Ο ανακαινισμένος ναός του Αγ. Νικολάου στην Πλάτσα του 10ου αιώνα και η ιστορία του.

Ο ανακαινισμένος ναός του Αγ. Νικολάου στην Πλάτσα του 10ου αιώνα και η ιστορία του.

ΟΛΕΣ οι διαδρομές στη  Μάνη με τις διαρκείς εναλλαγές φυσικών κόλπων και ορεινών όγκων χαρακτηρίζονται από τα μνημεία της

Στην Πλάτσα, Βρίσκεται  ο ναός του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι είναι από τον 10ου αιώνα και είναι περίφημο για τις τοιχογραφίες του. Ανακαινίστηκε  το 2013 σύμφωνα με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η χρηματοδότηση έγινε από την περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

 Η μικρή αυτή  τρίκλιτη βασιλική, είναι κοντά  στο  θέατρο της Μάνης- Καμπινάρι Πλάτσας- και φημίζεται για τις τοιχογραφίες της. 

Ο Άγιος Νικόλαος είχε ανακαινιστεί το 1388 από τους Μελιγγούς του Ταϋγέτου, που ήταν Σλάβοι, και η αισθητική των τοιχογραφιών μαρτυρεί αυτήν την επίδραση. Είναι αφιέρωμα του Κωνσταντίνου Σπανή, «Τζαούσπ του δρόγκου των Μελιγγών», που δέσποζε εκείνη την εποχή.

Τα πολλά βυζαντινά εκκλησάκια, μικρά ή μεγαλύτερα, της Μέσα και Έξω Μάνης, πρέπει να μπουν σιγά σιγά σε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Μοναδικά μνημεία εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, είναι όλα διαφορετικά και έχουν τη δική τους ιστορία να αφηγηθούν.

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.