Πως εορτάζεται ο Άγιος Νικόλας στην Αρεόπολη.

Πως εορτάζεται ο Άγιος Νικόλας στην Αρεόπολη.
 Ο Άγιος Νικόλας Αρεόπολης βρίσκεται στη παλιά πόλη της Αρεόπολης στη θέση Τσαλαπιάνικα. Η περίοδος αυτή των εορτών λέγονται στη Μάνη τα Νικολο-Βάρβαρα. Χειμώνας,΄βροχές και μάζεμα των ελιών.
Ο Άγιος Νικόλας  τιμάται ιδιαίτερα από τους Τσαλαπιάνους.
 
 
 Από την προηγούμενη ημέρα μαζεύονται όλοι παιδιά και μεγάλοι και ετοιμάζουν την εκκλησία, Πλένουν και καθαρίζουν το δάπεδο ,στρώνουν τα χαλιά για να έχει ζέστη ,βράζουν το στάρι σε μεγάλο καζάνι, μαζέυουν λουλούδια από τα σπίτια και του κήπους,φτιάχνουν οι νοικοκυρές αρτους για την μνήμη και βοήθεια των οικογενειών τους. 
 
 
Στα κάνιστρα με το στάρι ζωγραφίζουν παραστάσεις όπως καράβια, σταυρούς ,αγίους, άγγυρες,επίσης στολίζουν την εκκλησία και τους γύρω δρόμους με λουλούδια και κλαδιά από φοίνικες.
Βέβαια όπως συνηθίζεται στη Αρεόπολη τα μεσάνυχτα, τις πρωϊνές ώρες γίνεται η περιφορά της εικόνας σε όλη την Αρεόπολη ψέλνοντας τροπάρια στη μνήμη του αγίου.
Η εκκλησια χτίστηκε το 1807  που το είχαν τάμα οι ναυτικοί Κουτσουλεριάνοι για να τους βοηθάει ο άγιος Νικόλας καθώς καιοι Μαυρομιχαλαίοι και όλοι οι Τσαλαπιάνοι με προσωπική εργασία.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.