Πως μαζεύουμε θαλασσινό αλάτι...

Πως μαζεύουμε θαλασσινό αλάτι...

Όσοι έχουν δοκιμάσει αυθεντικό θαλασσινό αλάτι στη σαλάτα τους, δεν το αλλάζουν με τίποτα !

 Καμιά σχέση με αυτό του εμπορίου.

Μπορούμε να βρούμε συσκευασμένο θαλασσινό αλάτι στα ράφια εξειδικευμένων καταστημάτων, αρκετές φορές όμως δεν ανταποκρίνεται πραγματικά το περιεχόμενο της συσκευασίας με αυτό που γράφει η ετικέτα...

Είναι λοιπόν πιο εύκολο και συνάμα πιο ασφαλές, να πάμε να μαζέψουμε...μόνοι μας το αλάτι που χρειαζόμαστε για την οικογένειά μας.

Πως το κάνουμε αυτό;

Με μια κουτάλα!

 Αρχικά θα πρέπει να βρούμε μια περιοχή όπου η θάλασσα είναι καθαρή.Κατά προτίμηση διαλέγουμε βραχώδης ακτές που βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Προσπαθούμε να βρούμε ακτές με  φυσικές  λακκούβες, το θαλασσινό νερό θα εγκλωβιστεί μέσα σε αυτές κατά την τελευταία θαλασσοταραχή και αργότερα με τη φυσική εξάτμιση  από τη ζέστη του ηλίου θα γίνει ...νόστιμο θαλασσινό αλατάκι από  μόνο του.

 Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε  και να το μαζέψουμε την κατάλληλη εποχή, από τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου είναι καλά, εξαρτάται βέβαια και από τον καιρό που θα κάνει...

Έτσι δημιουργούν  πολλούς κύκλους παραγωγής αλατιού όλο το καλοκαίρι.

 Καλό θα είναι λοιπόν προς αποφυγή παρεξηγήσεων...να ρωτήσετε πριν συλλέξετε τον κόπο κάποιου άλλου ανθρώπου, έτσι για την ηθική τάξη των πραγμάτων. 

Τα μόνα εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι μια κουτάλα με τρύπες και μια σακούλα  στην οποία θα ανοίξουμε μικρές τρυπούλες για να φεύγει το νερό.

Εναλλακτικά μια πάνινη τσάντα ή ακόμα καλύτερα ένα καλάθι είναι ότι πρέπει, θέλουμε να στραγγίζει το νερό, ώστε να πάρουμε μαζί μας μόνο το αλάτι.

 Προσπαθούμε να πάρουμε μόνο την κρούστα από αλάτι που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του νερού.

Καλύτερη ώρα για συλλογή είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Όχι μετά από βροχή, δυνατό αέρα  σε σκόνη ...Αφρικής ή θαλασσοταραχή, για ευνόητους λόγους...

Αφού λοιπόν έχουμε μαζέψει τον καρπό της φύσης και του κόπου μας και έχουμε φροντίσει να το μεταφέρουμε με στεγνό τρόπο στο σπίτι μας (στάζει θαλασσινό νερό από τις τρυπούλες όπου και  αν το έχουμε βάλει ) κάνουμε την πρώτη εκκαθάριση...

Αφαιρούμε ότι άλλο ξένο σώμα εντοπίσουμε μέσα στο αλάτι μας...

τοποθετούμε το "θησαυρό" μας μέσα σε ταψιά ή ανάλογα επίπεδα δοχεία και τα βάζουμε να κάνουν ..."ηλιοθεραπεία"...σκεπασμένα, για να μην έχουμε "ανεπιθύμητες" επισκέψεις.

 Τις πρώτες ημέρες το αλάτι μας είναι αρκετά υγρό...σιγά-σιγά όμως το νερό θα εξατμίζεται και θα γίνεται όλο και πιο στεγνό και πιο λευκό. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να το ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

Στο τέλος όταν θα έχει φύγει όλο το νερό, μπορούμε να το απλώσουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια πάνω σε ένα παλιό σεντόνι...

Ένας μύλος θα βοηθήσει στο "τρίψιμο" του αλατιού μας...

 

Διαβάστε περισσότερα στο όλα μέλι λάδι στη Μάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

http://manivoice.gr/content/πόσο-υπερέχει-το-μη-ραφιναρισμενο-θαλασσινό-αλάτι-από-το-κοινό

http://manivoice.gr/content/το-αλατι-πηγή-εσόδων-για-τη-μάνη

http://manivoice.gr/content/συλλέγουμε-κάπαρη-κρίταμο-και-αλάτι-στα-καλαμάκιαμε-το-μυαλό-στον-πρόγονο-νεάτερνταλ

http://manivoice.gr/content/αλατότοποι-στη-μέσα-και-έξω-μάνη-τεχνογνωσία-και-προοπτικές-διαχείρισης

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.