Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων με απλά λόγια και σκίτσα

Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων με απλά λόγια και σκίτσα
 
To μεγαλύτερο από τα τέσσερα τεμάχια του υπολογιστή που διασώθηκαν. Πρόκειται για τεμάχιο Α, εμπρός όψη (αριστερά) και πίσω όψη (δεξιά).
 
Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων με απλά λόγια και σκίτσα
 
Η θάλασσα κρύβει στα ανήλιαγα βάθη της μεγάλα μυστικά. Αυτό θα σκέφτονταν οι σφουγγαράδες από την Σύμη , που στα 1901 ανακάλυψαν το ναυάγιο στα ανοικτά του μικρού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ Πελοπονήσου και Κρήτης. Και αληθινά είχαν ανακαλύψει ένα θησαυρό. Ανάμεσα στα αντικείμενα που ήρθαν στο φως ήταν ένα σύνολο πλακών, γραναζιών και μικρών τροχών,  μισοφαγωμένων από την αρμύρα της θάλασσας. Ένα αινιγματικό αντικείμενο που ανάτρεπε όσα πίστευαν οι ιστορικοί για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην αρχαιότητα.
         
Αν διαβάσατε πότε για τα ρολόγια και την ιστορία τους, θα γνωρίζετε  ότι τα πρώτα μηχανικά ρολόγια , με γρανάζια και οδοντωτούς τροχούς, κατασκευάστηκε γύρω στα 1000 μ. Χ.Πριν από την χρονολογία αυτή υπήρχαν απλά ρολόγια , με υποτυπώδεις μηχανισμούς , όπως οι κλεψύδρες, τα ηλιακά ρολόγια κ.λ.π. Η ανακάλυψη όμως του υπολογιστή ανάτρεψε την πιο πάνω άποψη. Γιατί οι δύτες δεν είχαν ανακαλύψει ένα απλό ρολόι, αλλά ένα μοναδικό εύρημα που δεν έχει ποτέ βρεθεί ξανά στον κόσμο και του οποίου η αξία , επιστημονική και ιστορική , είναι τεράστια.
         
Για 20 ολόκληρα χρόνια , από το 1955 μέχρι το 1975 , Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες εξέταζαν τον υπολογιστή και θαύμαζαν την τελειότητα της κατασκευής του. 27 διαφορετικά γρανάζια , μικρά και μεγάλα , συνδεδεμένα με οδοντωτούς τροχούς συγκροτούσαν ένα μηχανισμό που η λειτουργία του άγγιζε την τελειότητα. Μια χειρολαβή μπορούσε να θέσει σε κίνηση τα γρανάζια , που μέσω των οδοντωτών τους τροχών έκαναν το σύστημα να λειτουργεί με τελειότητα. Οι κατασκευαστές του οργάνου είχαν θέσει σε εφαρμογή ένα εκπληκτικό σχέδιο , που ακόμα και η αντιγραφή του στο χαρτί δείχνει άριστη γνώση της μηχανικής και της γεωμετρίας. Η ακρίβεια της λειτουργίας του ξεπερνούσε τουλάχιστον 1000 χρόνια την εποχή του. Ο Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις , ειδικός στους ωρολογιακούς μηχανισμούς της αρχαιότητας , αναφέρει ότι ο υπολογιστής ( βλέπε πρώτο σχέδιο) αποτελεί τον πιο πολύπλοκο μηχανισμό που δημιουργήθηκε στον κόσμο, τουλάχιστον ως το 1200 μ.Χ. 
 
Σχέδια του υπολογιστή των Αντικυθήρων που σχεδίασε ο Βρετανός επιστήμονας Σόλα Πράϊς το 1955.
 
         
Ποια όμως ήταν η χρησιμότητα του υπολογιστή ; Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως ήταν ένα αστρονομικό όργανο μεγάλης ακρίβειας. Με αυτό υπολόγιζαν τις φάσεις της Σελήνης, τις κινήσεις της γης και του ήλιου και έκαναν υπολογισμούς. Δεν αποκλείεται να πρόβλεπαν τις εκλείψεις του ήλιου και της Σελήνης, να μετρούσαν τον χρόνο ανάμεσα στις ισημερίες και τα ηλιοστάσια, να μετρούσαν την αέναη ροή του χρόνου......
         
