Ο Χόνδρος

Ο Χόνδρος
Ο χόνδρος είναι ένα φαγητό που γίνεται στους γάμους, σε πανηγύρια ή σε γιορτές.
 
 
Φτιάχνεται από τον καρπό του σταριού, τον οποίο κόβουμε με τον χειροκίνητο μύλο από μυλόπετρες, έτσι ώστε να κόβεται ο σπόρος σε 3-5 κομμάτια και όχι να γίνεται αλεύρι.
Αυτό το προϊόν το βράζουν μέσα σε μεγάλα καζάνια γιατί είναι πολλοί οι καλεσμένοι που θα φάνε.
Ο χόνδρος προσφέρεται με γαρνιτούρα, μια μεγάλη κουτάλα από «λείο». Το λείο είναι κομματάκια συκώτι, άντερα, κρέας με σάλτσα.
 
Συνήθως γινόταν σε γάμους ως η πιο χαρούμενη γιορτή που κρατούσε μέρες.
 
Όταν τον άλεθαν έλεγαν ανάλογα τραγούδια, όπως:
 
Άλεθε μύλε άλεθε, να μεράσουμε με φουρτουρένια πιάτια.
 
Καλορίζικα με καλή τύχη στα ανύπαντρα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.