Μια βόλτα στο Ομηρικό Οίτυλο - ΞΕΝΑΓΗΣΗ Α' ΜΕΡΟΣ

Μια βόλτα στο Ομηρικό Οίτυλο - ΞΕΝΑΓΗΣΗ Α' ΜΕΡΟΣ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ μέσα στην πόλη με φωτογραφίες
Των Μιχ. Μπατσινίλα και Ν. Καλαποθαράκου
 
Α' ΜΕΡΟΣ
 
 
 
 Η πλατεία του Κάστρου
 
1)   Με κέντρο την πλατεία του Κάστρου, παίρνουμε το πλακόστρωτο δρομάκι προς Βορειοανατολικά, λίγο πριν την πλατεία του Κύλιντρα δεξιά είναι ο κατεστραμμένος από τον σεισμό του 1927 πύργος του Φάντε, δίπλα του για κάθισμα το μεγαλύτερο επιστύλιο στο Οίτυλο από πανάρχαιο ναό, δίπλα δύο τεράστιοι ογκόλιθοι από κάστρο ή άλλη κατασκευή. Από κάτου βρίσκεται η μεγαλύτερη καστρογιστέρνα σκαλιστή στο βράχο ριζωμιάς. Αριστερά είναι το δρομάκι για τον Άγιο Σώζοντα, κτισμένος μπροστά και έξω από το Κάστρο της Μαΐνης, οικογενειακή εκκλησία των Λαβουρεντιάνων –από αυτή την οικογένεια ήταν και ο Ηλίας Τσαλαφατίνος. 
 2) Η πλατεία του Κύλιντρα λέγεται έτσι γιατί μέχρι τα χρόνια των πατέρων μας υπήρχε μία κυλινδρική πέτρα ριζωμιάς που έβαζαν επάνω τις νύφες οι Πανουμαχαλιώτες για να ριζώσουν. Αυτό ήταν απομεινάρι του μεσαιωνικού λιοτριβιού του χάϊ-χούπ, αυτό βρισκότανε μέσα στον μεγαλύτερο στρογγυλό γουλά του κάστρου, που το μέγεθός του έπιανε όλη την πλατεία Κύλιντρα και των γύρω σπιτιών. Από την πλατεία ο δεξιός δρόμος οδηγεί στην συνοικία των Βουνισιάνων, με δυο λιοτρίβια, το ένα που ήταν μηχανοκίνητο είχε και αλευρομηχανή, στο τέλος του σμίγει στον δημόσιο δρόμο. Ο αριστερός δρόμος οδηγεί στο Γιαννιάνικο καντούνι και ο μεσαίος στην Μεσοκουμουντούρα και στο Θοδωριάνικο καντούνι. Είναι καντούνια των Στεφανοπουλιάνων. 
 
 
Η Μεσοκουμουντούρα
 
 3) Η Μεσοκουμουντούρα είναι ένα μικρό πλάτωμα, έδρα της οικογένειας των Κουμουντούρων. 
4) Λίγο πιο πάνω στα δεξιά είναι τα ερείπια του οχυρού συγκροτήματος των Θοδωριάνων Στεφανόπουλων, με μεγάλη αψιδωτή  εξώπορτα με βαστέρνιον έχοντας δύο σκαλιστούς σταυρούς σε κύκλους. 
 5) Πλάι πιο πάνω από τα Στεφανοπουλιάνικα είναι η συνοικία Πιτίνια συνοικία των Σπαναίων, εκεί παλαιότερα έμεναν οι οικογένειες Λαγωνίκα και Κοποράνου.
 6) Βαδίζοντας τον δημόσιο δρόμο από τα Πιτίνια πάμε στα Βράμακα, συναντάμε δύο μονοκάμαρες εκκλησίες με αγιογραφίες τον Προφήτη Ηλία από το πάνω μέρος, όπου δίπλα του παλιότερα ήταν ο πύργος του Αβράμακα του Ντάβου.
 
 
 