Ποιοί όμως κατασκεύασαν τον μηχανισμό και πόσο αρχαίος είναι ; Ο Πράις σε συνεργασία με το ίδρυμα πυρηνικών ερευνών «Δημόκριτος» χρονολόγησε το εύρημα με την μέθοδο του άνθρακα 14 , που έδειξε ότι πρέπει να κατασκευάστηκε μεταξύ του 95 και του 65 π.Χ. Είναι πιθανόν να δημιουργήθηκε στην σχολή του Ποσειδώνιου στην Ρόδο. Ο τελευταίος διατηρούσε σχολή στο νησί αυτό , και είχε την φήμη μεγάλου αστρονόμου , γεωγράφου , φυσικού και φιλόσοφου. Έγραψε 26 έργα που δυστυχώς δεν διασώθηκαν.
 
 
Ο Ντέρεκ ντε Σόλα Πράας με ένα από τα δυο αντίγραφα του υπολογιστή των Αντικυθήρων, του οποίου το περίβλημα είναι από διαφανές πλεξιγκλάς. Ένα δεύτερο αντίγραφο του μηχανισμού εδώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.         
Αν καμιά φορά πάτε στην Αθήνα ,περάστε από το Εθνικό Μουσείο . Εκεί βρίσκεται ένα από τα 2 αντίγραφα του υπολογιστή των Αντικυθήρων , που κατασκεύασε ο Πράις και δώρισε στην Ελλάδα. Το πρωτότυπο , στην αρχική του μορφή όπως κατασκευάστηκε πριν 2100 χρόνια πρέπει να είχε την μορφή που φαίνεται στο σχήμα β .Στο μουσείο μπορείτε να δείτε 3 τμήματα του αρχικού μηχανισμού , που έχουν συντηρηθεί και κοσμούν τις βιτρίνες. Φαίνονται τα κατάλοιπα των τροχών και οι θέσεις όπου εφάρμοζαν τα καρφιά που συγκροτούσαν τον μηχανισμό. Παρ’ όλα τα χρόνια και την σκουριά που συσσωρεύτηκε , δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την αριστοτεχνική σύλληψη και κατασκευή του....
       
Τελειώνοντας τον σημερινό μας περίπατο στα μονοπάτια της αρχαιοελληνικής μας κληρονομιάς , δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την περηφάνια μας που είμαστε οι κληρονόμοι ενός τόσο μεγάλου πολιτισμού , και την ελπίδα ότι θα σταθούμε αντάξιοι του.
 
Μιχάλης Α. Πόλης
 

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Δεν υπαρχουν χαρακτικες ενδειξεις στον υπολογιστη, οτι ειναι ελληνικης η ρωμαικης κατασκευης. Ο τοπος ευρεσης σε τετοια "διεθνη" υδατα δεν ειναι ενδειξη προελευσης η προορισμου του πλοιου. Δεν μπορουμε να γνωριζουμε που και απο ποιους χρησιμοποιηθει. Ομως εξοχως αξιολογη συσκευη.

Υποβλήθηκε από desmospublisher στις .

Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.Ο Μηχανισμός μελετήθηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη, ο οποίος στις 17 Μαΐου 1902 πρόσεξε ότι ένα από τα πέτρινα τεμάχιά του είχε ένα ενσωματωμένο οδοντωτό. Έτσι, θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια.Καθοριστική στην αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι η συμβολή του βρετανού καθηγητή της ιστορίας της επιστήμης Ντέρεκ Τζον Ντε Σόλλα Πράις (1922-1983), που ξεκίνησε μ' ένα άρθρο του το 1959 στο περιοδικό Scientific American και ολοκληρώθηκε 15 χρόνια αργότερα με το σύγγραμμα Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism – A Calendar Computer from ca. 80 BC.Στην έρευνά του είχε την υποστήριξη του πυρηνικού κέντρου «Δημόκριτος» και του πυρηνικού φυσικού Χαράλαμπου Καράκαλου, με τον οποίον συνεργάστηκαν στενά επί πολλά χρόνια, τόσο στη ραδιοφωτογράφηση του μηχανισμού με ακτίνες Γ και Χ, όσο και στην ανάλυση της δομής και των συνδέσεων του.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.