Νοσοκομείο Μολάων: Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις

 Νοσοκομείο Μολάων: Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις

 Σε καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό προχώρησε με σχετική ανακοίνωση η Συνδικαλιστική Παράταξη Νοσοκομείου Μολάων «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα»  καλώντας την τοπική κοινωνία σε ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Η έλλειψη προσωπικού που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση το νοσοκομείο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνο σταγόνα στον ωκεανό μπορούν να θεωρηθούν σε σχέση με τις αποχωρήσεις και κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ η κυβέρνηση βαφτίζει «προσλήψεις» τις κάθε είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας (με μπλοκάκια, ΟΑΕΔ, επικουρικοί). 

 Πολλοί ασθενείς, που έχουν χρειαστεί περίθαλψη, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα την αύξηση των διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία.

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με 1 μόνιμο παθολόγο και 1 επικουρικό.  Ένας γιατρός έχει μετακινηθεί στην Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης (Το.Μ.Υ.)

Συνεχίζεται η μετακίνηση ενός χειρουργού στο Νοσοκομείο Σπάρτης, χωρίς κάλυψη του κενού.

Με επικουρικό προσωπικό που καλύπτεται 1 θέση ακτινοδιαγνωστικής.

Κενές παραμένουν οι θέσεις: 1 Παιδίατρος, 1 Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 Οφθαλμίατρος, 1 Ακτινοδιαγνώστης, 1 Ιατρικής Βιοπαθολογίας, 2 Αναισθησιολόγοι, 1 Ουρολόγος, 1 Ορθοπεδικός. Δεν ξεχνάμε βέβαια πόσες οργανικές θέσεις καταργήθηκαν  το 2012 στα πλαίσια της συρρίκνωσης του συστήματος υγείας.

19 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, 1 Επισκεπτών υγείας, 1 Χειριστών ιατρικών συσκευών, 4 θέσεις διοικητικού προσωπικού, 13 κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού. Και αυτές, μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων που επιβλήθηκαν από τον οργανισμό του 2012.

Προσωπικό μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες χωρίς να αντικαθίσταται και η θέση τους παραμένει κενή.

Από τον πενιχρό προϋπολογισμό του νοσοκομείου πληρώνονται οι επικουρικοί και θα πληρώνεται και το προσωπικό καθαριότητας.

Τα χαλασμένα μηχανήματα επισκευάζονται μετά από πολλούς μήνες ενώ τα πεπαλαιωμένα δεν αντικαθίστανται. Επί παραδείγματι, δεν υπάρχουν μόνιτορς για την παρακολούθηση των ασθενών, ενώ σε ολόκληρο νοσοκομείο δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι απινιδωτές και περιμένουμε από δωρεές να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η δημιουργία μονάδας ΕΚΑΒ στους Μολάους έπαψε ακόμα και να συζητείται.

Τις συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που οι πρώην και νυν κυβερνώντες προκάλεσαν, χρησιμοποιούν για να επιρρίψουν ευθύνες στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό αλλά και ως δικαιολογία για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους και για την διαφαινόμενη νομική υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Σε συνάντηση που είχαμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ακούσαμε τον Διοικητή να προτείνει «να μετεξελιχθεί η νοσηλευτική Μονάδα Μολάων σε ένα κέντρο υποδοχής του επείγοντος» χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενά του ως «δική του σκέψη ή μπούρδα». Μας επεσήμανε ότι «το Νοσοκομείο είναι νοσοκομείο Λακωνίας και μας κάλεσε να στρέψουμε το βλέμμα έξω από δω γιατί είμαστε λειτουργοί γενικά του συστήματος υγείας και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο ως πολίτες των Μολάων».

Ακούσαμε την αναπληρώτρια Διοικήτρια να αναλύει τι είναι «το κέντρο τραύματος» γιατί αυτό, όπως είπε, είναι το «επείγον» για να καταλήξει ότι μιλάμε για «ένα αναβαθμισμένο ΤΕΠ».  Προκειμένου να ενισχύσει το επικοινωνιακό παιχνίδι πρόσθεσε ότι «θα υπάρχουν βεβαίως και οι κλινικές». 

Ποιος τους εμποδίζει άραγε να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό και έτσι να αναβαθμιστεί και το ΤΕΠ και όλο το νοσοκομείο;  

Είναι προφανές ότι λειτουργούν ως «λαγοί» αυτών που πρόκειται να συμβούν στο δεύτερο γύρο συρρίκνωσης του συστήματος υγείας.

Καλούμε την τοπική κοινωνία σε ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 27/10/2017, ώρα 18:30 στην αίθουσα Ξινού στους Μολάους

Ζητάμε την πλήρη αυτονομία του νοσοκομείου

Την πλήρη χρηματοδότηση και κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των κενών θέσεων

Δωρεάν και δημόσια υγεία  

Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.