Προστασία του σπιτιού και της οικογένειάς σας από τα Ποντίκια

Προστασία του σπιτιού και της οικογένειάς σας από τα Ποντίκια
 Η ύπαρξη ποντικών στο σπίτι σας είναι κάτι παραπάνω από μία απλή ενόχληση. Τα ποντίκια μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα όταν αυτά υπάρχουν σε χώρους όπως είναι η κουζίνα ή στους χώρους που παίζουν τα παιδιά.
Οι καταστροφές που προκαλούνται από τα τρωκτικά (τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στην περιουσία) είναι τεράστιες.
Το 20% των πυρκαγιών σε αγροτικές εγκαταστάσεις (φάρμες) της Αγγλίας οφείλονται σε βραχυκύκλωμα από μασημένα καλώδια.!
Ένας από τους λόγους που κάνει δύσκολο τον έλεγχο των τρωκτικών είναι η μεγάλη αναπαραγωγική τους ικανότητα. Ένας άλλος είναι η ευφυία τους.
 
Πώς θα καταλάβετε ότι υπάρχει ποντίκι
 
Ο πιο σαφής και εμφανής τρόπος για να καταλάβετε ότι στο χώρο υπάρχει ποντίκι, είναι τα αποχωρήματα. Οι «ακαθαρσίες» έχουν μήκος 3 έως 6 χιλιοστά όταν πρόκειται για το μικρό οικιακό ποντίκι και περίπου 12 έως 20 όταν πρόκειται για το ratus ratus.
Μην παραξενευτείτε αν τις ανακαλύψετε στα πιο απίθανα μέρη του σπιτιού. Μία χαρακτηριστική μυρωδιά από τα ούρα είναι επίσης αισθητή. Το ποντίκι μπορεί να αναρριχηθεί σε κάθετους και σχετικά λείους τοίχους, μπορεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, μπορεί να κολυμπήσει για να περάσει απέναντι. Μπορεί να περάσει από άνοιγμα όχι πιο μεγάλο από το πάχος ενός μολυβιού, όταν πρόκειται για mus musculus και για πάχος όσο ενός αντίχειρα, όταν πρόκειται για ratus. Πιθανώς να δείτε ακόμα σημάδια από τα δόντια του. Φαγωμένα καλώδια, χαρτόκουτα, ρούχα ή έπιπλα όπως και τα αποτυπώματα από τα πόδια και την ουρά σε σκονισμένα περάσματα δείχνουν παρουσία τρωκτικών στο σπίτι.
 
Πώς να κρατήσετε τα ποντίκια μακριά
 
Μία πρώτη αποτρεπτική ενέργεια ενάντια σε μία προσβολή από ποντίκια είναι να προφυλάξετε, με τις απαραίτητες μονώσεις, την οικίας σας. Ο σκελετός των ποντικών είναι μαλακός και τους επιτρέπει να εισχωρούν από τρύπες όπου εισχωρεί ακόμα και ενά μολύβι. Είναι σημαντικό να σφραγίσετε όλες τις τρύπες και τα κενά με τον εξωτερικό χώρο και να τοποθετήσετε βούρτσες μόνωσης περιμετρικά από τις πόρτες.
 
Είναι σημαντικό να μην προσελκύετε τα ποντίκια με τρόφιμα - αποθηκεύετε, όσο το δυνατό, τα τρόφιμα σε πλαστικά η μεταλλικά δοχεία και καθαρίζετε τακτικά κάτω από τις κουζίνες, τα ψυγεία και τα ντουλάπια.
 
Οι συσκευές παραγωγής απωθητικών υπερήχων λειτουργούν με την εκπομπή ενοχλητικών ήχων για τα ποντίκια, που όμως δεν είναι ενοχλητικοί για τον άνθρωπο. Αυτές οι συσκευές μπορούν να βοηθήσουν πρωταρχικά στην αντιμετώπιση και την είσοδο των ποντικών στο εσωτερικό της οικίας, όμως δεν τις προτείνουμε για υπάρχουσες προσβολές, καθώς τα ποντίκια σύντομα συνηθίζουν τους υπέρηχους.
 
Πώς θα απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο
 
Οι πιο απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, είναι οι παρακάτω:
 
•  1. Καθαριότητα:
«Η καθαριότητα είναι μισή «αρχοντιά» λέει η σοφή παροιμία και έχει απόλυτο δίκαιο. 
Δεν χρειάζεται να τα «προσκαλούμε» αφήνοντας φαγητά ή υπολείμματα τροφών εκτεθειμένα.
 
•  2. Πάρτε «κυνηγούς»:
Η πιο «οικολογική» λύση, είναι οι... γάτες. Θα πρέπει όμως, οπωσδήποτε, να έχουν εμβολιαστεί απέναντι στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ποντίκια, αλλιώς δεν θα σας προστατέψουν και θα πάνε αδικοχαμένες.
 
•  3. Φάκες:
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάκες με δόλωμα λίγο τυρί ή ένα κομματάκι από ώριμο ροδάκινο. 
 
•  4. Ταμπλέτες:
Οι ταμπλέτες ή άλλα σκευάσματα μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα τοξικά όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για τυχών οικόσιτα ζώα ή πουλιά που μπορεί να έχετε στο σπίτι. 
 
