Πράσινα ξενοδοχεία και γιατί να στραφούμε στον αειφόρο τουρισμό;

 
Πράσινα ξενοδοχεία και γιατί να στραφούμε στον αειφόρο τουρισμό; 
του Γιάννη Κατσουλέα Μηχανικού 
 
 
 
Ο τουρισμός είναι πολύτιμος και στηρίζει την οικονομία της χώρας.
 
Ο τουρίστες δεν έρχονται μόνο για ξεκούραση και ανανέωση αλλά  και για να απολαύσουν την φύση και το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης του τουρισμού όπως η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών, η αλλοίωση των οικοσυστημάτων κ.α. είναι πλέον προφανής. 
Ο τουρισμός είναι ο τομέας που θα πρέπει να συμβάλει στην εξοικονόμηση των πόρων και την προστασία της φύσης και όχι στην καταστροφή της. Ο στόχος του αειφόρου τουρισμού είναι να δοθεί η δυνατότητα της βιώσιμης ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση, και έτσι αποφεύγονται οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στην ευημερία των τοπικών πληθυσμών και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων. 
  
Γιατί να στραφούμε σε φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία; 
 
Γιατί απλά είναι ανάγκη ,είναι και της μόδας! Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ξενοδοχείων που  εφαρμόζουν περιβαλλοντική πολιτική στο εξωτερικό όλο και αυξάνει, ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων όπως η Jury’s Inn hotels στην μεγάλη Βρετανία. Γιατί τα Πράσινα ξενοδοχεία εκτός του ότι εξοικονομούν χρήματα στον ιδιοκτήτη, εξοικονομούν φυσικούς πόρους στον πλανήτη ενισχύοντας την βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα προωθούν την περιβαλλοντική συνείδηση στους φιλοξενούμενους. Τέλος γιατί υπάρχουν τουρίστες που είναι "περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι" εφαρμόζοντας απλές πρακτικές εξοικονόμησης στην καθημερινότητα και που θέλουν όταν ταξιδεύουν να τους δίνεται η ίδια δυνατότητα εφαρμογής των πιστεύω τους. Η Green Seal, ένας οργανισμός που πιστοποιεί τις περιβαλλοντικές πολιτικές ποικίλων επιχειρήσεων, διεξήγαγε έρευνα πριν από λίγα χρόνια διαπιστώνοντας ότι κατά μέσο όρο ένα ξενοδοχείο 150-δωμάτιων καταναλώνει ενέργεια  σε μία εβδομάδα, όσο 1004 νοικοκυριά σε ένα χρόνο!  Ο βασικός λόγος είναι ότι οι άνθρωποι στις κατοικίες τους έχουν επίγνωση του κόστους του νερού και της ενέργειας, στα ξενοδοχεία η αυξημένη κατανάλωση δεν έχει καμία επίδραση στην τιμή. Η δυνατότητα της αυξημένης κατανάλωσης είναι απόλυτα συνυφασμένη με την παροχή υπηρεσιών και την πολυτέλεια.
 
Μπορούμε όμως να έχουμε την πολυτέλεια ενός ξενοδοχείου αλλά χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον; 
 
Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες π.χ. αποταμίευσης νερού που μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, καταναλώνουν το ένα πέμπτο του νερού ανά φιλοξενούμενο σε σχέση με ξενοδοχεία που δεν χρησιμοποιούν και το σημαντικότερο είναι ότι οι φιλοξενούμενοι δεν παρατηρούν καμία διαφορά στα επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας. Αυτές οι συσκευές εκτός του ότι συμβάλλουν στην μείωση του νερού συμβάλλουν και στην μείωση της ενέργειας για θέρμανση νερού. Τα Πράσινα Ξενοδοχεία επιδεικνύουν καθημερινά ότι οι περιβαλλοντικοί και οικονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα. 
 
