Μια βόλτα στο Ομηρικό Οίτυλο - ΞΕΝΑΓΗΣΗ B' ΜΕΡΟΣ

Μια βόλτα στο Ομηρικό Οίτυλο - ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ μέσα στην πόλη με φωτογραφίες
Των Μιχ. Μπατσινίλα και Ν. Καλαποθαράκου
 
B' ΜΕΡΟΣ
 
 
Δίπλα από την πλατεία του Κάστρου είναι η πλατεία του Άγιου Δημήτρη, όπου ήταν η μοναδική εκκλησία εντός των τειχών του κάστρου της Μαΐνης, μητρόπολη του πολιτικού κέντρου του Οιτύλου, σήμερα τα ερείπιά της είναι κάτω από την μικρή πλατεία και στα γύρω σπίτια ευρίσκονται εντοιχισμένα μαρμάρινα τμήματα ή αρχιτεκτονικά μέλη.
 
 
 
Ο τσαλαφατίνος
 
14) Από την πλατεία του  Κάστρου και του Άγιου Δημήτρη, πάμε για την άλλη καινούργια πλατεία που έγινε στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Οιτύλου στην Καμπινάρα. Εκεί είναι το άγαλμα του Τσαλαφατίνου του Οιτυλιώτη ήρωα του 1821 και το ηρώων. Από κάτω στον τοίχο όπου σήμερα είναι ένα πεύκο παλιότερα ήταν μία απιδιά και ήταν το σύνορο της οικογένειας των Μεδίκων-Γιατριάνων που κατοικούν στον Κάτου Μαχαλά. 
 
 
Ο Ταξιάρχης
 
Από την Καμπινάρα για τον Κάτου Μαχαλά οδηγούν δύο δρόμοι, ο ένας δεξιά για την Ρούγα και ο άλλος προς τον Ταξιάρχη, την οικογενειακή εκκλησία των Μεδίκων Γιατριάνων.
 
 
 
Η είσοδος του παλατιού
 
15) Απέναντι είναι το Παλάτι του Ιωάννη Παλαιολόγου –διοικητή Οιτύλου και Μεθώνης-. Αργότερα το πήραν οι Γιατριάνοι-Ντεκούλοι όπου το είχαν για οχυρό συγκρότημα και μετά το 1821 το έδωσαν για δημοτικό σχολείο. Το Παλάτι είναι ένα μεγάλο συγκρότημα με την μεγαλύτερη καμάρα της τότε Μάνης, με μπουντρούμι-φυλακή, με γηστέρνα με καμάρα φρουραρχείο, κλπ. Στην είσοδο έχει μεγάλο βαστέρνιο με πολεμίστρες όπως και ολόκληρο το οικοδόμημα. Αριστερά της εισόδου έχει εντοιχιστεί μία αρχαία βάση αγάλματος. Στον πρώτο όροφο δεξιά και αριστερά της εισόδου είναι εντοιχισμένα δύο κιονόκρανα από τον ναό του Σέραπι.
 
 
 
 
Τα εντοιχισμένα κιονόκρανα από το ναό του Σέραπι
 
 
16) Στον Ταξιάρχη σώζεται και η Τυλιγή των Μεδίκων-Γιατριάνων. Από τον Ταξιάρχη ο ένας δρόμος οδηγεί στα αλώνια των Γιατριάνων και από εκεί στην βρύση της Νιάμιτσας, όπου είναι ο μονοκάμαρος ναός της Αγίας Τριάδας χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό.
 
 
Το Βρασίδειον
 
17) Ο δεύτερος δρόμος από των Ταξιάρχη οδηγεί στην Ρούγα που την ονόμασαν πλατεία Βασιλέως Οιτύλου, εκεί είναι το Βρασίδειον όπου στεγάζει το κοινοτικό κατάστημα, το ιατρείο, τα μηχανήματα του ΟΤΕ και αίθουσα εκδηλώσεων, εδώ έγινε η αδελφοποίηση Καργκέζε Οιτύλου και έλαβαν μέρος η συνεστίαση και χορευτικές εκδηλώσεις. Ο δωρητής ήταν ο Βρασίδας Ιπποκράτους Ραζέλος Μέδικος-Γιατριάνος. Από την Ρούγα ο ένας δρόμος πάει για την Καμπινάρα, στην γωνία που κάνει είναι το καντούνι των Πιερρακιάνων-Ραζελιάνων Γιατριάνων.
 