•  5. Ποντικοπαγίδες:
Τοποθετήστε ποντικοπαγίδες μέσα στα ντουλάπια (όπως σε αυτά που βρίσκονται κάτω από τον νεροχύτη) ή στους θάμνους στον κήπο. Έχετε υπόψη σας ότι τα ποντίκια συνηθίζουν να κάνουν φωλιές ακόμη και στους κορμούς των φοινικοειδών.
 
•  6. «Κεράστε τα» καφεδάκι:
Η μυρωδιά του ελληνικού καφέ που τοποθετείται σε ρηχά πιατάκια σε αρκετά σημεία του σπιτιού, απωθεί με οικολογικό τρόπο τα βλαβερά τρωκτικά.
 
•  7. Ηλεκτρικές απωθητικές συσκευές υπερήχων:
Για τα τρωκτικά αλλά και τα ιπτάμενα έντομα κυκλοφορούν στο εμπόριο μικρές ηλεκτρικές απωθητικές συσκευές υπερήχων. Πολύ απλά μπαίνουν στην πρίζα και εκπέμποντας υπερήχους τα ενοχλητικά ζώα απομακρύνονται. Επειδή αυτές οι συσκευές καλύπτουν συγκεκριμένη εμβέλεια τετραγωνικών πρέπει να προμηθευτεί κανείς, αν έχει μεγάλο σπίτι δύο ή περισσότερες συσκευές.
 
•  8. Ρινίσματα σιδήρου:
Ένωσε με ζυμάρι ρινίσματα σιδήρου και όσα το φάνε πεθαίνουν.
 
•  9. Πικροδάφνες:
Βρείτε τις τρύπες των φωλιών τους και βουλώστε τες με κλαδιά από πικροδάφνες, (προσοχή είναι δηλητηριώδης). Τα ποντίκια για να βγούνε έξω από τη φωλιά τους θα τα φάνε και έτσι ψοφούν.
 
Για τα ποντίκια στο σπίτι
 
Επειδή στο σπίτι δεν θέλουμε να ψοφήσουν τα ποντίκια χωρίς να ξέρουμε που είναι, λόγο της αποσύνθεσης, η καλύτερη οικολογική λύση είναι οι παγίδες με κόλλα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες παγίδες με κόλα, αλλά και ειδική κόλλα που δεν ξεραίνεται και μπορούμε να αλείψουμε μια σανίδα, ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια - παγίδα.
Στη μέση της παγίδας, θα χρησιμοποιήσουμε μια ελκυστική τροφή για ποντίκια όπως: σπόρους από καλαμπόκι, σιτάρι, λάδι και ζυμάρι. 
Το ποντίκι θα πιαστεί εκεί ζωντανό, κι έτσι θα το απομακρύνουμε μετά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι πρέπει να φοράμε γάντια, λόγου ότι τα ποντίκια έχουν πολύ καλή όσφρηση και αν μυριστούν την ανθρώπινη μυρωδιά δεν πρόκειται να πλησιάσουν την παγίδα. Τοποθετήστε αρκετές παγίδες στα μέρη που έχετε υποψία ότι περνούν ή βλέπετε περιττώματα τους.
 
Για τα ποντίκια στον κήπο
 
•  1. Φτιάξτε μια ζώνη περιμετρικά του κήπου σας με θειάφι. Τα ποντίκια δεν πρόκειται να περάσουν μέσα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.
 
•  2. Τοποθετήστε ναφθαλίνη μέσα σε ένα δοχείο με νερό και ανακατέψτε. Σκεπάστε το με ένα κάλυμμα, για να μην μπορούν να πλησιάσουν άλλα ζώα και συμπληρώνετε με νερό πριν εξατμιστεί. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης ενοχλεί και απωθεί τα ποντίκια.
 
•  3. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε φυτεύοντας σαμπούκο περιμετρικά του κήπου ή του σπιτιού σας ή τρίβοντας φύλλα σαμπούκου και ψεκάζοντας με ένα διάλυμα, εκεί που δεν θέλετε να περνούν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.
 
•  4. Αν όλα τα προηγούμενα αποτύχουν, θα έχετε πέσει σε «περίπτωση» ποντικιών, τότε η τελευταία λύση είναι το ποντικοφάρμακο.
Ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία τοποθετούμε τα δολώματα και περιμένουμε. 
Το σημαντικό είναι, να βρούμε το δόλωμα που προτιμούν, ώστε να το φάνε.
Το δηλητήριο θα δουλέψει και οι ποντικοί θα ψοφήσουν μετά από δύο ή τρεις μέρες, έτσι ώστε οι ποντικοί να μην καταλάβουν γιατί κάποιοι ψοφούν γιατί τότε δεν θα πλησιάζουν πλέον το δόλωμα.
Ενδεχομένως πριν ψοφήσουν να τους βρούμε ζαλισμένους καθώς αναζητούν νερό.
Συνεχίζουμε να τοποθετούμε δολώματα όσο βλέπουμε ότι το τρώνε. Αν σταματήσουν να τρώνε, καλού - κακού δοκιμάζουμε και κάποιο άλλο δόλωμα, μήπως και το καταλάβανε.
 
Και προσοχή: αποφεύγουμε να πιάνουμε τα δολώματα με γυμνά χέρια, γιατί μας «παίρνουν μυρωδιά» οι ποντικοί και τα αποφεύγουν. 
 
Πηγές: faghta-giagias.blogspot.com, apaxapolymansi.gr
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.