Με πέντε «Γαλάζιες Σημαίες» βραβεύτηκε η Μάνη

“Αυξήθηκαν κατά τέσσερις οι καθαρές ακτές του νομού, συγκριτικά με τις επτά βραβευμένες του 2012”Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2013. Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες.Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών.

11 σημαίες στη Λακωνία

Με 11 σημαίες βραβεύτηκαν φέτος οι λακωνικές ακτές, αριθμός ο οποίος παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 57%, σε σύγκριση με τις επτά που απέσπασαν διάκριση το 2012. Συγκεκριμένα, βραβείο απονεμήθηκε σε έξι παραλίες του Δήμου Μονεμβασίας και σε πέντε του Δήμου Ανατολικής Μάνης, εν αντιθέσει με τις τέσσερις και τις τρεις βραβεύσεις του 2012, αντίστοιχα. Ειδικότερα:

 

Δήμος Μονεμβασίας

Αρχάγγελος, Πλύτρα/Παχιάμμος, Νεάπολη, Μονεμβασιά, Πορί και Τηγάνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τέσσερις βραβευμένες ακτές του Δήμου Μονεμβασίας για το 2012, φέτος προστέθηκαν η Μονεμβασιά και το Πορί.

 

Δήμος Αν. Μάνης

Γύθειο 2  (Σελινίτσα), Βαθύ, Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2, και Σκουτάρι

Νέες παραλίες που θα «σηκώσουν» «Γαλάζια Σημαία» στο Δήμο Αν. Μάνης είναι η «Γύθειο 2 (Σελίνιτσα)» και «Βαθύ». Επισημαίνεται ότι οι δύο συγκεκριμένες παραλίες είχαν αποσπάσει βραβείο και στο παρελθόν, αλλά είχαν βρεθεί εκτός του σχετικού καταλόγου το 2012.

 

Το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία”.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.