Μια βόλτα στο κάστρο στο Τηγάνι με τον φακό μας για να μάθουμε την ιστορία του

Περπατάμε το κάστρο στο Τηγάνι με τον φακό του manivoice.gr και παραθέτουμε την ιστορία του
 
 
Δυτικά και απέναντι από τον οικισμό του Μεζάπου ο όρμος φράσσεται από το ακρωτήρι Τηγάνι που έλαβε την ονομασία του λόγω του σχήματός του. Η πιο σύντομη πρόσβαση - που ακολουθούσαν και οι Βυζαντινοί - γίνεται από το χωριουδάκι της Αγ. Κυριακής, όπου μετά από ½ ώρα πεζοπορίας φθάνεις στον αυχένα του Τηγανιού, όπου διακρίνεις μικρές Αλυκές.
 
 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
 Το κάστρο υπήρχε ήδη το 886 μ.Χ. και το 950 μ.Χ. αναφέρεται στα κείμενα του Κων/νου Ζ΄ Πορφυρογέννητου ως εξής: « Οι του κάστρου της Μαϊνης οικήτορες». 
 Με το ίδιο όνομα αναφέρεται και ένα φράγκικο φρούριο που χτίστηκε από το Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο, το 1250μ.Χ., στο ίδιο σημείο που υπήρχε και το βυζαντινό, για το φράγκο πρίγκιπα ήταν προϊόν στρατηγικής επιλογής. Λέγεται ότι οι ντόπιοι τον οδήγησαν στο χώρο, όπου ο πρίγκιπας παρατήρησε οικήματα που προστατεύονταν από στοιχειώδη παλαιά οχύρωση.Η οικοδόμηση του κάστρου μοιάζει να ήταν ένα έργο ανάγκης που τη δημιουργία του επέβαλε η τότε συγκυρία, αφού με την παρουσία του πρέπει να είχε μοναδικό προορισμό τον άμεσο εκφοβισμό και την εξουθένωση εχθρικά διακείμενων πληθυσμών. Το κάστρο χρειαζόταν σχετικά πολύ λίγα έξοδα για να οχυρωθεί. Από το ύψος του μπορούσε κανείς να εποπτεύει όλη τη δυτική Μάνη. Στην ουσία ήταν το πρώτο από τα κάστρα που έχτισε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουινός που είχε συγκεκριμένο και αποκλειστικό σκοπό την υποδούλωση των ανυπότακτων του Ταϋγέτου.
Συνδέει την παρουσία του με την ονομασία της Μάνης, αποτέλεσε το Διοικητικό κέντρο του Ν. τμήματος της Χερσονήσου - που ήταν και η Πρωταρχική Μάνη με πρώτη κοιτίδα την ευρύτερη περιοχή του Μεζάπου - συνέβαλε στην αναδιοργάνωση των Βυζαντινών επαρχιών και ανήκε στο «Θέμα της Πελ/σου» με την ονομασία «περιοχή της Μαϊνης ή Μάνης». 
 
 
Τέλος του Θ΄ αι. δημιουργήθηκε και η Επισκοπή της Μαϊνης. Αμύντορας έναντι των Αράβων, που κατέκλυσαν το πέρασμα Ταινάρου - Ελαφονήσου - Κ. Μαλέα, ήταν το κάστρο τον 9ο και 10ο αι., όπως επίσης και κατά των Σλάβων. 
 
 
Η περιοχή στο Τηγάνι, άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 6ο αι. ότε και καταστράφηκε η Καινήπολις (σημ. Κυπάρισσος Αλίκων ). 
 
Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών άλλαξε ονομασία και πήρε το όνομα «Κάστρο του Νικλείτου ή Νίκλου» από το Νίκλειτο ή Νίκλο που κατείχε το φρούριο και αντιστάθηκε με επιτυχία κατά των επιδρομέων. Το κάστρο αντιμετώπισε επιδρομές Αράβων και Σλάβων και άρχισε η ερήμωσή του μετά το 13ο αιώνα, όπως και η ευρύτερη περιοχή, ίσως λόγω σεισμού. Πάντως δεν πρέπει να διατηρήθηκε μετά το 1570.
 
Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΕΣΣΗ
 Στην ευρύτερη περιοχή του Μεζάπου ήκμασε η Ομηρική πόλη Μέσση που διέθετε και λιμάνι. Οι Άγγλοι Η. Waterhouse και  R. H. Simpson (BSA 56) θεωρούν ότι η Μέσσα βρισκόταν στο Τηγάνι.
 
Το κάστρο της Μαϊνης στο Τηγάνι και ο Πύργος της Πύλης
 
Τα τείχη και οι Πύργοι του κάστρου: Ανεβαίνοντας - από τη νότια πλευρά - το βραχίονα του Τηγανιού και αρχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι, συναντάμε 2 ερειπωμένους ναΐσκους και λίγο πιο πάνω ίχνη τείχους που προστάτευαν το κάστρο από την ξηρά. 
 
 
Στα 600μ. διακρίνουμε ίχνη ενός προτειχίσματος και τη βάση ενός Πύργου. Διανύουμε μια απόσταση 100μ.  - διάσπαρτη με θεμέλια κτιρίων - και συναντάμε ένα ερειπωμένο ημικυκλικό μεταγενέστερο προτείχισμα (μάλλον Φράγκικο) του οποίου η ανατολική απόληξη σταματά σε μια προστατευόμενη πρόσβαση από Πύργο δίπλα στην Πύλη . 
 
ΜΑΝΗ,  ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΙΝΗΣ:  ΠΡΟΤΕΙΧΙΣΜΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕ 3 ΠΥΡΓΟΥΣ
 
 
Το τμήμα αυτό του κάστρου είναι το καλύτερα διατηρημένο και παρουσιάζει   « Ιουστινιάνεια χαρακτηριστικά» ( πιθανόν να κτίστηκε από τον Ιουστινιανό ). 
 
 
Βόρεια του Πύργου η Τρίκλιτη Βασιλική και στα δυτικά του ένα μισογκρεμισμένο Μεσαιωνικό τείχος μήκους 90μ. τον συνδέει με τον Κεντρικό Πύργο   ( ανατολικά του εφάπτεται δεξαμενή ) που προσφέρει υπέροχη θέα από τις επάλξεις του. 
Απ’ εδώ ξεκινούν 2 τείχη με ΒΔ. και ΝΔ. κατεύθυνση. Το ΝΔ. τείχος είναι αρχαίο με Κυκλώπεια τειχοδομία και φέρει 3 ερειπωμένους Πύργους. Το ΒΔ. τείχος είναι Μεσαιωνικό και απολήγει σε Πύργο. 
 
 ΜΑΝΗ,  ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΙΝΗΣ:  ΑΨΙΔΕΣ ,ΤΑΦΟΙ  ΚΑΙ Ο  ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ
 
 
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΝΕΚΡΟΥΠΟΛΗ
 
 
 Στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου διάσπαρτα είναι τα λείψανα της Βυζαντινής πόλης της Μαϊνης. 
 
 
Η Τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία
 Βυζαντινό θησαυρό ανεκτίμητο για ολόκληρη τη Μάνη, αποτελεί η εκκλησία του 7ου αι. με τις  3 αψίδες, το σύνθρονο του ιερού και τα υπόλοιπα υπολείμματα  που  μαρτυρούν τη μεγάλη της αίγλη. 
Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Πετράκη, στο κάστρο, χτίστηκαν και οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου. Οι εκκλησίες χτίστηκαν μάλλον πάνω σε προηγούμενα προσκυνητάρια ή ταφικά μνημεία. 
 
 
Νεκροταφείο
 Κάτω από το ναό της Βασιλικής και δυτικά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε σε φως  70 τάφους που χρονολογούνται πριν από τον 7ο αι. Μονοκάμαρος ναΐσκος: 
Στο ΒΔ. άκρο εντοπίστηκε ναΐσκος που διασώζει τμήμα της αψίδας του και υπολείμματα διώροφης κατοικίας.
 
 
Δημόσιες Δεξαμενές
 ΒΑ. από τη Βασιλική στα 70μ. συναντάμε τις 3 δημόσιες δεξαμενές του κάστρου. 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.