Πολυτελή ξενώνα σχεδιάζει να κάνει σύντομα το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ το Μουσείο Μπενάκη.

Πολυτελή ξενώνα σχεδιάζει να κάνει σύντομα το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ το Μουσείο Μπενάκη.
 
Πολυτελή ξενώνα σχεδιάζει να κάνει σύντομα το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ το Μουσείο Μπενάκη.
 
Σε ξενώνα φιλοξενίας υψηλών προσώπων- που θα φιλοξενεί το μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα -φιλοδοξεί να μετατρέψει ο δραστήριος αυτός οργανισμός το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ,σύμφωνα με την επιθυμία του διακεκριμένου συγγραφέα
Η κατοικία με τον περιβάλλοντα χώρο της, συγκεντρώνει όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε  να αποτελέσει έναν ξενώνα που θα φιλοξενούνται διακεκριμένες προσωπικότητες, μετατρέποντάς τους σε διαφημιστές της Μάνης και της Ελλάδας. 
Κατά τη διάρκεια που η κατοικία δεν θα διατίθεται σε προσκεκλημένους του ιδρύματος θα ενοικιάζεται ως πολυτελές κατάλυμα σε όποιον το επιθυμεί.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι όπως είναι γνωστό, ο διάσημος ταξιδιωτικός συγγραφέας που η βασίλισσα της μεγάλης Βρετανίας έχρισε ιππότη για το έργο του, δεν είχε παιδιά και έτσι ο άμεσος κληρονόμος ήταν ένας ανιψιός.
 
 
Ο ανιψιός κλήθηκε από το ζεύγος Φερμορ στη Καρδαμύλη και από 'τι λενε οι πληροφορίες η συμπεριφορά του ήταν λίγο … μπλαζέ για τον τόπο και την κατοικία που ο Λι Φέρμορ λάτρεψε.¨
Ετσι ο Σερ Πάτρικ ή κυρ Μιχάλης όπως τον αποκαλούσαν οι ντόπιοι,αποφάσισε να δωρίσει τη κατοικία στο πολύ αξιόλογο και δραστήριο Ίδρυμα Μπενάκη.
Ο ανιψιός βέβαια αργότερα, όταν έμαθε την αξία της κατοικίας και των συμπαρομαρτούντων προσπάθησε να ακυρώσει τη διαθήκη δικαστικά διεκδικώντας την (νόμιμο μοίρα) όπως λένε οι νομικοί, ήταν όμως πολύ αργά γι' αυτόν . 
Ο μεγάλος φιλέλληνας σκέφτηκε και στα στερνά την αγαπημένη του Μάνη, δεδομένου η φιλοξενία "βαρύγδουπων ονομάτων" θα αποτελέσει αμφίδρομο πόλο έλξης για τη περιοχή και τη χώρα γενικότερα. 
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ άλλωστε, ήταν περισσότερο Καρδαμυλίτης και λιγότερο Εγγλέζος• ένας καθαρόαιμος δηλαδή Μανιάτης, ένας πραγματικός Έλληνας, ένας πατριώτης.
Αυτή ακριβώς η αγάπη φαίνεται και από την απόφασή να κληροδοτήσει το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη, έναν πνευματικό οργανισμό ταγμένο στην υπηρεσία του τόπου μας… θα παραμένουν ζωντανά τα ίχνη των βημάτων του στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, στην Αττική και τη Ρούμελη. Όπως ζωντανές θα παραμένουν οι αφηγήσεις των βιβλίων του, οι αναμνήσεις όσων τον έζησαν από κοντά, οι ιστορικές καταθέσεις του στους βωμούς της ελευθερίας, οι αύρες μιας προσωπικότητας συναρπαστικής.
 
 
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
 
O Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ απεβίωσε στις 10 Ιουνίου του 2011, σε ηλικία 96 ετών, στο Dumbleton της Αγγλίας. Για πολλά χρόνια ζούσε στη Μεσσηνιακή Μάνη, σε σπίτι που κατασκεύασε ο ίδιος σε σχέδια του Νίκου Χατζημιχάλη, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Άγγελο Δεληβορριά(διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη) και είχε επαφές με την Ειρήνη Καλλιγά (επικεφαλής του Ιδρύματος) αλλά και τον ίδιο τον Αντώνη Μπενάκη. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που ο Πάτρικ Λι Φέρμορ διάλεξε εν ζωή να δωρίσει το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη. Έτσι, είχε συμφωνηθεί από τον δωρητή και το Μουσείο ότι το σπίτι θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εργαστούν μερικούς μήνες. Παράλληλα για ορισμένα χρονικά διαστήματα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Μόλις λοιπόν ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου και πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του σπιτιού, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη θα γνωστοποιήσει τους τρόπους λειτουργίας του χώρου.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.