Οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο του Γυθείου δύο χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο του Γυθείου δύο χιλιάδες χρόνια πριν.
 
 Οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο του Γυθείου το 200 μ.Χ
 
Ένα από τα πιο όμορφα δημόσια κτίρια και πραγματικό στολίδι για την πόλης μας, είναι και το θέατρο. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης, πάνω από την Αγορά στο βόρειο μέρος της πόλης του Γυθείου και χωράει 2500 χιλιάδες ανθρώπους.
 
Το χτίσιμο του ολοκληρώθηκε στο 200 μ.Χ. με μάρμαρα από το ορυχείο της Παγανέας. Το κοίλο του θεάτρου έχει 12 σειρές καθισμάτων χωρίς διάζωμα  και πέντε κάθετους διαδρόμους.
Η σκηνή που έχει μήκος 12 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα. Πίσω από τη σκηνή υπάρχουν διάφορα διαμερίσματα για τις ανάγκες των  ηθοποιών και των παραστάσεων.
 
Η σκηνή σε όλο το μήκος της οροφής είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ στην οροφή υπάρχουν πήλινα ακροκέραμα  και λεοντόμορφες  υδροροές.
Την ορχήστρα, τους διαδρόμους, τις εισόδους και τη βάση της σκηνής στολίζουν πάρα πολλά αγάλματα και γλυπτά που παριστάνουν τους θεούς τους ήρωες και τους ευεργέτες της πόλης μας.
 
Oι θεατρικές παραστάσεις είναι από τις πιο αγαπημένες διασκεδάσεις των Γυθειατών.
Oι παραστάσεις δίνονται στη διάρκεια των γιορτών της πόλης και μπορεί να κρατήσουν όλη την ημέρα.
Oι Γυθειάτες φροντίζουν να πάνε από πολύ νωρίς παίρνοντας μαζί τους αρκετό φαγητό και νερό γιατί το θέατρο γεμίζει από την ανατολή το ήλιου και θέλουν να εξασφαλίσουν μόνιμη θέση μέχρι το σούρουπο..
Εκεί ανάμεσα στα διαλείμματα των παραστάσεων συζητούν ,τρώνε, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια που είναι χαραγμένα πάνω σε  μερικά καθίσματα και σχολιάζουν τις παραστάσεις που είδαν ή κουτσομπολεύουν τα ντυσίματα και τους τρόπους των επίσημων πολιτών και των πλουσίων που κάθονται στην πρώτη σειρά. 
 
Αν που και που παίζονται μερικές ελληνικές τραγωδίες κατά τη διάρκεια των Καισαρίων, από θιάσους που έρχονται από την Αθήνα, οι Γυθειάτες προτιμούν τις κωμωδίες.
Τους αρέσουν οι παραστάσεις με τα αστεία θεάματα, τα χοντροκομμένα πειράγματα, τη γρήγορη δράση και το καλό τέλος.
Oι θεατές αγαπούν τις εντυπωσιακές σκηνές με τους θεούς να εμφανίζονται στη σκηνή με τη βοήθεια μοχλών ή να βγαίνουν φαντάσματα του Κάτω Κόσμου από τρύπες στο πάτωμα. 
Καμιά φορά εμφανίζονται στη σκηνή αληθινές άμαξες και άλογα.
Αν τους αρέσει η παράσταση ,οι θεατές χειροκροτούν, ποδοκροτούν ή κουνούν την τήβεννό τους. Αν όχι, σφυρίζουν, γιουχάρουν και βρίζουν.
 
 
Το έργο μπορεί να παιχτεί από 3-4 ηθοποιούς οι οποίοι αλλάζουν μάσκες για να παίξουν τους διαφορετικούς ρόλους. Oι ηθοποιοί είναι όλοι άντρες, οι οποίοι παίζουν και τους γυναικείους ρόλους. 
Υπάρχουν βέβαια  και άλλοι, όπως ο χορός που παίζουν όργανα,χορεύουν και τραγουδούν. O χορός αποτελείται από 15 περίπου ηθοποιούς που τραγουδούν ή απαγγέλλουν μέρη της ιστορίας.
Τη μουσική των τραγουδιών συνοδεύουν μουσικά όργανα όπως η λύρα, η κιθάρα, τα κύμβαλα και ο διπλός αυλός.
 
 
Αναδημοσίευση  από τη εφημερίδα «Εν Γυθείω» Απρίλιος 2007
Ροζάκης Δημήτρης
Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Γυθείου
 
 

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Το θεατρο δεν ολοκληρωθηκε με μαρμαρα απο ΟΡΥΧΕΙΟ, αλλα απο ΛΑΤΟΜΕΙΟ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.