 
Υπάρχουν παραδείγματα πράσινων ξενοδοχείων που έχουν πετύχει να είναι πραγματικά πράσινα; 
  
Το ξενοδοχείο Jury's Inn στην Γλασκόβη, χτίστηκε το 2003 και είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή στη Σκωτία. Είναι ένα σύγχρονο κτίριο με 321 δωμάτια που ακολουθήθηκαν αυστηρές αρχές θερμομόνωσης, τριπλά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αυξημένης ενεργειακής απόδοσης. Παρόλα αυτά με την λειτουργία του παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και νερού. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας προσπάθειας εξοικονόμησης φυσικών πόρων από τους manager και το προσωπικό του ξενοδοχείου με κυρίως απλές μεθόδους. Η πρωτόγνωρη περιβαλλοντική συνείδηση και η εφαρμογή απλών βημάτων εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και ανακύκλωσης το έκαναν να ξεχωρίσει. Οι μέθοδοι που ακλούθησαν εφαρμόστηκαν σταδιακά,  με την λειτουργία του ξενοδοχείου εντοπίζονταν τα κρίσιμα σημεία, που συνέβαλλαν στην αυξημένη κατανάλωση φυσικών πόρων, κυρίως με την τοποθέτηση μετρητών ενέργειας και νερού. 
 
Με ποιές μεθόδους μπορεί ένα ξενοδοχείο να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων; 
 
Ας δούμε αναλυτικά τις μεθόδους εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας που μπορούν να εγαρμοστούν: 
Συνεχής ενημέρωση και προτροπή του προσωπικού για  εξοικονόμηση. Για παράδειγμα στα συνεργεία καθαρισμού επιτρέπεται μόνο μία φορά να τραβάνε το καζανάκι για τον καθαρισμό της τουαλέτας.
Ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση μειώνουν έως και 60% την κατανάλωση ενέργειας .
Ηλεκτρονικές συσκευές με πιστοποιημένη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. 
Τακτική συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων. 
Εγκατάσταση θερμοστατών στα δωμάτια και αυτονομία θέρμανσης ή κλιματισμού. 
Ρύθμιση θερμοσίφωνα στους 50οC (αντί για τους 60οC), του κλιματιστικού στους 26οC βαθμούς το καλοκαίρι και στους 20οC βαθμούς το χειμώνα .
Κλείσιμο των συσκευών από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF και όχι από το τηλεχειριστήριο, δηλαδή Stand-by) κυρίως αυτών που χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους. 
Λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (εξασφάλιση 8-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες καθώς και 4-5 φορές λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. 
Αισθητήρες φώτων σε όλους τους διαδρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους. 
Χρήση καρτών (key card) για τον έλεγχο του φωτισμού και κλιματισμού. 
Χρήση ροοστατών στα φωτιστικά έτσι ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδοo φωτεινότητας του χώρου και να αποφεύγεται η σπατάλη. 
Αισθητήρες σε όλες τις βρύσες για αυτόματο κλείσιμο. Μια ανοιχτή βρύση καταναλώνει 9 λίτρα νερό το λεπτό.(πλύσιμο πιάτων βούρτσισμα δοντιών κ.λ.π.) 
Τοποθετώντας μετρητές κατανάλωσης νερού σε όλο το κτίριο έτσι ώστε να επισκευάζεται αμέσως η παραμικρή διαρροή. Μια σταγόνα το δευτερόλεπτο κοστίζει πάνω από 4 λίτρα  την ημέρα ή αλλιώς 1500 λίτρα ετησίως! 
Καζανάκια με μηχανισμό διπλής ροής νερού 
Συσκευές μετατοπίσεως νερού (hippo bags). Η αντικατάσταση όλων των καζανακίων ενός ξενοδοχείου με νέας τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ακριβή γι’ αυτό υπάρχουν ειδικές σακούλες που τοποθετούνται μέσα στο καζανάκι μετατοπίζοντας σημαντικές ποσότητες νερού. Ακόμα και η τοποθέτηση ενός μπουκαλιού μέσα στο καζανάκι κάνει την ίδια δουλειά, υπολογίζεται ότι εξοικονομείται περίπου ένα 10 τοις εκατό νερού.
Τηλέφωνα ντους και βρύσες ψεκασμού νερού με ποσοστά αέρα, εξοικονομούν 12 και 65 λίτρων ανά ημέρα. Το νερό τρέχει με ποσοστά αέρα έτσι ώστε να μειώνει την κατανάλωση του νερού. 
Συλλογή βρόχινου νερού για το πότισμα του κήπου 
Ανακύκλωση σε γυαλί, μαγειρικό λάδι, χαρτί, πλαστικά και μπαταρίες. Στέλνοντας στερεά απόβλητα σε εταιρείες ανακύκλωσης εξοικονομούν χρήματα. 
Ενημέρωση των επισκεπτών με τις μεθόδους εξοικονόμησης και δυνατότητα επιλογής των υπηρεσιών καθαρισμού και αλλαγής σεντονιών και πετσετών σας να μην γίνονται κάθε μέρα. Έτσι ώστε να εξοικονομείται νερό και ενέργεια ακόμα και  από το πλύσιμο πετσετών και σεντονιών. 
 