 
Το επιστήλιο από το ναό του Σέραπι
 
 
18) Ο άλλος δρόμος από την Ρούγα οδηγεί στον Άγιο Πετράκη. Εκεί σε παλιό Ραζελιάνικο σπίτι σήμερα της οικογένειας Κουρμπέλη πάνω από την πόρτα της ισόγειας καμάρας του παλιού λιοτριβιού υπάρχει εντοιχισμένο ένα επιστήλιο από τον ναό του Σέραπι. Ο Άγιος Πετράκης χτίστηκε από τους Φράγκους έφεραν και την καμπάνα από το Βατικανό, έχει δίπλα και το ερειπωμένο διώροφο επισκοπικό του Λατίνου επισκόπου, με τον θρόνο του στον πάνω όροφο, που όμως ποτέ δεν ήρθε και δεν θρονιάστηκε. Πάνω στην αψιδωτή είσοδο του ισογείου έχει εξαγνιστικό σταυροπύρι, φτιαγμένο από τους ορθόδοξους. Αργότερα ο ναός έγινε οικογενειακή εκκλησία των Παπαδαίων-Τζαχουτιάνων-Γιατριάνων, με εντοιχισμένο αρχαίο ανάγλυφο και μέσα στον ναό αρχαία βάση Αγίας Τράπεζας.
Από εκεί έχει μπαλκόνι που βλέπει το μάτι όλο τον ορίζοντα, έχοντας μπροστά τον κόλπο του Οιτύλου. Από εκεί βλέπει κανείς το ρέμα του Σκατέα, τον δρόμο προς τα μοναστηράκια, την μεσαιωνική μοναστική κοινωνία –το θρησκευτικό κέντρο- του Οιτύλου στην Κάτου Χώρα, με σκήτες στα σπήλαια, το ερειπωμένο δεσποτικό του επισκόπου Μαΐνης, τις εκκλησίες Σωτήρας της οικογένειας των Κακασαγγιάνων και των Μεδίκων –Γιατριάνων, το οχυρό συγκρότημα των Ντεκουλαίων –Γιατριάνων με το ομώνυμο Μοναστήρι με αγιογραφίες. Την Σπηλαιώτισσα ή Ραζελιάνικη Παναγιά σε σπήλαιο με δύο λεκάνια με νερό και γηστέρνα στο ιερό. Από κάτω τα ερείπια των Αγίων Ταξιαρχών, παλαιό κοιμητήριο των μοναχών. Με ανοιχτή γηστέρνα στον δρόμο.
 
 
 
Το Μέγαρο των Μεδίκων Γιατριάνων
 
 
19) Από την Ρούγα παίρνουμε τον δρόμο για την Κάτου Ρούγα συναντάμε το μέγαρο των Μεδίκων Γιατριάνων το νέο Παλάτι τους εκεί στέγασαν το έθιμό τους την Μεγάλη Γιορτή με το περίφημο μυστικό τους. Κάθε Χριστούγεννα εδώ και 600 χρόνια μαζεύονται και γιορτάζουν όλοι μαζί μυώντας στο μυστικό παράλληλα τους σερνικούς ενήλικους Μέδικους –Γιατριάνους. Είναι το μυστικό της ΑΓΑΠΗΣ που τους κράτησε και τους κρατάει δεμένους περισσότερο από κάθε άλλη Μανιάτικη οικογένειας.
Στην Κάτου Ρούγα ο δρόμος διακλαδώνεται σε δύο ο ένας δεξιά για το Φρύγανο συνοικία των Κακασαγγιάνων και ο άλλος αριστερά για τον Άγιο Νικόλα συνοικία παλαιότερα των Αλμπανεζιάνων. Οι Κακασαγγιάνοι έχουν για οικογενειακή τους εκκλησία τον Άγιο Σωτήρα του 11ου αιώνα, μισιαρικό με τους Μέδικους –Γιατριάνους.
 
 
 
Το Φρύγανο
 
 
20) Το Φρύγανο στα ΝΔ, όπου έχει διαμορφωθεί μια μικρή πλατεία με πλάκες Καρύστου, έχει πάντοτε δροσερό αεράκι, είναι βίγκλα, ήταν και είναι ο τόπος συνάντησης των ερωτευμένων. Εκεί και από κάτω στις σπηλιές, μέχρι την Μπουΐτσα το μεγάλο σπηλιάκι, γυρίζει ο τραγοπόδαρος Διόνυσος με τον έρωτα.
 
Στον Άγιο Νικόλα ήταν δύο εικονοστάσια και γκρεμίστηκαν, ο Παναγιώτης Ζαρουλέας έχτισε το μικρό ναΐδιο, από εκεί ένα δρομάκι το Αντρωνιάνικο στενοχούρι οδηγεί στην Ρούγα και ένας άλλος δρόμος κατεβαίνει την Κακιά Σκάλα, έξω από το Βοίτυλο, όπου οδηγεί στην Μπουΐτσα και στην Μεγάλη Σκάλα προς το Μεσιακό, την Νιάμιτσα και την Ασπέλιοβα.
 
Από Μπουΐτσα μέχρι Φτέρδα όπου είναι τα ερείπια του Αγίου Νικολάου των Αρμπανεζιάνων εντός των μεγάλων εξωτερικών τειχών του κάστρου της Μαΐνης, τα τείχη αρχίζουν από την Απέλιοβα και φτάνουν μέχρι από κάτω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι μέσα σε σπήλαιο κάτω από το Φρύγανο, εκεί ήταν τα αρχαία νεκροταφεία του Οιτύλου, τ’ αναφέρει και ο Κυριακός ο Αγκωνίτης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.