρον αλλά και τον προβληματισμό πως ο τόσο ωραίος και πολιτιστικά ιδιαίτερος τόπος μας ,η Μάνη με τους 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 116 της Πελοποννήσου και τους 810 της Ελλάδας,  πως χρήζει προστασίας και ανάδειξης. Καθένας συνεχίζοντας τη απαιτητική νοοτροπία του κρατισμού απαιτεί από τους άλλους να λύσουν τα προβλήματα. Στη περίπτωση της αειφόρου ανάπτυξη της Μάνης  χρειάζεται σκέψη, ευαισθησία, επιστημονικότητα και μεγαλοθυμία .
 Εκτιμούμε ότι καθένας θα καταθέσει την άποψή του για αυτό τον ιδιαίτερο πολιτιστικό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό τόπο.
Από ημερίδες που έχουν διοργανωθεί για τη Μάνη λίγες έχουν αναφερθεί τι θα γίνει αυτός ο τόπος. Όπως φαίνεται θα καταντήσουν ερείπια σωρό από πέτρες οι παλιοί παραδοσιακοί οικισμοί και θα αντικατασταθούν από σπίτια νεοελλήνων και νεομανιατων με αρχιτεκτονική πολιπολιτισμική ( Αλβανική Νησιώτικη,κ.λ.π.)
Σκέψεις για τη διατήρηση και Ζωντάνεμα των Παραδοσιακών οικισμών
Στη Μάνη λειτουργεί  μια ειδική ιστορία και ένας ιδιαίτερος ψυχισμός πάνω στη βάση της ιδιοκτησίας των Πύργων .
Επειδή ο Πύργος ήταν αμυντικό πολεμικό εργαλείο και το έχτιζε όλη η πατριά ,είναι κοινός ο πύργος πολλών απογόνων.
Επίσης δεν θέλουν να τον πουλήσουν η να τον μεταβιβάσουν σε κάποιο από τη γενιά τους που θα τον ήθελε διότι το θεωρούν υποτιμητικό.
Τέλος δεν αναλαμβάνουν την συντήρησή του διότι δεν συμφωνούν.
 
 
Έχοντας αυτά κατά νού, υπάρχουν οι εξής σκέψεις.
α) Να επέμβει το κράτος και να εφαρμόσει το νόμο περί απαλλοτριώσεων όπως γίνεται για τη διάνοιξη των δρόμων με κριτήρια τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν στη περιοχή, ως εθνική ανάγκη . Βέβαια να δοθούν χρονικά περιθώρια στους ιδιοκτήτες να το μελετήσουν για λύσεις με την θέλησή τους.
β) Η τοπική κοινωνία του δήμου και του οικισμού να ρίξει νερό στο κρασί της και να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να κατανοήσουν πως μέγιστη ανάγκη είναι να μη γκρεμιστεί ο οικισμός και να ξαναζωντανέψει.
γ) Η διευκόλυνση των αρχών της πολεοδομίας. του Ι.Κ.Α. κ.λ.π. με παροχές και επιδοτήσεις σε αυτούς που θέλουν να αναστηλώσουν τον Πύργο τους.
δ)Πέρα από τις όποιες διευκολύνσεις σημασία έχει να ζωντανέψουν οι οικισμοί και ζωντανεύουν όταν κατοικούνται διαρκώς, και αυτό μπορεί να  γίνει σταδιακά από την φιλοπατρία εκείνων που κάνουν επένδυση για τη χρήση τους σε ξενοδοχειακή μονάδα η καινούργια συμπληρωματική κατοικία με όλες τις προδιαγραφές αφού οριστούν τα ακριβή όρια των οικισμών για να μη αλλοιωθούν κατά το ελάχιστον.
Βέβαια υπάρχει και η πρόταση να μη χτίζονται κατοικίες εντός του παραδοσιακού οικισμού αλλά μόνο να συντηρούνται οι παλιές και η επέκταση της πόλης να γίνεται σε άλλη τοποθεσία ενιαία με αυστηρές προδιαγραφές.
ε) Ιδιαίτερα για τον οικισμό της Βάθειας ό οποίος  θεωρείται ο αντιπροσωπευτικότερος οικισμός μαζί με τους οικισμούς Αρεόπολης και Κοίτας, χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί Ιδιαιτέρου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να λειτουργήσουν ιδιαίτερες προδιαγραφές για να μη αλλοιωθούν. 
στ) Τέλος επειδή γνωρίζουμε πως η κινητήρια δύναμη είναι το ατομικό κίνητρο της φιλοδοξίας, , του κέρδους η και της υστεροφημίας πρέπει όλοι εμείς που μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός ,η ιστορία, η Ελλάδα ,η Μάνη να σκεφτούμε με προοπτική και δημιουργικά  αυτό το ανοιχτό μουσείο που είναι η Μάνη να μη μείνει νεκρός μουσειακός τόπος αλλά ζωντανός σε όλες τις εποχές του χρόνου και διηνεκώς.
 
manivoice.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.