Τι ισχύει στην Ελλάδα;
 
Στην Ελλάδα: Ο ξενοδοχειακός τομέας χαρακτηρίζεται ως αρκετά ενεργοβόρος καθώς τα απαιτούμενα επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οι τομείς που καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια είναι αυτοί της θέρμανσης και κλιματισμού, της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, του φωτισμού και  των μαγειρείων.
Τι πρέπει να λάβει υπόψη του ένας ξενοδόχος ώστε το ξενοδοχείο του να γίνει πράσινο;  
Αρχικά οι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την κατασκευή ενός ξενοδοχείου είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ικανός να βοηθήσει στην εκμετάλλευση της φυσικής θέσης και την εξοικονόμηση πόρων με απόλυτο σεβασμό στην αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόταση είναι τα μικρά μεγέθη και λιτά σχήματα κτιρίων επηρεασμένα από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου. Αν βεβαίως  το ξενοδοχείο υπάρχει μπορούν να εφαρμοστούν οι τρόποι που αναφέρω παραπάνω και επιπλέον κατάλληλη θερμομόνωση (που είναι η βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη), σκίαστρα, τέντες ή τις περσίδες τη θερινή περίοδο κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό, αύξηση της φύτευσης, σύνδεση πλυντηρίου ρούχων και πιάτων με τον ηλιακό θερμοσίφωνα για την παροχή ζεστού νερού, εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμική ενέργεια και βιομάζα κλπ. 
 
Με ποιούς τρόπους μπορεί να γίνει εξοικονόμηση νερού και πόρων;
 
Ενδεικτικοί μέθοδοι εξοικονόμησης νερού είναι: 
Αισθητήρες σε όλες τις βρύσες για αυτόματο κλείσιμο, μετρητές κατανάλωσης νερού σε όλο το κτίριο, καζανάκια με μηχανισμό διπλής ροής νερού, καζανάκια χαμηλής ροής, συσκευές μετατοπίσεως νερού στα καζανάκια, τηλέφωνα ντους χαμηλής ροής νερού και τηλέφωνα ντους νερού με ποσοστά αέρα, βιολογικός καθαρισμός και επανάχρηση νερού, συλλογή βρόχινου νερού και συστήματα βιολογικού καθαρισμού. 
Ενδεικτικοί  μέθοδοι εξοικονόμησης πόρων: 
Ανακύκλωση σε γυαλί, μαγειρικό λάδι, χαρτί, πλαστικά, μπαταρίες κ.α. 
 
 Τι προβλέπεται για την Ελλάδα; 
  
Δειλά δειλά ξεκινάει η εφαρμογή εξοικονόμησης πόρων στον ξενοδοχειακό τομέα και στην Ελλάδα. Κατάλληλα κίνητρα για «πράσινα» ξενοδοχεία θα είναι οι επιδοτήσεις και η βράβευση τους με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Ο φιλοπεριβαλλοντικός τουρισμός αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ανάγκη να ακολουθήσει φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με δεδομένες τις κλιματικές αλλαγές που ήδη επηρεάζουν και τη χώρα μας.
Στην Ελλάδα πολλές πράσινες αλλαγές είναι επιδοτούμενες. Oι ξενοδοχειακές μονάδες, που χρησιμοποιούν νέες μορφές ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, έχουν πρόσθετα πλεονεκτήματα στις επενδυτικές ενισχύσεις που δίνονται από τον αναπτυξιακό.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.