Παστέλι Καλαματιανό: Πλούσια πηγή βιταμινών

Συνταγή για να φτιάξετε παστέλι στο σπίτι
 
Φημισμένο παραδοσιακό γλύκισμα της Μεσσηνίας, το παστέλι, με τις εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, χάρη στο σουσάμι και το μέλι που περιέχει, ήταν ήδη γνωστό την εποχή του Ηροδότου και μάλιστα αναφέρεται σαν ένα γλύκισμα τονωτικό. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η σεσαμίνη, έχει θαυματουργές ιδιότητες που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, αλλά και την εξάντληση, την αϋπνία και… τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Μελάτο σκέτο, μελάτο αμυγδάλου ή παραδοσιακό, το παστέλι είναι το πιο μεσσηνιακό γλύκισμα και φημίζεται για τα αγνά και υγιεινά υλικά, αλλά και τη νοστιμιά του.
 
 
ΥΛΙΚΑ
3 φλυτζ. σουσάμι
3 φλυτζ.μέλι
2 φλυτζ.ζάχαρη
1 φλυτζ.φυστίκι
1/2 φλυτζ. παξιμάδι τριμμένο
1 φλυτζ. για το πασπάλισμα
1/2 φλυτζ.ανθόνερο
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, 2 1/2 φλυτζάνια νερό και τα βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Θα δείτε ότι το σιρόπι έχει δέσει καλά, αν ρίξετε λίγο μέσα σε ένα ποτήρι νερό και δεν διαλυθεί αλλά σχηματίζει κόμπους. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
 
Σωτάρετε σε ένα τηγάνι το σουσάμι, μέχρι να ροδίσει και το βάζετε σε μια λεκάνη.Προσθέτετε το φυστίκι, το παξιμάδι, τα ρίχνετε μαζί με το σουσάμι στην κατσαρόλα και ανακαττεύετε. Βρέχετε μια επίπεδη επιφάνεια με ανθόνερο, πασπαλίζετε με σουσάμι και ρίχνετε το μείγμα.
 
Το απλώνετε και ισιώνετε την επιφάνεια, με ενα κουτάλι βουτηγμένο στο ανθόνερο για να μην κολάει. Πασπαλίζετε με σουσάμι, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια. Πρέπει να ειναι λεπτό στο πάχος. 
 
Λίγα μυστικά ακόμα
Όσο περισσότερο τα δουλεύεις με το λάδι, τόσο πιο νόστιμα και γυαλιστερά θα γίνουν. Το μυστικό ειναι στο χρόνο που θα βράσει το μέλι για να μη ζαχαρώσει και πετρώσει.
 
 
Πηγή: omorfataxidia23.blogspot.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.