Είσοδος εξώπορτα του Πύργου
Θεοδωρακιάνων Στεφανοπουλαίων
 
7) Από το κάτω μέρος είναι ο Άγιος Σπυρίδων και τα ερείπια του πύργου του Μπαμπόνηρου, με μεγάλη αψιδωτή καμάρα, όπου ήταν μύλος. Από κάτω είναι το πολύ παλαιό λιοτρίβι του Σβολάκου. Στα Βράμακα υπάρχει διασταύρωση του δημόσιου δρόμου και του δεύτερου Στεφανοπουλιάνικου καντουνιού του Γιαννιάνικου. Εκεί λέγεται και συνοικία Μπετόνι από την μεγάλη ανοιχτή γηστέρνα του Κύκαρη για την αλευρομηχανή του. 
8) Στα Βράμακα υπήρχε παλαιότερα σπήλαιο κάτω από τον δρόμο, όπου έκαναν ρούγα και γνέθανε οι γυναίκες και έβγαζαν χώμα για στάμνες. Κατεβαίνοντας το Γιαννιάνικο καντούνι, στη διασταύρωση του Κουβάτσου, δεξιά πάει ο δρόμος για την τυλιγή των Στεφανοπουλιάνων από κάτω είναι το ρέμα και τα σπηλιάκια του Καστάνουκα και, περνώντας το γεφυράκι πάμε στον Άγιο Γιώργη,
9)  Οικογενειακή εκκλησία των Στεφανοπουλιάνων, εκεί είναι τα σπίτια και η συνοικία των Μαντιάνων.Ο Άγιος Γεώργιος είναι χτισμένος πάνω σε λατομείο, έχει πάνω από την εξώπορτα ιδρυτική επιγραφή από το 1331-32 τοποθετημένη ανάποδα για να φαίνεται από πάνω και η δεύτερη επιγραφή, που  λέει «εις μνήμην Σλαβουροπουύλας». Η ιδρυτική επιγραφή αναφαίρει ότι η εκκλησία χτίστηκε από τον Λαρυγγά τον Σλαβούρι και την γυναίκα του Άννα επί αυτοκράτορα του Ανδρόνικου Παλαιολόγου και επί Τζάσι των Μεληγγών του Κωνσταντίνου του Σπανί. Ο Σπανής αναφέρετε και στην επιγραφή της εκκλησίας στο Καμπινάρι της Πλάτσας.
10)  Συνεχίζοντας τον δρόμο συναντάμε το δεντρό του Άγιου Δημήτρη, η εκκλησία δεν υπάρχει πια, μόνο σκαλιστοί τάφοι στον βράχο ριζωμιάς. Εκεί ήταν η οικογενειακή εκκλησία των Πετρακιάνων-Παυλακιάνων. Από εκεί έχουμε δύο επιλογές ή να κατεβούμε στην Κούτσουβα συνοικία των Παυλιτινιάνων και από εκεί στον παλιό δημόσιο δρόμο ή να συνεχίσουμε και να φτάσουμε στην συνοικία των Αλευριάνων 
 
 
Υπολείμματα αρχαϊκού ναού, προ του Παρθενώνα στα ερείπιά του χτίστηκε η Αγία Μαρίνα με προσανατολισμό προς βορράν
 
 
11) H οικογενειακή τους εκκλησία τον Άγιο Νικόλαο, μονοκάμαρο ναό με αγιογραφίες. Διασχίζοντας τον δημόσιο δρόμο είναι η συνοικία των Ντουβιάνων με την μονοκάμαρη εκκλησία τους. Εάν επιστρέψουμε στην διασταύρωση του Κουβάτσου, ο ένας δρόμος οδηγεί στον Κύλιντρα και ο άλλος που είναι συνέχεια του Γιαννιάνικου καντουνιού
12)  Kατηφορίζει στην συνοικία Αγία Μαρίνα, όπου και ο ομώνυμος ερειπωμένος ναός χτισμένος επάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. 
Η εκκλησία ανήκει στην οικογένεια Ζερβολέα, ο πρώτος Ζερβολέας ήρθε στο Οίτυλο ως παπάς, στο σπίτι τους είχαν και αλευρόμυλο, σώζεται η μεγάλη αψιδωτή καμάρα.
 
Το σπίτι του Τσαλαφατίνου
 
13) Απέναντι είναι το λιτριβείο του Γερακάρη. Εδώ ήταν το σπίτι του περιβόητου Οιτυλιώτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη, με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που συνεργάστηκε με τους Τούρκους και έκτισαν το κάστρο της Κελεφάς, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τους Ενετούς εναντίων των Τούρκων.
Οι Γιατριάνοι και οι Στεφανόπουλοι αναγκάστηκαν λόγω του κάστρου να ξενιτευτούν, οι πρώτοι για την Ιταλία το 1670 και οι δεύτεροι το 1675 για την Κορσική, εκεί αργότερα ο Δημήτριος Στεφανόπουλος υπήρξε κηδεμόνας στο Παρίσι του Μεγάλου Ναπολέοντα, το πιθανότερο είναι να ήταν καρπός του έρωτά του με την μάνα του Ναπολέοντα Λετίτσια Βοναπάρτε. Στη στρατιωτική σχολή η διατριβή του Ναπολέοντα ήταν για την στρατιωτική αγωγή των Μανιατών.
 
 
 
 
Στην Αγία Μαρίνα η συνοικία είναι των Σαλπαίων απόγονοι των Κοσμάδων και των Πετρακιάνων-Παυλακιάνων Κατεβαίνοντας τα σκαλούνια φτάνουμε στον παλιό δημόσιο δρόμο και προσπερνώντας το Σωζώτη ανεβαίνουμε στο Κάστρο.
 
Συνεχίζεται
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.